Cine este Pandora și ce cutie a deschis?

Cine este Pandora și ce cutie a deschis?

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in CuriozitățiIstoriePilde

“Cutia Pandorei” este o expresie cunoscută pe scară largă pe care o puteți auzi adesea în mass-media. Sensul său este înțeles chiar și de cei mai puțini iubitori de istorie și literatură clasică. Cu toate acestea, puțini știu cum a apărut în primul rând.

Cine este Pandora și ce se afla în cutia ei?

Pandora este un personaj din legendele antice grecești. Ea a fost prima femeie de pe Pământ.

Conform concepțiilor religioase antice, primii oameni de pe planetă au fost creați de titanul Prometeu. Acest creator i-a modelat din lut și și-a iubit mult creația. Înainte de asta, pe Pământ trăiau doar zei, titani, ciclopi și alte ființe nemuritoare.

Zeus – regele zeilor, a aprobat apariția noilor locuitori, dar le-a cerut tribut regulat: sacrificii. Prometeu s-a angajat să negocieze forma și cantitatea de tribut și astfel a păcălit conducătorul zeilor. Conform acordului, oamenii se angajau să ofere zeilor doar oasele animalelor ca ofrandă, iar carnea să o păstreze pentru ei.

Zeul care a înțeles înșelăciunea a luat focul de la “creațiile de lut” și a interzis oricărui supus să ajute oamenii. Pentru a oferi o șansă omenirii de a supraviețui, Prometeu a furat focul, a învățat oamenii artele și științele.

Din acest motiv, Zeus l-a pedepsit pe titan. Prometeu a fost legat în lanțuri și, fiind nemuritor, a fost condamnat să sufere torturi veșnice, în timp ce păsările și animalele îi sfâșiau trupul.

Dar cum se leagă Pandora de această poveste? Ei bine, Prometeu a creat doar bărbați. Prima femeie a fost modelată la comanda lui Zeus de către zeul forjor Hefaistos. Ea a fost menită să ducă la pierderea umanității.

De aici și un proverb popular care spune: „Ascultă femeia și fă totul în sens invers.”

Mulți zei olimpici au contribuit la crearea Pandorei. Afrodita i-a dăruit frumusețea, Hermes – viclenia, iar Atena – abilitatea de a se îmbrăca frumos.

Femeia a fost dată în căsătorie fratelui lui Prometeu, titanul Epimeteu. Acesta din urmă păstra în casa sa un vas (pithos) sigilat cu esențe interioare: boli, foame, moarte și alte nenorociri necunoscute de oameni. Previzibil, Epimeteu i-a interzis Pandorei să se apropie de vas, dar pentru a nu îi da idei, acesta nu a specificat de ce.

Curiozitatea a chinuit-o pe Pandora. Într-o zi, așteptând ca soțul ei să plece de acasă, totuși s-a apropiat de pithos, a rupt sigiliul și… Când femeia și-a dat seama, aproape toate necazurile ieșiseră deja din vas. Capacul a fost pus repede înapoi iar acolo a rămas doar speranța (se presupune că grecii au înțeles prin “speranță” o așteptare înșelătoare).

În urma acestui eveniment, oamenii au devenit muritori. Foamea și nenorocirile i-au transformat în ființe slabe, iar zeii i-au privat în mod subtil de capacitatea de a deveni vreodată egali cu zeii.

Expresia “pithos al Pandorei” era cunoscută în Antichitate. În epoca Iluminismului, a fost înlocuită cu conceptul mai apropiat de oamenii moderni, “cutia”.

Cum s-a desfășurat viața Pandorei după tragedie?

Legenda spune că Epimeteu și-a iertat soția. Ei au avut o fiică, Pyrrha. Fata a fost dată în căsătorie fiului lui Prometeu, Deucalion.

Trebuie menționat că Zeus totuși a distrus oamenii. Când omenirea a reușit să facă față tuturor necazurilor, în ciuda tuturor adversităților, zeul fulgerelor a declanșat Marele Potop. Doar Pyrrha și Deucalion au supraviețuit acestui potop, deoarece au fost avertizați la timp și li s-a dat șansa de a construi o arcă.

Însă traiul într-o lume goală i s-a părut plictisitor lui Deucalion, așa că, cu acordul lui Zeus, el și soția sa au creat o nouă variantă a umanității din piatră. Aceste ființe au fost mult mai ascultătoare. Descendenții lor, potrivit concepțiilor vechilor greci, au devenit toți oamenii moderni.

Așa că aceasta este o legendă profundă, care are multe paralele cu poveștile biblice.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!