Cum este produsă grăsimea de pe abdomen de stresul din viața noastră.

Cum este produsă grăsimea de pe abdomen de stresul din viața noastră.

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSanatate

Dacă ai acumulat grăsime în jurul burții și nu poți scăpa de ea cu ajutorul sportului sau cu ajutorul dietelor, atunci aceasta este o „burtă de stres”. Când suntem stresați, glandele suprarenale produc hormonul cortizol. Glandele suprarenale sunt glande de deasupra rinichilor care joacă un rol important în răspunsul organismului nostru la stres.

Într-o situație stresantă, omul trebuie să fie concentrat și atent, motiv pentru care este nevoie de hormonul cortizol. Natura înțelege că omul are nevoie de energie în perioadele de stres, așa că, cortizolul reglează și nivelul zahărului din sânge. Cortizolul oprește unele funcții corporale inutile, cum ar fi digestia, astfel încât să ne putem concentra pe eliminarea amenințării. Așa am fost creați pentru a face față pericolelor din natură în lupta pentru supraviețuire, când mâncarea nu era sigură iar pericolele erau la orice pas.

Într-o situație de stres cronic, cortizolul nu ne ajută, ci ne dăunează, energia pe care organismul o eliberează prin grăsimi, începe imediat să se depoziteze din nou sub forma acelorași grăsimi de pe stomac.

Mai mult, cortizolul stimulează și pofta de mâncare. Asta înseamnă că în timpul stresului ne este în mod constant foame și mâncăm în exces, chiar dacă organismul nu are nevoie de hrană. Excesul de glucoză care intră în corpul nostru nu este consumat și, transformându-se în grăsime, se depune din nou pe stomac.

Cum să determinați dacă cauza principală este stresul?

În funcție de bunăstarea generală, puteți evalua modul în care mediul vă afectează și cum reacționați la acesta. Stresul poate fi generat  la serviciu, pe drum, din cauza copiilor, a soților, a școlii, a relațiilor, a banilor. Există oameni ostili, nepoliticoși, oameni depresivi, dar întrebarea este cum reacționați la interacțiunea cu aceștia.

Dacă îți este greu să tolerezi alți oameni, iar aceștia te supără și te enervează, atunci cu siguranță ești într-un stres cronic.

Dacă abia așteptați ca interlocutorul să termine, atunci gândurile ți se învârt prea repede în cap și asta înseamnă că glandele suprarenale lucrează la limită, deoarece cortizolul afectează și creierul.

Apare și un efect de uitare, poți uita ce aveai de gând să faci acum un minut. Ajungi într-un cerc de griji constante care trebuie abordate și nu te poți opri nici măcar să te gândești la probleme.

În perioada de stres, apare întotdeauna probleme cu digestia, cu tensiunea, colesterolul, zahărul din sânge. Pot exista o mulțime de motive pentru stres, unii nici măcar nu pot să se relaxeze și să adoarmă. Nu este bine să agravați problema luând medicamente stimulatoare.

Dacă este lăsat necontrolat, stresul începe să ardă mușchii picioarelor înainte de a ajunge la grăsimea abdominală. Adică, organismul va folosi proteine din coapse, iar acest lucru afectează genunchii.

În plus, pot apărea multe probleme cu genunchii și pielea sensibilă. Pielea sensibilă apare atunci când hormonul cortizol descompune colagenul care formează pielea și mușchii. Colagenul este lipiciul care împiedică corpul să se destrame.

Persoanele care dus o viață de stres constant au dificultăți chiar și atunci când vor să se ridice de pe canapea sau să urce scările.

După ce corpul „mănâncă mușchii picioarelor”, glandele suprarenale trec la următorul mușchi, „mușchiul gluteus”, situat în partea inferioară a spatelui. În timp, se formează un aspect cu picioare subțiri, o burtă mare și absența unui spate solid.

Pentru a nu aștepta până când apare acest tip de fizic, este necesar ca prevenția să fie începută înainte de menopauză.

Când dormi noaptea, trebuie să treci prin cele patru valuri de somn. În faza de somn delta, arzi 98% din grăsime. Somnul slab vă va împiedica să ardeți grăsimile în faza de somn delta, deoarece vă treziți pentru a merge la toaletă de mai multe ori pe noapte.

Alte simptome includ hipertensiune arterială, diabet și colesterol crescut în sânge. Colesterolul este necesar glandelor suprarenale pentru a produce cortizol în perioadele de stres. Cu cât aveți mai mult stres, cu atât nevoia de colesterol este mai mare.

Majoritatea alergiilor și a artritei apar la persoanele care nu au reușit să scape de stresul constant. În plus, aceste persoane se aleg și cu o deficiență de vitamina D și potasiu în organism. Lipsa de potasiu provoacă pofte de dulciuri, iar asta se adaugă senzației de foame pe care o provoacă cortizolul.

Aportul zilnic obișnuit de potasiu este de 4700 de miligrame, îl puteți obține consumând verdețuri cu frunze, cele mai ușor de preparat fiind salatele.

Glandele suprarenale bolnave, suprasolicitate de stres duc la retenția de lichide în organism. Asta se întâmplă deoarece toți electroliții, potasiul, sodiul sunt controlați de glandele suprarenale. Lipsa de potasiu și sare întârzie mișcarea lichidului în organism iar acesta se acumulează în glezne datorită gravitației. Unul dintre simptome este dorința de a mânca ceva sărat seara.

Nivelurile de calciu sunt controlate de glandele suprarenale. Calciul este principala apărare împotriva pierderii osoase. Disfuncția suprarenală poate duce la crampe musculare, artrită, bursită, tendinită, tartru, cataractă, calculi renali și biliari și bursită. Convulsiile în ochiul stâng reprezintă , de asemenea, o lipsă de calciu, care este cauzată de glandele suprarenale bolnave.

Sforăitul este cauzat și de glandele suprarenale bolnave, hormonul cortizol comprimă nervul de pe peretele din spate al sinusului maxilar, sinusul devine mai mic în diametru și, ca urmare, apare sforăitul.

Cum să faci față stresului?

Încercați să reduceți probabilitatea de a intra în conflict cu ceilalți, să vă enervați mai puțin din fleacuri și să nu reacționați la tot ce este și se întâmplă în jur.

Încercați să comutați gândurile care vă frământă, să faceți o plimbare, să vă uitați la copaci, la păsări și să vă bucurați de natură, fără să judecați de ce primăria nu a reparat aleea, sau că alți oameni aruncă gunoaie în natură.

Ca opțiune, renunță la locul de muncă dacă nu îți place, și nu îți aduce altceva decât stres. Caută un loc de muncă care să te facă fericit, chiar dacă este mai slab plătit, sănătatea ta este mai scumpă.

Și spune categoric nu alcoolului, în primul rând, încetinește metabolismul grăsimilor, iar în al doilea rând, alcoolul crește hormonii de stres. Și cu cât bei mai mult, cu atât va fi mai stresat.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!