Fericirea este un subiect prezent în viața noastră în permanență. De la poveștile cu “Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” până la întrebările noastre interioare: “Am trăit o viață fericită?”. Așa că Sigmund Freud a decis că este foarte important să discutăm despre fericire. Hai să citim citatul său și să încercăm să-l înțelegem:
“Misiunea de a face oamenii fericiți nu a fost inclusă în planul creării lumii.”
Așa este. În caz contrar, am fi fost întotdeauna fericiți. Dar omul este construit astfel încât nu poate fi mereu fericit. Ne obișnuim prea repede cu totul. Gândiți-vă la voi înșivă atunci când v-ați primit prima bicicletă. A fost o senzație de fericire, nu-i așa?
Chiar și a doua zi, vă trezeați, alergați și începeați să vă plimbați cu bicicleta, încă având acea senzație de fericire. Dar trec zile, săptămâni și fericirea dată de cadoul acela dispare. Totul revine la normal. Așa este omul, nu poate fi fericit dintr-un singur lucru toată viața.
Și de aceea mulți oameni sunt nefericiți. Nu avem un mecanism care să ne ofere fericirea cu o simplă apăsare de degete. Prin urmare, fiecare persoană încearcă să facă ceva pentru propria fericire. Unii își întemeiază o familie, alții își cumpără o mașină, iar alții pur și simplu trăiesc.
Din păcate, există mulți oameni nefericiți iar asta pentru că ne obișnuim rapid cu lucrurile rele. O astfel de persoană nu mai încearcă să schimbe ceva, este obosită. A încercat, dar nu a reușit. Și a decis că poate continua să trăiască în această stare, nu mai are puterea să încerce.
În principiu, oamenii obișnuiți rar sunt cu adevărat fericiți. Au nevoie neapărat de un eveniment fericit, un cadou sau o achiziție. Iar dacă nu există evenimente, atunci nu există nici prea multă fericire. Ce să facem atunci? Aș dori să ofer câteva sfaturi despre cum să fim persoane mai fericite.
În primul rând, trebuie să fim atenți la sursele de stres. De exemplu, observați că după vizionarea știrilor (sau pur și simplu știrile la televizor) vă simțiți mai rău. Apare mai mult stres, pentru că știrile, în general, sunt despre lucruri rele. Începem să ne îngrijorăm, să gândim la rău.
Însă pot exista foarte multe surse de stres în viața noastră. Monitorizați-vă emoțiile pe parcursul zilei și veți vedea de unde provine stresul și starea rea. Atunci puteți decide: “Poate ar trebui să elimin această sursă de stres din viața mea?” Și atunci veți deveni puțin mai fericit.
În al doilea rând, trebuie să petrecem mai mult timp cu oamenii apropiați nouă. Familia, prietenii și așa mai departe. Oamenii nu pot trăi fără comunicare, fără oameni apropiați. Nivelul nostru de fericire scade atunci când încetăm să comunicăm cu oamenii apropiați.
De aceea este atât de important să menținem legătura cu rudele și prietenii. De aceea ne plac atât de mult rețelele sociale. Pentru că acolo comunicăm, deși asta ne aduce mai puțină fericire, dar bineînțeles că, este mai bine decât nimic.
Este mai bine să îmbrățișezi o persoană și să vorbești cu ea despre subiecte plăcute. Atunci sufletul nostru se simte bine.
Un alt sfat este să încercăm să trăim în prezent. De exemplu, mergeți de la serviciu acasă. Totul este la fel ca de obicei. Oprește-te. Simte vântul, uită-te la zăpadă, la soare, la copaci. La oamenii care merg undeva. Pare interesant. Parcă ieșiți din modul obișnuit.
Vei simți mai multă liniște în suflet, deci și mai multă fericire. Putem observa frumusețea din jur, dar alegem să trecem pe lângă ea fără să o admirăm. Mai bine oprește-te cât mai des și observă ce se întâmplă în jur. Adesea, este foarte frumos. Mai ales dacă ești în natură sau într-un parc.
Prin urmare, chiar dacă obiectivul de a face oamenii fericiți nu a fost inclus în planul creării lumii, asta nu înseamnă că nu putem fi fericiți. Trebuie să lucrăm la asta, să încercăm, să folosim diferite reguli și sfaturi.