Crezul optimistului te va ajuta sa vezi lucrurile altfel

Publicitate

“Ai creierul în cap, ai picioarele în pantofi. Te poți îndrepta înspre orice direcție dorești. Ești propriul tău stăpân. Și știi ce anume îți dorești. Și TU ești cel care va decide încotro să te îndrepți.” – Dr. Seuss

Publicat pentru prima oara in 1912 de catre Christian D.Larson in cartea sa „Your Forces and How to Use Them”, este si azi un mod de gandire. Iata o versiune prescurtata a „Optimist International”, un grup preocupat sa contribuie in mod pozitiv la dezvoltarea lumii.

Promiteti-va:

• Sa fiti atat de puternici, incat nimic sa nu va tulbure linistea mintii.

• Sa vorbiti despre sanatate, fericire si prosperitate tuturor oamenilor pe care ii intalniti.

• Sa va faceti prietenii sa simta ca au valoare.

• Sa vedeti mereu partea luminoasa a lucrurilor si sa lasati optimismul din Dumneavoastra sa prinda viata.

• Sa va ganditi doar la lucruri mari, sa lucrati la capacitate maxima, sa va asteptati numai la bine.

• Sa fiti la fel de entuziasmati de succesul altora ca si cum ar fi al Dumneavoastra.

• Sa uitati greselile trecutului si sa va indreptati atentia spre realizarile viitorului, concentrandu-va pe prezent.

• Sa aveti intotdeauna o expresie vesela si sa intampinati cu un zambet orice faptura pe care o intalniti.

• Sa acordati atat de mult timp dezvoltarii propriei persoane, incat sa nu va ramana timp pentru a-i critica pe altii.

• Sa fiti prea siguri pe Dumneavoastra insiva pentru a va ingrijora, prea buni ca sa va maniati, prea puternici ca sa va temeti si prea fericiti pentru a le permite necazurilor sa se aproprie.

• Sa ganditi pozitiv despre Dumneavoastra insiva si sa aratati asta celor din jur nu prin vorbe mari, ci prin fapte mari.

• Sa traiti cu credinta ca toata lumea e de partea Dumneavoastra, atat timp cat sunteti sinceri cu privirea la ceea ce aveti mai bun in propria persoana.

Publicitate

Intr-o familie cresteau doi baietei-gemeni. De mici copii, se deosebeau radical. Tatal lor stia ca unul este un mare optimist, iar celalalt se afla la polul opus, este un pesimist incurabil.

In seara de Craciun, copiii si-au gasit sub brad cadourile de la Mosu.

Primul si-a despachetat cadoul fratele-pesimist. In cutie era o minge frumoasa, la care visa zilnic. De indata ce vazu cadoul neasteptat, incepu sa „fredoneze” povestea pesimistului: „Daca ma duc afara cu mingea, e posibil sa se sparga intr-un cui. Daca nu se sparge, o poate calca o masina de pe strada. Daca nu o calca o masina, ar putea sa mi-o ia copiii mai mari din mahala…”

Optimistul nu termina de desfacut cutia sa si incepu sa alerge ca un apucat din camera in camera. Alerga afara si scotoci toata curtea, cauta peste tot.

Tatal stia ce era in cutie, dar nu intelegea absolut nimic si il intreba: „De ce alergi atat de entuziasmat, cu gura pana la urechi?”

„Tata, raspunse piciul, in cutie e balegar de cal! Asta inseamna ca undeva pe aproape trebuie sa fie si poneiul! Spune-mi mai repede unde este calutul!”

Optimistii si despre rahat spun ca este un mare noroc, iar pesimistii si despre aur – ca nu-i a bine.

Tu cine esti?

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Suflet drag, trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viața ta!

Publicitate

Suflet drag, trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viața ta. Astăzi poate fi cea mai frumoasă zi, de tine depinde ce alegi. Fii o candelă aprinsă, iar prin pilda propriei vieți fă lumea mai frumoasă în jur. Iartă, iubește, binecuvintează! Ești o minune!

Oamenii sunt unici, irepetabili, formidabili. Sunt la fel și diferiți în același timp. Fragili şi puternici. Greu de înţeles, dar uşor de iubit. Cu trecut, prezent şi viitor. Un univers de trăiri. Paradoxal ei nu se întâlnesc întâmplător. Iar povestea fiecăruia diferă în funcţie de chipurile care au făcut parte din viaţă şi mai ales de alegerile făcute.

