Cum afectează ouăle inima? Câte ouă pe zi poate mânca un adult? – răspunsurile medicilor

Cum afectează ouăle inima? Câte ouă pe zi poate mânca un adult? – răspunsurile medicilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ouăle sunt alimentele pe care le consumăm cel mai des la micul dejun. Până de curând, medicii ne-au avertizat cu privire la consumul lor excesiv. Acest lucru s-a datorat suspiciunii că ouăle cresc nivelul de colesterol. Cu toate acestea, experții au ajuns la concluzia că situația este de fapt diferită.

Compoziția chimică a oului (fără a include coaja) este foarte bogată: în medie conține 73,6% apă, 13% proteine, 12% grăsimi, 0,60% carbohidrați, aproximativ 1% minerale (calciu, fosfor etc.). Cea mai valoroasă parte a unui ou este gălbenușul, care include, pe lângă proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale și vitaminele A, B, D, E și altele.

De asemenea, oul ocupă primul loc printre toate celelalte produse alimentare în conținutul de lecitină, care este necesară pentru alimentația țesutului nervos și cerebral. Oul este un produs alimentar dietetic: gălbenușul său este foarte bine digerat în orice stare (crud, fiert tare, fiert moale), proteina sa este mai bine digerată fiartă, digerabilitatea sa de către organism crește datorită tratamentului termic.

Cu toate acestea, există studii care arată că ouăle pot crește riscul de boli cardiovasculare dacă sunt consumate în exces. Este acest lucru adevărat? Experții ne vor răspunde la toate întrebările.

Un ou fiert tare conține:

  • aproximativ 78 kcal,
  • 0,5 grame de carbohidrați,
  • 6,5 grame de proteine,
  • 5,5 grame de grăsime,
  • seleniu,
  • riboflavina,
  • vitamina B12,
  • fosfor,
  • acid folic
  • vitamina A,
  • vitamina D,
  • acizi grasi omega-3.

Ouăle, greu de crezut, au un număr scăzut de calorii și, datorită lecitinei și colinei, ajută la eliminarea grăsimilor și a colesterolului din organism, ceea ce este important pentru persoanele cărora le pasă de greutatea lor.

Proteinele sunt prezente atât în albuș cât și în gălbenuș, dar gălbenușul are mai multe calorii. Dacă doriți să limitați serios conținutul caloric al alimentelor, folosiți un ou întreg și două albușuri pentru o omletă. (Proteina din albuș conține doar 17 kcal.).

Cum ne afectează consumul de ouă inima?

Experții au decis să înlăture îndoielile cu privire la consumul ouălor și efectul acestora asupra inimii. În timp ce, așa cum am menționat, ouăle sunt bogate în colesterol (un ou mare conține aproximativ 187 de miligrame de colesterol), ele nu joacă un rol atât de mare în creșterea nivelului de colesterol ca alimentele bogate în grăsimi saturate și trans.

În timp ce unele studii au arătat o legătură între consumul de ouă și bolile de inimă, există și alți factori. Care? Experții se referă la alte alimente cu care mâncăm adesea ouă și care pot dăuna inimii. Un exemplu ar fi slănina sau cârnații.

Un studiu recent sugerează că, consumul regulat de carne procesată poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Prin urmare, experții ne sfătuiesc să nu combinăm aceste produse cu ouă.

Câte ouă pe zi poate mânca un adult?

Experții estimează că majoritatea adulților pot mânca până la șapte ouă pe săptămână. Mai mult decât atât, studiile au arătat că consumul de unul până la trei ouă pe zi îmbunătățește nivelul de colesterol „bun” (HDL), care, la rândul său, ajută la eliminarea unei cantități de colesterol „rău” (LDL) din artere. Asta înseamnă că ouăle ajută într-un fel la menținerea sănătății inimii.

Contraindicații

Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să limiteze consumul acestui produs. Vorbim în primul rând despre diabetici și persoanele diagnosticate cu hipercolesterolemie, adică o boală genetică în care există o sensibilitate crescută la colesterol în alimentație.

Dacă aceste persoane mănâncă mai mult de șapte ouă pe săptămână, riscul lor de a dezvolta boli cardiovasculare poate crește. Specialiștii recomandă persoanelor cu hipercolesterolemie să-și limiteze consumul de ouă la maximum trei pe săptămână.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!