„Creierului nu îi place grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place…” Neurochirurgul Vlad Ciurea

„Creierului nu îi place grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place…” Neurochirurgul Vlad Ciurea

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatate

Creierul suferă când nu ai mâncat micul dejun (sau nu ai avut timp deloc), când conduci cu mașina și vorbești la telefon în același timp, când fumezi, bei și te afli în permanență în situații stresante. Îl stresăm constant, dar nu-i oferim nimic în schimb.

„Creierul are nevoie de alimente curate, sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi. Asta nu înseamnă să renunți complet la dulciuri – oferă-ti măcar miere de albine. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar mai ales îi place zâmbetul”, spune Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea, care lucrează ca neurochirurg de mai bine de 50 de ani.

Neurochirurgul a efectuat aproape 23.000 de operații pe creier. Cel mai tânăr pacient al lui avea doar două zile. El știe mai bine decât oricine că, creierul se îmbolnăvește din cauza noastră. Însă puțini oameni știu cum să-l protejeze și să-l întărească.

„Dacă stai mult timp pe tabletă/telefon în fiecare zi, nu te aștepta ca creierul tău să-ți mulțumească. Acum oamenii comunică mai mult prin Facebook și alte rețele sociale. Ceea ce este un lucru rău. Suntem creați să trăim într-un grup, nu izolat”, a continuat neurochirurgul.

Primii pași către un creier sănătos sunt foarte simpli și accesibili tuturor. Pentru a începe un program de susținere al creierului, trebuie să vă treziți devreme, apoi să faceți cel puțin câteva exerciții de bază, să beți două pahare de apă la temperatura camerei.

„Dimineața trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile și să respirăm aer curat. Și nu uita de cele două pahare cu apă.

Primul pahar va da startul activității întregului tract gastrointestinal. Al doilea pahar este sănătos pentru că pune în mișcare întreaga „locomotivă”. Mai simplu spus, ne ajută să ne trezim”, spune neurochirurgul.

În timpul somnului, creierul este treaz, lucrează cu sârguință pentru a regenera celulele afectate din organele interne. Dar mai face încă un lucru foarte important. Dacă o persoană adoarme cu o întrebare dificilă în minte și nu știe cum să o rezolve, a doua zi dimineața va avea un răspuns.

„A doua zi vei găsi o soluție. Deci, creierul va stabili o legătură între gândire, judecată, memorie, iar dimineața îți va prezenta o idee. Așa că uită de nopțile nedormite”, a spus profesorul.

Creierului nu îi plac grăsimea, tutunul și alcoolul, dar iubește ciocolata neagră. Țigările au același efect negativ asupra creierului ca și asupra inimii. Micul dejun ar trebui să fie mâncat încet și în liniște. Nu mâncați micul dejun în grabă sau în timp ce vă grăbiți către serviciu.

„Trebuie să iei micul dejun într-un mediu calm, bucurându-te de fiecare înghițitură. Fără anxietate, zgomot, probleme și „pauze de fum”. Cu cât va fi mai relaxant, cu atât va fi mai plăcut pentru tine. Dimineața, aveți nevoie de energie și oligoelemente care vă vor ajuta organismul să-și îndeplinească funcțiile în mod eficient pe parcursul zilei. Este foarte important! „- subliniază neurochirurgul Vlad Ciurea.

Creierului nu-i plac grăsimea și carnea.

„Da, carnea nu aduce niciun beneficiu creierului. Dar, în cantități mici, carnea ajută organismul. Cea mai bună carne cu conținut scăzut de calorii. Curcanul și peștele sunt cele mai sănătoase. Creierului nu-i place grăsimea, nu-i place sarea. Puteți să le consumați o dată sau de două ori pe an în vacanțe. Dar nu trebuie să te lași dus de o astfel de mâncare”, spune neurochirurgul.

Dar dulciurile? Nu toate sunt sănătoase, mai ales dacă au mult zahăr.

„Ciocolata neagră naturală, cacao naturală fierbinte, mierea sunt ceea ce îi place cel mai mult creierului tău”, explică neurochirurgul.

– Prânzul ar trebui să fie echilibrat. Nu ar trebui să vă umpleți stomacul – trebuie să vă cunoașteți măsura. Mai mult decât atât, alegeți apa plată în locul sucurilor.

„Creierul are două puncte de activitate maximă: între orele 10:00-12:00 și 16:00-18:00. Dacă obosește, poți să-i dai niște cafea (dar să o bei încet).”

Cel mai bun prieten al creierului este un zâmbet!

Doctorul spune că cel mai bun prieten al creierului este zâmbetul. Prin urmare, este foarte important să poți scăpa de tristețe și monotonie și să te poți bucura de lucrurile mărunte.

Memoria trebuie antrenată.

Uitarea nu se manifestă doar la vârsta adultă, ci și la o vârstă destul de fragedă. Pentru a preveni boala Alzheimer, trebuie să-ți antrenezi memoria.

„A-ți antrena creierul, a comunica, a fi deschis – toate acestea sunt foarte importante. Plimbați-vă, călătoriți, învățați lucruri noi, vizionați filme și seriale care nu numai că sunt interesante, dar vă pot învăța lucruri, rezolva rebusuri și puzzle-uri.

Mișcarea este, de asemenea, importantă pentru creier. Dacă ne mișcăm, existăm. Trei lucruri sunt importante: vorbirea, scrisul, mișcarea. Mulți au uitat ce este muzica și cum să se bucure de ea și, mai rău, nu vor să danseze. S-a dovedit că dansul previne dezvoltarea mai timpurie a bolii Alzheimer.

Un somn bun ar trebui să dureze cel puțin șase ore. Somnul ne curăță creierul de toxine și gânduri negative.

Mergeți la culcare la ora 22:00, opriți televizorul și computerul cu o oră sau chiar două înainte de culcare. În schimb, puteți citi o carte. Ea te va pregăti pentru o odihnă bună.

Dacă urmați aceste sfaturi, veți experimenta schimbări incredibile în viața voastră!

Nu este nimic dificil la aceste recomandări! Principalul lucru este să le iei în serios și să începi.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!