Criza vârstei de mijloc a vieții: de ce apare și cum să o depășești

Criza vârstei de mijloc a vieții: de ce apare și cum să o depășești

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

Criza vârstei de mijloc a vieții este o etapă semnificativă în care se evaluează realizările, se analizează greșelile trecute și se fac planuri pentru viitor. În acest moment, realizăm că nu toate visurile s-au concretizat, că energia scade și că viața este limitată. Cum putem depăși criza de mijlocul vieții și să mergem mai departe?

Uneori, criza vârstei de mijloc a vieții nu este direct legată de o anumită etapă a vieții, ci se dezvoltă pe fondul unui conflict intern mai vechi. Cum putem ieși din această stare cu pierderi emoționale minime? De obicei, ne confruntăm cu criza între vârsta de 27 și 40 de ani, când se reevaluează anii trăiți, se analizează realizările și punerea în aplicare a planurilor de viață.

Cum să depășim criza vârstei de mijloc a vieții

Anii tinereții sunt perioada de formare, construirea unei cariere, întemeierea unei familii și rezolvarea problemelor legate de locuință. Dar vine momentul în care ne întrebăm: La ce am visat cu adevărat în această viață? Răspunsul pentru majoritatea sună puțin reconfortant: Nu am reușit să fac ceva cu adevărat semnificativ pentru mine…

Cum se manifestă criza vârstei de mijloc a vieții

Traversarea acestei crize poate să ne ajute să ne “renaștem” sau, dimpotrivă, să ne priveze de energie și entuziasm.

Iată simptomele crizei de mijloc a vieții:

  1. – Pierderea interesului în viață – profesia nu mai inspiră, rutina ne înnebunește, oamenii devin iritanți.
  2. – Anxietate crescută, apatie, auto-blamare, goliciune interioară.
  3. – Dorința de libertate în stil de viață, garderobă, maniere.
  4. – Întrebări retorice despre sensul vieții.
  5. – Nemulțumire cu sine și cu realizările proprii.
  6. – Scăderea stimei de sine.
  7. – Sentimentul de singurătate.

Cum să depășim criza de mijlocul vieții

– Analizați obiectiv ceea ce se întâmplă în viața voastră. Nu vă etichetați drept eșecuri și nu vă cufundați în auto-blamare, ci concentrați-vă pe momentele pozitive: ce ați reușit să realizați în carieră și relații personale, ce cunoștințe și abilități ați dobândit în ultimii 10 ani și cum ați crescut ca persoană.

– Scrieți-vă realizările pe hârtie (de ce vă mândriți). Ați obținut o nouă profesie? Ați economisit o sumă semnificativă de bani? Ați călătorit într-o excursie? Ați învățat o nouă limbă? Realizările sunt greu de reamintit când criza a instalat deja, însă lista vă va fi de mare ajutor în aceste momente.

– Determinați ceea ce vă inspiră și dedicați timp acestui lucru. Voi decideți cum să vă gestionați viața. De exemplu, începeți un blog sau un canal de Tiktok în care să împărtășiți experiența voastră unică, cunoștințele. Acest lucru vă poate ajuta să extindeți cercul vostru de cunoștințe și să găsiți noi prieteni cu interese similare.

– Nu vă concentrați pe limitele de vârstă, renunțați la fraza “sunt prea bătrân(ă) pentru a…” Tinerețea va dura cât hotărâți voi. Pentru aceasta, este important să păstrați o atitudine pozitivă și să aveți o bună formă fizică: faceți exerciții fizice, alimentați-vă corect și renunțați la obiceiurile dăunătoare.

– Alegeți un hobby care vă va ajuta să vă schimbați atenția în momentele de dispoziție depresivă. Poate fi orice: pictură, cântatul la instrumente muzicale, rezolvarea puzzle-urilor, fotografie, jurnalism, lucrul manual.

– Fiți mai activi: fitness, ciclism, antrenamente cardio, înot și plimbări în natură pot învinge cu succes stresul și tensiunea emoțională.

Aceste sfaturi vă vor ajuta să redescoperiți bucuria de a trăi și criza va ceda în cele din urmă.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!