Creierul uman este un mecansim complex, miraculos, dar de multe ori, modul cum il folosim, poate transforma creierul nostru, in cel mai mare dusman.
1. <Nu eu sunt, tu esti.>
De multe ori, mintea ne face sa credem ca nu suntem fericiti din cauza a ceva. Din cauza sotului, din cauza parintilor, sau a altei persoane din viata noastra. Aruncam invinuiri in jur, fara sa ne gandim deloc. De fapt, chiar noi insine suntem cei responsabili pentru vietile noastre si nu cei din jur. Trebuie sa invatam sa ne asumam responsabilitatea pentru sentimentele noastre, pentru situatia in care sunte. A ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce simtim, fara a-i mai invinui pe ceilalti, este primul pas catre fericirea adevarata.
2. Daca as fi avut…
Mintile noastre reusesc sa ne pacaleasca ca vom fi fericiti cand vom ajunge intr-un anume punct, atunci cand vom arata intr-un anume fel, atunci cand vom avea un anume job, sau orice altceva.
Nimic nu este mai gresit decat a ne conditiona fericirea in felul acesta. Da, atunci cand atingem anumite tinte, ne vom simti fericiti, dar doar pe moment. Cei care isi doresc un confort emotional care sa fie de mai lunga durata, trebuie sa constientizeze ca dorintele sunt un suvoi nesfarsit, pe care nu il vom opri niciodata si ca nu doar indeplinirea lor ne va face fericiti.
3. Imi plac lucrurile exact asa cum sunt si nu vreau sa se schimbe niciodata
A crede asa ceva este ca si cand ti-ai da voie in cadere libera. Viata este o calatorie cu schimbari constante. Pe unele le putem controla si pe altele nu. A rezista schimbarilor sau a incerca sa controlezi schimbarile care survin in viata este auto-distructiv. Din pacate, noi oamenii care ne dorim perfectiunea, nu suntem echipati cu astfel de notiuni care sa ne defineasca lumea ca ansamblu de transformari. Schimbarea este normala, este naturala. A fi adaptabili este foarte important pentru starea noastra generala de bine.
4. Daca nu mi s-a intamplat pana acum, nu mi se va intampla niciodata
Mintile noastre sunt descurajate si deziluzionate chiar atunci cand succesul se afla dupa colt. Perseverenta este insa, foarte importanta pentru a obtine fericirea. Nu iti lasa mintea sa te pacaleasca ca sa renunti! Nu stii niciodata care sunt darurile zilei de maine. Poate, pentru a-ti indeplini un vis, nu iti mai trebuie decat o zi.
5. Voi evita lucrurile pe care nu imi place sa le fac
Mintile noastre incearca sa ne pacaleasca si de fiecare data, incercam sa ocolim lucrurile care sunt mai dificile. Totusi, chiar practica o demonstreaza, acel ceva care cere cea mai multa stradanie, ne ofera si cea mai mare recompensa, dar si posibilitatea de a evolua. De ce sa amanam? Procrastinarea, evitarea lucrurilor care nu ne plac, nu ne aduc prea multe beneficii. Este mai bine sa „atacam” cele mai dificile treburi, iar rezolvarea lor ne aduce multe satisfactii.
6. Lumea este un loc infricosator si mi se poate intampla ceva rau
Mintile noastre ne spun ca sunt multe lucruri pe care nu le putem noi controla. Frica este o emotie puternica pe care creierele noastre o fiolosesc pentru a lua ceea ce este mai bun din noi. Trebuie sa avem incredere in bine si ca nimic rau nu ni se poate intampla.
7. Ma voi decide atunci cand voi sti sigur ce vreau sa fac
Cand ne gandim prea mult asupra fiecarei decizii te impiedica sa evoluezi. Sa analizam riscurile si avantajele, sa facem un plan sunt aspecte importante, dar nimic nu se intampla pana cand nu intram cu adevarat iun actiune.
Rareori avem cu adevarat toate detaliile unei probleme, astfel incat sa putem sa stabilim de la inceput fiecare pas si fiecare actiune pe care o vom intreprinde. Cel mai bine este sa nu mai amanam si sa actionam! Iar nici esecul nu inseamna sfarsitul lumii. „Fiecare adveristate, fiecare esec, fiecare durere in piept poarta cu sine un beneficiu egal daca nu, chiar mai mare.” – Napoleon Hill.
Mintile noastre incearca sa ascunda efectele obiceiurilor negative si de aceea cauta tot felul de scuze. Aceasta este foarte cunoscuta mai ales atunci cand vine vorba despre probleme de sanatate. De exemplu, ati auzit de multe ori persoane care spun: „Stiu ca nu ar trebui sa mai fumez, dat ma ajuta sa imi mentin greutatea”. Dar nu iti mai lasa mintea sa iti joace astfel de feste!
9. Visurile devin realitate doar pentru cei care au noroc
Mintile noastre ne pacalesc uneori ca am fi victimele soartei. Ne fac sa credem ca „nimic bun nu mi se intampla”. Ceea ce creierul nostru crediteaza ca fiind norocul altora, inseamna de fapt ani de munca si pregatire pentru ei. Crezi in visul tau, urmeaza-l cu toata inima si vei fi surprins/a de cat noroc poti sa ai! „Cred cu tarie in noroc si am descoperit ca munca persistenta aduce din ce in ce mai mult.”- Thomas Jefferson
10. Nu pot
Mintile noastre ne fac sa credem ca nu vom reusi niciodata. De exemplu, ai auzit adesea: „Nu voi reusi sa invat niciodata sa invat acest lucru. Sunt prea batran.” Sau… „Nu pot sa merg in acel loc, nu am destui bani.” Sa nu cazi niciodata in aceasta capcana. Suntem plini de potential, chiar daca circumstantele adauga un anume grad de dificultate. Dar adevarul e ca putem, putem sa avem tot ce ne dorim si sa indeplinim fiacare vis! Henry Ford spunea: „Ceea ce crezi de obicei ca poti sau ca nu poti este de obicei adevarat.”