Corpul nostru produce acid clorhidric. – Șapte curiozități despre stomac pe care ar trebui să le cunoașteți

Corpul nostru produce acid clorhidric. – Șapte curiozități despre stomac pe care ar trebui să le cunoașteți

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 February 2021 in CuriozitățiSanatate

Corpul uman este uimitor. Pentru fiecare dintre noi, este cel mai intim lucru pe care îl avem. Și totuși, majoritatea dintre noi nu știm suficient de multe despre acesta, cum ar fi caracteristicile, funcțiile, ciudățenii și misterele asociate cu acesta.

În timp ce s-ar putea să vă gândiți la stomac numai atunci când mâncați sau vă atrage atenția doar atunci când auziți zgomote sau se revoltă, este mult mai mult decât un depozit pentru mâncarea pe care o mâncați. Stomacul distruge germenii, secretă hormoni și mucus și absoarbe nutrienții.

Iată 7 lucruri interesante pe care poate nu le cunoașteți despre stomac:

Stomacul are o capacitate destul de mare de stocare.

Stomacul în repaus este umplut cu aproximativ 200 de grame de acid gastric și suc de bilă. Cu toate acestea, are capacitatea de a păstra aproape 225 de grame de alimente în mișcare, dacă este necesar. (Capacitatea medie este de aproximativ 928 grame sau un sfert de galon). De obicei, durează de la patru până la șase ore pentru a digera mâncarea dintr-o singură masă, astfel încât această capacitate poate fi importantă.

Echilibrul pH-ului și mucusul protejează stomacul de coroziunea acidă.

Datorită producției mari de acid clorhidric, care are un efect foarte puternic, stomacul își regenerează mucoasa destul de des. Un proces de protecție puternic funcționează în cavitatea stomacală, care menține, de obicei, pH-ul stomacului echilibrat. Ionii de potasiu ajută la modularea acidului clorhidric, iar mucoasa gastrică produce un număr mare de celule pentru a proteja mucoasa.

Stomacul absoarbe vitamina vitală B12 din alimente.

Stomacul ajută la absorbția vitaminei vitale B12 din proteinele pe care le consumăm. Acidul clorhidric și o enzimă numită pepsină pregătește vitamina B12 conținută de proteine, astfel încât să poată fi absorbită în fluxul sanguin. Metabolismul vitaminei B începe în stomac, în celulele parietale.

Stomacul este o mașină generatoare de hormoni.

Tractul gastro-intestinal găzduiește o adevărată orchestră de hormoni stimulată de celulele epiteliale care alcătuiesc mucoasa stomacului și a intestinului subțire. Acești hormoni sunt implicați într-o gamă largă de funcții, inclusiv stimularea poftei de mâncare, îmbunătățirea secreției de enzime și acid stomacal și amintirea vezicii biliare să se contracte și să se golească. Acești hormoni intră în fluxul sanguin direct și în timp ajută funcția altor părți ale sistemului digestiv, inclusiv ficatul, pancreasul și chiar creierul.

Stomacul este una dintre primele linii de apărare a sistemului imunitar.

Pe lângă digestia alimentelor, stomacul ajută la protejarea întregului corp. Aciditatea stomacului ajută la sterilizarea a ceea ce mâncăm. Ucide bacteriile și potențialele toxine din alimente. Tractul gastrointestinal are, de asemenea, zone de celule protectoare limfoide pe care le trimite atunci când ceva reușește să pătrundă în stomac, cum ar fi o infecție virală sau bacteriană.

Stomacul joacă, de asemenea, un rol în starea noastră de spirit.

Este foarte probabil ca stomacul să fie un jucător major în menținerea stării noastre echilibrate. Noi cercetări arată legături între microbiomul din stomac și intestin – microorganismele care trăiesc în orice mediu – și sănătatea noastră mentală.

Cea mai frecventă cauză a ulcerului gastric este probabil bacteriană.

Cauzele ulcerelor au fost analizate de cercetători ani de zile. Cu toate acestea, studii recente au descoperit o legătură între bacteria H. pylori și inflamația mucoasei gastrice, gastrită și ulcere. În plus, noile cercetări sugerează că bacteriile pot fi, de asemenea, legate de ca nc er ul de stomac.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!