Corpul are nevoie de zinc în fiecare zi! Principalele semne ale deficienței sale, care slăbesc corpul

Corpul are nevoie de zinc în fiecare zi! Principalele semne ale deficienței sale, care slăbesc corpul

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Zincul este un oligoelement important care întărește sistemul imunitar. De asemenea, combate daunele oxidative ale ADN-ului, care interferează cu diviziunea celulară și creșterea lor. Zincul ajută o persoană să simtă gustul și mirosul, accelerează vindecarea rănilor și facilitează descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Dacă dieta zilnică a unei persoane nu include alimente cu zinc, aceasta are un efect negativ asupra sănătății.

Zincul este unul dintre cele mai importante elemente minerale, deoarece este necesar pentru activitatea catalitică a aproximativ 300 de enzime. Și, de asemenea, pentru multe procese de metabolism celular.

Având în vedere că chiar și deficitul moderat de zinc duce la o serie de probleme de sănătate și reduce sever imunitatea, trebuie să obțineți suficient din acest oligoelement benefic organismului în fiecare zi.

Bărbații peste 19 ani ar trebui să consume zilnic 11 mg de zinc, în timp ce femeile au nevoie doar de 8 mg. Cu toate acestea, femeile însărcinate au nevoie și de 11 mg de zinc pe zi și de până la 12 mg în timpul alăptării. Dar nu exagerați cu zinc-ul. Efecte secundare cauzate de un exces al acestui oligoelement: greață, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, vărsături, diaree, cefalee. Este imposibil ca o persoană să consume mai mult de 40 mg de zinc pe zi fără prescripția medicului.

CINE ESTE ÎN ZONA RISCULUI DE DEFICIT DE ZINC?

Unii oameni sunt mai expuși riscului de deficit de zinc. Iată cei mai expuși deficienței de zinc:

  • -nu respecta o dieta sănătoasă;
  • -sunt vegetarieni;
  • -suferă de boli gastro-intestinale;
  • -au insuficiență hepatică sau renală cronică;
  • -suferă de diabet;
  • -abuzează de băuturile alcoolice – alcoolul reduce absorbția zincului și crește excreția acestuia în urină;
  • -consumă alimente bogate în fier;
  • -în timpul sarcinii și alăptării.

SEMNELE PE CARE NI LE TRANSMITE CORPUL CÂND ARE NEVOIE DE ZINC

1. Tulburări de gust și miros.

Dacă o persoană își dă seama că în ultima vreme nu se poate bucura în mod corespunzător de mirosul parfumului său preferat, iar cafeaua de dimineață și-a pierdut aroma – există unul dintre semnele clasice ale deficitului cronic de zinc. Sunt necesare niveluri suficiente de zinc pentru a produce enzima anhidrază carbonică, care este crucială pentru gust și miros.

2. Vindecarea înceată a rănilor

Dacă rănile se vindecă prea încet, poate fi și un semn al deficitului de zinc. Fără aceasta, celulele sunt greu de divizat și cresc în ritm corect, ceea ce înseamnă că pielea se recuperează mai lent după deteriorare. Zincul este deosebit de eficient pentru vindecarea rapidă a herpesului din jurul gurii.

Zincul afectează capacitatea creierului de a-și modela răspunsul la stres. S-a constatat că persoanelor cu depresie și anxietate le lipsește zincul. În astfel de cazuri, trebuie să vă îmbogățiți dieta cu produse care conțin zinc pentru a elimina efectele nedorite ale emoțiilor negative. S-a observat că după administrarea antidepresivelor potrivite, nivelurile de zinc revin la normal.

3. Probleme ale pielii

Pielea poate trimite semne și despre deficiența de zinc. Acneea, punctele negre și alte erupții cutanate sunt, de asemenea, frecvente în deficitul de zinc. Acest lucru se datorează faptului că aportul de zinc este asociat cu formarea de proteine ​​care au efecte antiinflamatorii și protejează celulele de radiațiile UV, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii.

În plus, zincul contribuie la creșterea rezervelor de vitamine A din organism, în special retinol. Atunci când zincul are un nivel normal, pielea își păstrează frumusețea și sănătatea pentru o lungă perioadă de timp.

4. Imunitate slăbită

Dacă nivelul de zinc scade, acesta duce la boli frecvente. Imunitatea depinde grav de consumul de nutrienți, inclusiv de zinc. Acest lucru se datorează faptului că această substanță ajută la creșterea celulelor și producerea de celule albe din sânge. Acestea din urmă sunt necesare pentru a suprima virusurile și bacteriile.

Zincul este, de asemenea, eficient în prevenirea inflamației cronice. Cum ar fi astmul, alergiile, bolile de inimă, îmbătrânirea prematură.

5. Creșterea pielii, părului și a unghiilor

Celulele implicate în producția de piele, păr și unghii au nevoie în special de un nivel normal de zinc. Acest oligoelement este important pentru procesul de diviziune și creștere celulară. Dacă corpul nu primește suficient zinc, starea părului și a unghiilor începe să se deterioreze semnificativ: cresc lent și se îmbolnăvesc.

6. Memorie și atenție scăzută

Zincul joacă un rol cheie în formarea memoriei, deoarece reglează legătura dintre neuroni și hipocamp. Îmbunătățește capacitatea de memorie și învățare. Cercetătorii au descoperit că doar un singur supliment de zinc, care asigură 50% din norma zilnică, îmbunătățește concentrarea oamenilor. Trebuie remarcat faptul că zincul este mai bine absorbit în echilibrul corect cu alți nutrienți care provin din alimente.

7. Probleme de vedere

S-a constatat că zincul este vital pentru vedere. Ajută vitamina A să producă melanină, care protejează ochii. Unele studii arată că consumul suficient de zinc îmbunătățește vederea nocturnă și poate încetini progresia degenerescenței maculare legate de vârstă cu până la 25%.

CELE MAI BUNE SURSE ALIMENTARE De ZINC:

Dacă trebuie să completați zincul în organism, dieta zilnică ar trebui să includă următoarele alimente:

  • -ostrii;
  • -coaste de vită;
  • -carne de porc;
  • -fasole;
  • -dovleac;
  • -dovlecel;
  • -susan;
  • -ciocolata neagra;
  • -spanac.

IMPORTANT DE STIT!

Consumul excesiv de ceai și cafea interferează cu absorbția zincului, precum și a alimentelor sau suplimentelor bogate în calciu și fier.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!