Cine nu se grăbește în viață, câștigă…

Cine nu se grăbește în viață, câștigă…

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 June 2023 in CredințăDe SufletLecții de viațăPsihologieSpiritualitateViata

Calea mai rapidă nu înseamnă neapărat calea mai bună. Adesea, pentru a lua o decizie bună și echilibrată, trebuie doar să te oprești, să-ți aduni gândurile și să analizezi situația din toate punctele de vedere. Această pauză te va scuti de multe decizii greșite.

Trăim într-o lume a vitezei și, fie voluntar, fie involuntar, ne supunem ritmului ei. Reflecțiile lungi nu sunt pentru noi. Noi nu avem timp, ne grăbim mereu. Ne place să facem totul rapid și așteptăm rezultate imediate.

Dar asta nu înseamnă că vom avea parte de rezultate bune. De cele mai multe ori, atunci când luăm o decizie în grabă, tindem să regretăm mai târziu. De aceea este mai bine să stăm și să reflectăm înainte de a lua o decizie importantă.

Există cinci aspecte cheie de care trebuie să ținem cont atunci când luăm o decizie

1. Oferă-ți timp.

Când l-au întrebat pe Albert Einstein ce ar face dacă i s-ar oferi o oră pentru a salva lumea, el a răspuns: “Aș petrece 55 de minute pentru a defini problema și 5 minute pentru a găsi soluția.” Când ne grăbim, ideile și soluțiile pe care le găsim nu vor fi cele mai bune.

De obicei, ele ne vin în timpul unei plimbări liniștite, când ne relaxăm sau pur și simplu când stăm întinși pe canapea. Adică atunci când suntem calmi și relaxați. În această stare, creierul funcționează mai eficient.

2. Asumă-ți responsabilitatea.

Refuzând să ne recunoaștem greșelile dăm dovadă de lașitate și slăbiciune, iar uneori ajungem să facem o greșeală și mai mare. Trebuie să ne asumăm orice greșeală, uneori, aceasta poate deveni succesul nostru.

Pentru a ilustra acest lucru, să luăm un alt exemplu istoric. Laureatul Premiului Nobel, Sir Alexander Fleming, când a plecat în concediu, a lăsat un eșantion de bacterii în laborator. Când s-a întors, a descoperit că eșantionul era acoperit de mucegai.

În loc să-l arunce, Fleming l-a analizat și a descoperit că mucegaiul conținea un puternic antidot împotriva infecțiilor. Astăzi, acest mucegai este cunoscut sub numele de penicilină.

3. Priviți problema din toate punctele de vedere.

Câștigătorii sunt cei care pot vedea imaginea completă a unei probleme. Așadar, când te confrunți cu o problemă, acordă-ți suficient timp și pune în balanță toate avantajele și dezavantajele. Notează-le pe hârtie. Abia apoi, luând în considerare toate variabilele, ia o decizie.

4. Detaliile sunt importante.

Știm, este obositor să te gândești la fiecare detaliu în parte. Însă, în orice afacere, trebuie să iei în calcul fiecare detaliu, indiferent cât de neînsemnat ar părea la prima vedere. Succesul, la fel ca și viața, constă în detalii.

Iată o altă poveste care ne vine în ajutor. Fondatorul lanțului global de hoteluri Hilton, Conrad Hilton, a fost întrebat ce sfat ar oferi antreprenorilor începători. După o lungă reflecție, a răspuns: “Nu uitați să puneți perdele în baie.”

5. Învață să fii tolerant.

În viață există probleme extrem de complicate care nu pot fi rezolvate. De exemplu, majoritatea conflictelor dintre soți provin din probleme care într-adevăr nu pot fi rezolvate, cum ar fi personalitatea unei persoane.

Acestea sunt particularitățile psihologiei bărbatului și femeii. Prin urmare, cheia pentru a avea o căsătorie solidă este să fii tolerant și să știi cum să trăiești cu aceste lucruri.

Acest lucru poate fi realizat dacă ne concentrăm asupra a ceea ce este cu adevărat important în viață. În loc să ne preocupăm de lucruri mici care ne întunecă viața, precum “Unde mi-ai pus cheile? De ce ți-ai lăsat șosetele acolo?”, trebuie să începem să punem întrebări mai importante, cum ar fi “care este scopul meu în viață?” sau “ce exemplu vreau să dau copiilor mei?”

Tu îți acorzi destul timp atunci când trebuie să iei o decizie?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!