Conecteaza-te cu creierul la fericire – tehnici prin care te poti elibera de tristete

Conecteaza-te cu creierul la fericire – tehnici prin care te poti elibera de tristete

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 October 2018 in Dezvoltare Personala

Exista o multime de modalitati de a masura fericirea. Spre exemplu, in Marea Britanie oamenii sunt rugati sa-si evalueze satisfactia vietii, prin cat de importante sunt lucrurile pe care le fac, evaluarea fericirii de ieri si evaluarea anxietatii de ieri.

Un studiu international realizat anul trecut a identificat sanatatea mentala, importanta muncii, singuratatea si mediul fizic ca fiind factorii cheie ai fericirii sau nefericirii.

Secretul starii de bine extreme

Ce-ar fi daca ar exista o ruta directa spre fericire? Ce-ar fi daca ti-ai putea „comuta creierul” pe fericirea optima si daca „secretul” fericirii extreme ar putea fi redus la ceva precum un simplu algoritm? Ar putea exista o „meta-cheie” care sa descuie „mecanismul” fericirii?

Volumul Happiness by Design, scris de Paul Dolan, sustine ca exista o astfel de cheie. Autorul descrie o teorie a „cutiei neagre” in care stimuli sunt receptionati constanti de creier prin intermediul vazului, auzului, atingerii, mirosului si gustul, iar modul in care oamenii sunt atenti la acesti stimului echivaleaza cu potentialul lor pentru fericire sau nefericire.

Toti oamenii se uita la televizor, citesc carti sau ziare, mananca, merg la munca, ies alaturi de alte persoane, au dureri sau afectiuni. Cu totii au sute sau mii de experiente in fiecare zi si receptioneaza miliarde de informatii care i-ar putea atrage atentia. Cu toate acestea oamenii au mai multe posibilitati de alegere cand este vorba despre focusarea atentiei decat ar putea crede. Simplu spus: daca te concentrezi pe aspectele pozitive vei fi mai fericit, asa ca trebuie sa inveti sa dai o atentia mai mare stimulilor pozitivi si mai putin celor negativi.

Oamenii sunt modelati de ceea ce ii inconjoara ca si de influenta mediului lor. Dolan sugereaza ca iti poti influenta ceea ce te inconjoara pentru a-ti maximiza potentialul pentru fericire. Da, nimic nu se intampla peste noapte, iar schimbarile necesita efort, insa schimbarile mici in propria rutina pot avea un impact grozav, ca de exemplu sa planifici ca in mod regulat sa-ti suni un prieten special, sa fii sigur ca iti faci timp pentru lucrurile care te bucuri.

Aceste schimbari marunte au potentialul de a-ti imbunatati perceptia asupra propriei fericiri, considera Dolan. Atentia este o resursa limitata. Studiile au aratat ca oamenii au abilitatea de a asculta doar doua conversatii simultan. Ceea ce inseamna ca daca devii un pic mai organizat pot invata sa-ti imbunatatesti potentialul pentru starea de bine, prin adoptarea unui „program” de a trai si concentra antentia pe lucrurile pozitive ceea ce in final se va transforma intr-un „obicei fericit”.

Iata cum sa-ti conectezi creierul la fericire.

Incepe cu florile – Cercetarile au aratat ca persoanele care se trezesc avand in fata ochilor imaginea unor flori sunt mai fericiti decat altii. Un singur trandafir superb asezat langa pat iti poate creste starea de spirit. In plus, asigura-te ca patul si locul in care este pus si curate si aranjate astfel incat sa te trezesti intr-un mediu calm si pozitiv; un obicei fericit minunat!

Trezeste-te incet – Alarma ceasului are un impact negativ asupra fericirii tale inca inainte de a deveni constient? Daca alarma iti „zgaraie” urechile, inlocuieste-o cu un sunet mai prietenos, ca de exemplu o melodie placuta.

Alege afirmatiile potrivite – Primul gand care le trece prin cap multor oameni la inceputul zilei este „O, nu. Munca din nou” sau „Prea multe lucruri de facut azi”. Alege ca la prima ora a diminetii sa-ti spui ceva motivational. Este bine sa ai o afirmatie potrivita care sa aiba un efect pozitiv asupra starii tale mentale pentru toata ziua, ceva de genul, „Este o zi plina de oportunitati”, „Astazi intorc o noua pagina din viata mea si cred cu adevarat ca sunt autorul vietii mele”.

S-ar putea ca la inceput sa ti se para putin ciudat la inceput, insa prin repetarea acestor afirmatii, subconstientul tau va fi influentat pozitiv. Iar gandurile pozitive vor elimina gandurile negative, intrucat te poti concentra pe un singur lucru, o data. Incercarea de a te gandi la doua lucruri opuse creaza „disonanta negativa” si este motivul pentru care gandurile pozitive sunt atat de puternice.

Fii constient – Consumi micul dejun fiind cu gandul in alta parte, iti faci dus in transa sau iti periezi dintii in timp ce esti cu ochii tai pe telefonul mobil?

Incearca sa incepi intr-o stare de constienta profunda. Daca bei o ceasca de cafea, fa-ti timp si miroase-i aroma, simte caldura si forma cestii si foloseste toate simturile pentru a „fi prezent”. Este o peractica pe care o poti repeta de multe ori in timpul unei zile.

Acest „antrenament mental” intareste cortexul prefrontal care mediaza activitatea creierului. Cu alte cuvinte, daca vrei sa fii mai bun la concentrarea atentiei, intodu o scurta constientizare a activitatii in rutina ta zilnica.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!