Unii au poveşti memorabile, demne de a deveni nemuritoare în coperţile unei cărţi. Alţii impresionează prin durerile şi deziluziile care i-au făcut mai moi sau mai abrazivi. Stâncă de piatră sau păşune plină de flori de câmp. Unii se ruşinează sau îi buşeşte râsul de alegerile făcute cândva, ori cu neputinţele omeneşti, asumate sau nu. Împărţim visele sub acelaşi cer şi păşim pe acelaşi pământ.

Suflet drag, crezi că înțelegi tristețea din zâmbetul fiecaruia, furia din spatele cuvintelor oricui și fericirea din spatele lacrimilor omului? Crezi. Dar nu e aşa. Fiecare om are taina lui. Vorbim și visăm frumos. Ne ataşăm de oameni, de locuri, de lucruri şi de momente frumoase. Muncim cu dăruire. Ascundem dureri fizice şi sufleteşti, îndoieli, temeri, regrete, neîmpliniri… Redevenim empatici, prezenţi, atenţi. Plângem. Iertăm. Iubim. Păstrăm cu sfinţenie amintiri ce ne fac sufletul să vibreze. Învăţăm să dăruim.

Dar cel mai mult insistăm în eroare. Compromisuri. Șah-mat! O simplă privire tăioasă poate ucide încrederea, o mângâiere cumpărată poate să doară mai tare decât o lovitură, simple cuvinte goale pot răni mai mult decât un pumnal, iar indiferenţa poate fi oricând o eutanasiere lentă.

Lipim şi dezlipim etichete pe oameni. Tragem pe unii sau pe alţii de mânecă încercând să schimbăm păreri. Ne consumăm energia preocupându-ne de ceea ce gândesc alţii despre noi. Acumulăm frustrări, ne încărcăm sufletele cu griji inutile şi ne alimentăm imaginaţia cu tot felul de închipuiri. Ne îmbolnăvim pentru că ne stresăm prea mult şi uităm să fim fericiţi.

Datul cu părerea despre orice, oricând, oriunde, încurajat de mass-media devine o a doua fire a omului mic. Prejudecăţi. Utopii. După ce malaxorul vieţii ne frămână bine, uneori și cea mai amărâtă bucățică de pâine ți se pare cea mai dulce.

Publicitate

Mai ales după ce viața ți-a dat jos „ochelarii de cal”, acele apărătoare care nu îţi permit să vezi lateral ceea ce ar trebui: suferinţele şi nevoile celor de lângă noi, frumosul din jurul nostru, binele şi intenţiile bune, şansele care ni se acordă, oamenii care merg alături de noi, natura. Astăzi greșesc eu și tu mă ierți. Mâine greșești tu și eu te iert. Poimâine greșim amândoi și alții ne iartă și tot așa. Și deasupra tuturor și în noi adie Duhul Sfânt în Lumină lină. Ne emoţionează orice este frumos, o floare, o melodie, un zâmbet, vocea unui copil, tandreţea unui bătrân, amintirea cuiva drag…

Ai adus ceva frumos și bun pe lume? Ai făcut pe cineva fericit astăzi? Iubești sau urăști? Acționezi sau ești indiferent? Înțelegi fără explicații? Crezi fără să vezi? Auzi fără cuvinte? Vezi cu ochii închiși? Simți fără atingeri? Când te uiţi în oglină ce vezi?! Când viața îți rupe paginile viselor, râzi de mulțimea viselor ce apar după. Sufletul nu este limitat la un număr fix de iubiri. Nu rămâne într-o baltă de pierzanie. Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi este superior prin ceva.

De aceea, încerc să învăț câte ceva de la fiecare. Și, Doamne, ce minune este viața! Mai ales după ce îți tragi sufletul că ai alergat de tine ca să te întâlnești cu Tine…

Am să iubesc până la sfârșitul lumii. Iar sfârșitul lumii e sfârșitul meu. Când am murit, lumea mea s-a sfârșit. Așadar, se cuvine să mă preocupe sfârșitul meu, nu sfârșitul lumii. A semnat cineva vreun contract că trăiește 70 sau 80 de ani?! Oricând povestea vieții noastre se poate încheia, brusc sau lin. “Apocalipsele” contemporane sunt în mintea și în inima mea, când urăsc, mint, invidiez, judec, etc. În mine e Raiul, în mine e iadul. În mine e lumina și în mine e întunericul.

Așadar, suflet drag, trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viața ta. Astăzi poate fi cea mai frumoasă zi, de tine depinde ce alegi. Fii o candelă aprinsă, iar prin pilda propriei vieți fă lumea mai frumoasă în jur.

Iartă, iubește, binecuvintează! Ești o minune!

de ieromonah. Hristom Filipescu

Sursa: doxologia.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet