Consecințele lipsei de vitamina B 12 pot fi ireversibile

Consecințele lipsei de vitamina B 12 pot fi ireversibile

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2021 in SanatateSfaturi

Da, poate că sună dureros, dar sincer, lipsa vitaminei B 12 poate duce la procese degenerative severe, astfel încât, din păcate, va fi imposibil să corectăm consecințele.

Vitamina B12 poate fi numită un regulator al sistemului nervos, un energizant rapid, deoarece B12 ajută energia din alimente să treacă prin țesuturi și sisteme, pentru a asigura funcționarea deplină a întregului organism.

Lipsa vitaminei B 12 poate duce la procese degenerative severe. Deficitul de vitamina B12 poate afecta negativ sistemul nervos, poate agrava calitatea vieții și poate provoca anemie macrocitară.

Toate informațiile au doar scop informativ, consultați medicul dumneavoastră despre prevenire și tratament.

Permiteți-mi să listez mai întâi simptomele, semnele de alarmă:

Există un simptom comun al deficitului de vitamina B12 care ar trebui să alerteze pe toată lumea: o senzație de furnicături ca de la ace, în special în vârfurile degetelor și de la picioare.

Devii foarte obosit – ai o stare de epuizare constantă;

Dimineața nu ai suficientă energie, simți că nu te poți ține pe picioare, abia te ridici din pat;

Limba este roșie și dureroasă.

Atenție, foarte important! Dacă aveți deja peste 60 de ani , vă rugăm să nu dați vina pe vârstă și evitați medicul care dă vina pe bătrânețe pentru problemele din organism – este neprofesional. Uitarea, ceața în minte, confuzia conștiinței, vederea încețoșată sunt semne că este posibil să nu aveți suficientă vitamina B12. Vă rugăm să vă faceți analizele.

Deficitul de vitamine este cea mai scurtă cale către demență și anemie severă .

Printre alte simptome, nu mai puțin iconice, care indică o lipsă de Vitamina B12, pot apărea și ulcerele bucale, durerile de cap și slăbiciunea constantă. Toate acestea vorbesc și despre stadiul incipient al anemiei macrocitice.

Semnele anemiei macrocitice pe fondul unei deficiențe de B12 pot include următoarele simptome:

  • slăbiciune;
  • culoare palidă (paloare);
  • epuizare;
  • roșeață sau umflarea limbii (glossită);
  • diaree;
  • apetit slab;
  • depresie;
  • pierderea memoriei;
  • infertilitate.

Dacă nu sunt tratate, unele dintre simptomele deficitului de B12 pot fi iremediabile.

Ce cauzează deficitul de vitamina B12?

„B12 se găsește din abundență în produsele de origine animală, astfel încât veganii și vegetarienii sunt mai expuși riscului unei deficiențe”, relatează Medical News Today. În unele cazuri, bolile autoimune, dependența de alcool și bolile intestinale pot fi vinovații acestei situații.

Deficitul de vitamina B12 afectează inevitabil tensiunea arterială. Când circulația sângelui este perturbată, inima, care nu are suficient oxigen, este forțată să lucreze într-un ritm accelerat. Deci, acest deficit poate provoca nu numai hipertensiune, ci și insuficiență cardiacă.

Surse de vitamina B12

Într-adevăr, nivelul de vitamina B 12 scade de-a lungul anilor, dar acest lucru este fixabil.

Nu numai carnea roșie de pește conține această vitamină.

Vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală. Se regăsește în cantități mari în organe: ficat și rinichi, carne de vită.

Dacă nu aveți voie să consumați carne de origine animală, atunci mâncați fructe de mare și pește. Nu doar speciile de pește cu carne roșei sunt bogate în vitamine, ci și macroul obișnuit și ieftin, apropo, este gustos și benefic mai ales dacă îl coaceți în folie.

Nu uitați de lactatele și produsele lactate fermentate, știați că laptele gras este bun pentru inima și vasele de sânge?

Dar dacă nivelul de vitamine este scăzut, cel mai probabil veți avea nevoie de un tratament special, nu îl ignorați, acest lucru este grav! Acest articol are doar scop informativ. Fiecare caz specific necesită îngrijire medicală. Medicul curant vă va spune ce să faceți dacă un test de sânge indică o lipsă de vitamina B12, ce să faceți în continuare, să luați medicamente speciale sau pur și simplu să schimbați meniul.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!