Cu timpul am inceput sa nu mai ajut oameni…

Cu timpul am inceput sa nu mai ajut oameni…

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2019 in Dezvoltare Personala

“Nu trebuie să judecăm oamenii după ce i-am văzut o singură dată; există un eu interior și o inimă care trebuie cunoscute în profunzime.” Jean de la Bruyere

“Inca din copilarie, mama m-a invatat sa nu ofer niciodata sfaturi nesolicitate si nici sa incerc sa ajut pe cineva cu exceptia cazului in care mi se cere ajutorul. Intotdeauna am crezut ca poate ea era rece, distanta. Insa pe masura ce anii au trecut, am inceput sa realizez ca avea dreptate. Mama este unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am intalnit in viata mea.” – acestea sunt cuvintele lui Cammi Pham, o bloggerita de succes care a stabilit 3 reguli in a ii ajuta pe oameni.

1. Opreste-te din a ajuta oamenii care nu merita

M-am oprit din a oferi sfaturi oamenilor care nu merita, oamenilor carora nu le pasa de mine si vin din cand in cand sa ma invite la o cafea sau la un ceai doar pentru a imi spune ca au o problema, urmand ca apoi sa imi ceara parerea.

Daca oamenilor nu le pasa de tine, nu ii ajuta. Ei nu merita ajutorul tau. Oamenii vor incerca intotdeauna sa te exploateze daca le permiti asta. Nu ai timp pentru a ii ajuta pe toti. Ajuta doar acele persoane care intr-adevar merita. Si nu uita – inainte de a ii ajuta pe altii, trebuie sa te ajuti pe tine.

2. Opreste-te din a ajuta oamenii care nu apreciaza ajutorul tau

Cea mai mare slabiciune a mea este ca imi place sa ajut oamenii. Ajut oamenii indiferent daca mi-o cer sa nu. Insa nu stii niciodata cand acest mod de a gandi iti poate face rau.

Unul dintre clientii mei nu se simtea foarte bine. Echipa mea a petrecut cateva zile pentru a analiza toate datele si a afla unde este problema in acea afacere. Asta nu era de fapt munca noastra, asa ca nu am facturat clientul. Ca rezultat, am gasit niste probleme serioase in modul lor de a face afaceri si in strategie. Insa, de indata ce am aratat clientului descoperirile noastre, am fost concediati pe loc.
Am facut aceasta analiza din compasiune pentru client. Dar le-am spus ce nu voiau sa auda, motiv pentru care am ajuns sa fim urati.

Cel mai simplu mod de a iti transforma prietenul intr-un inamic este sa ii oferi sfatul pe care nu vrea sa il auda.

Eu daca ofer cuiva sfatul meu este pentru ca vreau sa il ajut. Insa de foarte multe ori oamenii nu sunt gata sa accepte ajutorul meu. Este in regula.

3. Opreste-te din a ajuta oamenii daca nu esti 100% sigur ca stii ce faci

Acum cativa ani, parintii mei au plecat din tara si mi-au cerut sa mai merg din cand in cand pe la casa lor si sa o verific. Am fost de acord, cu toate ca nu aveam nici cea mai mica idee de cum sa ud plantele. Asa ca unele flori au fost udate prea mult, iar altele au primit prea putina apa. Pana in momentul care parintii au revenit din vacanta, toate plantele erau moarte. Daca ei nu imi cereau ajutorul, il cereau unei alte persoane care stia cum sa ude plantele, iar florile tatalui meu ar fi fost inca in viata. De atunci, parintii mei nu m-au mai lasat sa ma ating de flori.

In cazul in care nu ai aptitudinile necesare sau timpul necesar pentru a ajuta pe cineva, nu o face.. pentru ca ii vei face mai mult rau decat bine. Nu oferi ajutor atunci cand nu esti sigur ca poti face fata; facand acest lucru, vei lipsi oamenii de posibilitatea de a gasi o persoana mai buna, care chiar se pricepe. Poate ca suna ciudat, insa bunatatea ta poate rani uneori oamenii. Unul dintre cele mai simple moduri de a distruge o relatie cu cineva este de a ii oferi ajutorul atunci cand nu ai cum sa il oferi.

“Nu te lăsa prea mult în voia sentimentelor. Numai o inimă prea sensibilă este o nefericită posesiune pe acest nesigur pământ.” Johann Wolfgang von GoetheDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!