Creierul bărbaților atinge maturitatea doar după vârsta de 40 de ani – conform științei

Creierul bărbaților atinge maturitatea doar după vârsta de 40 de ani – conform științei

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 April 2024 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieRelatii

Atunci când femeile stau de vorbă între ele, știți care este cel mai frecvent lucru de care se plâng atunci când vine vorba de bărbați? Corect: „Se comportă ca niște copii!”. Iată ce cred cercetătorii despre asta:

Toată lumea știe deja că majoritatea bărbaților adulți se comportă ca niște copii. Unii sunt convinși că într-un cuplu femeia este cea care face relația să devină matură. Prin urmare, cercetătorii au decis să afle dacă această opinie este cu adevărat solidă.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au studiat diferențele în ritmul de dezvoltare și intrarea în perioada maturității dintre bărbați și femei. Apoi, au comparat rezultatele obținute și au ajuns la anumite concluzii.

Astfel, această cercetare oferă o explicație științifică pentru afirmația comună că bărbaților le ia mai mult timp să înceapă “să acționeze în concordanță cu vârsta” decât femeilor. Motivul pentru acest lucru este legat de faptul că creierul feminin formează mai rapid conexiuni neuronale și “se activează” mai rapid decât cel masculin.

Doctorandul de la Universitatea Newcastle (Marea Britanie) și coautorul studiului, Sol Lim, a remarcat: “Se pare că diferențele încep să apară la câțiva ani după naștere, după care, treptat, dispar până la vârsta de 40 de ani”.

Ea adaugă că creierul uman se schimbă cu vârsta atât în plan anatomic, cât și funcțional, iar aceste schimbări fac conexiunile între neuroni mai eficiente.

Trebuie menționat că în timpul cercetării, oamenii de știință au descoperit că la femei procesul descris începe mai devreme decât la bărbați. Acest lucru explică de ce unele femei devin mature mai repede decât bărbații.

De ce maturitatea vine mai târziu la bărbați

Scopul studiului a fost să se înțeleagă care funcții ale creierului se schimbă pe măsură ce se atinge maturitatea, iar care rămân neschimbate. Cu ajutorul RMN, cercetătorii au studiat creierul a 121 de voluntari cu vârste cuprinse între 4 și 40 de ani, ținând cont de genul și vârsta fiecărui subiect.

Rezultatele au arătat că, deși atât creierul bărbaților, cât și cel al femeilor demonstrează în cele din urmă același potențial, bărbații sunt totuși mai predispuși la o anumită întârziere în ceea ce privește dezvoltarea pe termen lung a conexiunilor funcționale între neuroni.

Acest lucru poate continua până la vârsta de 40 de ani

La naștere, atât bărbații, cât și femeile au aproximativ același număr de celule cerebrale. Aceste celule formează rețele neuronale responsabile de capacitatea unei persoane de a învăța și de a se dezvolta. Pe măsură ce îmbătrânesc, creierul găsește căi mai rapide pentru transmiterea semnalelor între diferitele sale zone.

Comparați acest lucru cu o conversație personală cu altă persoană, în loc să încercați să țipați într-o mulțime de oameni gălăgioși, mesajul dvs. va ajunge la destinație fără a se pierde undeva pe drum. Când numărul acestor celule devine optim, ele încep să transmită informații mai relevante și mai clare.

La femei acest proces începe mai devreme decât la bărbați, ceea ce explică de ce, din punct de vedere cognitiv, femeile au tendința de a atinge maturitatea mai repede. Creierul lor se află cu cel puțin câțiva ani înaintea celui masculin în ceea ce privește reorganizarea celulelor cerebrale și, ca urmare, este mai predispus la o funcționare mai productivă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!