Cine este predispus la tromboză cerebrală și care sunt simptomele și tratamentul

Cine este predispus la tromboză cerebrală și care sunt simptomele și tratamentul

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2022 in SanatateSfaturi

Tromboza cerebrală este un tip de accident vascular cerebral care apare atunci când un cheag de sânge înfundă una dintre arterele creierului, ceea ce poate duce la deces sau la consecințe grave, cum ar fi probleme de vorbire, orbire sau paralizie.

Tromboza cerebrală este de obicei mai frecventă la vârstnici sau la persoanele cu hipertensiune arterială sau ateroscleroză, de exemplu, dar poate apărea și la tineri, iar riscul poate fi crescut la femeile care iau anticonceptionale în mod regulat.

Principalele simptome

Simptomele care ajută la determinarea trombozei cerebrale includ:

  • furnicături sau paralizie pe o parte a corpului;
  • gură strâmbă;
  • dificultăți de vorbire și înțelegere;
  • modificări ale vederii;
  • dureri de cap severe;
  • amețeli și pierderea echilibrului.

Când se identifică oricare dintre aceste simptome, se recomandă să apelați imediat la ambulanță sunând la 112 sau contactând imediat medicul de familie. În acest moment, dacă o persoană își pierde cunoștința și nu mai respira, ar trebui să începeți un masaj cardiac.

Tromboza cerebrală este vindecabilă, mai ales dacă tratamentul este început în prima oră de la apariția simptomelor, dar riscul de sechele depinde de zona afectată și de dimensiunea cheagului.

Ce poate provoca tromboză

Tromboza cerebrală poate apărea la orice persoană sănătoasă, dar este mai frecventă la persoanele cu:

  1. Hipertensiune;
  2. Diabet;
  3. Supraponderal;
  4. Colesterol crescut în sânge;
  5. Consumul excesiv de alcool;
  6. Probleme cardiace, cum ar fi cardiomiopatia sau pericardita.

În plus, riscul de tromboză cerebrală este, de asemenea, mai mare la femeile care iau pilule anticoncepționale sau la pacienții cu diabet zaharat netratat și cu istoric familial de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Care este tratamentul

Tratamentul pentru tromboza cerebrală trebuie început cât mai curând posibil în spital, deoarece este necesar să se administreze injecții cu anticoagulante direct într-o venă pentru a dizolva cheagul care înfundă artera cerebrală.

După tratament, este indicat să stai în spital timp de 4 până la 7 zile pentru a-ți monitoriza constant starea de sănătate, deoarece în această perioadă este mai probabil să suferi de hemoragie internă sau tromboză cerebrală.

Care sunt următorii pași

În funcție de durata trombozei cerebrale, consecințele se pot datora leziunilor cauzate de lipsa de oxigen din sânge. Consecințele pot include mai multe probleme, de la tulburări de vorbire până la paralizie, iar severitatea lor depinde de cât timp creierul rămâne fără oxigen.

Fizioterapia sau consilierea logopedică pot fi folosite în tratament pentru a trata efectele, de exemplu, deoarece ajută la restabilirea unora dintre abilitățile pierdute.

Cum să tratați tromboza cerebrală

În primul rând, trebuie să contactați un neurolog. Boala progresivă provoacă o circulație deficitară, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral. Un neurolog va efectua o examinare, va compara rezultatele acesteia cu plângerile pacientului și va elabora un plan pentru un tratament eficient. În scopuri terapeutice, sunt prescrise o serie de medicamente.

  • Antibiotice (în prezența unui focar de infecție).
  • Diuretice (pentru eliminarea rapidă a toxinelor din organism).
  • Anticoagulante (pentru a reduce nivelul de coagulare a sângelui).
  • Medicamente antiinflamatoare (pentru a preveni umflarea).

Pentru subțierea și purificarea sângelui, se efectuează adesea și terapia cu heparină. Dacă patologia este cauzată de o infecție purulentă, intervenția chirurgicală este efectuată înainte de tratamentul medicamentos. Focalizarea patologică este îndepărtată de un chirurg, după care este prescrisă terapia de reabilitare.

De asemenea, este important să acordați atenție nutriției. După ce ați vizitat un neurolog, este indicat să faceți o programare la un nutriționist sau un terapeut pentru sfaturi privind planificarea dietei. Este exclus consumul de prăjeli și mâncăruri picante, dulciuri.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!