Cine ar trebui să fie îndepărtat din viața ta? – Poate cel mai înțelept proverb chinezesc.

Cine ar trebui să fie îndepărtat din viața ta? – Poate cel mai înțelept proverb chinezesc.

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 August 2023 in CitateSfaturi

Cât de des ai sprijinul oamenilor din jurul tău? Îi poți numi prieteni adevărați și persoane pe care te poți baza în orice situație? Ei îți fac favoruri ție sau numai tu le faci lor? Uneori ne apropiem atât de tare de oameni și facem orice pentru a-i ține aproape, pentru că nu vrem să rămânem singuri.

Ce fel de teamă este aceasta – frica de a fi singur? Oamenii sunt atât de speriați de singurătate încât sunt dispuși să se țină scai de cineva care e lângă ei, ca și cum ar fi ultima persoană de pe lume.

Când faci ceva pentru cineva, te simți bine și împlinit. Asta pentru că acea persoană primește grijă și bunătate de la tine și asimilează generozitatea ta. Se simte minunat, pentru că acțiunile tale sunt făcute fără așteptări, fără pretenția de a primi ceva în schimb.

Dar ce primești în schimb pentru aceste acțiuni? Să presupunem că îți place să ajuți oamenii din jur. Ai ajutat unul, doi, trei. Pentru asta ce primești? Aceste persoane măcar îți spun “mulțumesc”? Măcar o dată te-au ajutat în schimb?

Aici ar trebui să te gândești. Când faci ceva pentru cineva, trebuie să ai mereu în minte că există un bumerang. Desigur, alegerea persoanei pe care o ajuți trebuie să fie înțeleaptă. Dacă persoana din fața ta este nepăsătoare, atunci nu trebuie să te aștepți la ajutor din partea ei.

Imaginează-ți situația în care doi colegi stau în aceeași bancă. Unul este un elev strălucit, celălalt este mediocru. Bineînțeles, cel cu note de 10 va ajuta, din când în când, colegul de bancă.

Totuși, nu e sigur că va primi vreo reacție. Ar fi bine dacă elevul mediocru va învăța și va înțelege în timp cât de mult îi datorează colegului său. Dar dacă nu se întâmplă acest lucru?

Înțelege că dacă acționezi în direcția unei persoane, faci eforturi să te apropii de ea, iar în schimb nu auzi nimic, nu vezi nimic și nu simți nimic, ar trebui să renunți la acea persoană. Nu are nevoie de tine în viața sa.

Fie nu îi pasă de tine, fie nu ai nicio importanță pentru el, fie nu a fost educat suficient încât să înțeleagă că trebuie să răsplătească bunătatea cu bunătate.

Asta nu înseamnă că trebuie să alegi numai pe cei care te vor ajuta cu siguranță în viitor, pentru că nu poți vedea prin oameni și nu poți ști dacă bumerangul se va întoarce sau nu.

Dar în comunicarea cu anumite persoane, ar trebui să simți cel puțin dacă sunt dispuse să facă un gest frumos pentru tine, așa cum tu faci un gest frumos pentru ele. În fiecare persoană există o intuiție, un simț – numește-l cum vrei.

Tocmai acest simț te ajută să înțelegi dacă merită să te apropii de o persoană sau nu, dacă trebuie să o ajuți sau nu. Care este sensul celor din jur dacă ei nici măcar nu se grăbesc să facă pași în direcția ta? De ce faci ceva, de ce te apropii de ei?

Fii atent la cum te tratează oamenii care nu își doresc să fie lângă tine. Gândește-te bine după aceea dacă ai nevoie de asemenea persoane lângă tine. Dacă chiar și după asta ești de acord să ai oameni lângă tine – atunci clar nu înțelegi ceva în viață.

Există o înțelepciune chineză foarte sugestivă pe care mi-o amintesc mereu. În ea constă răspunsul la întrebările de mai sus:

“Între tine și altă persoană există întotdeauna zece pași. Dacă ai făcut primii cinci și nu v-ați întâlnit – întoarce-te și pleacă!”

Dacă nu ți se răspunde – nu discuta, dacă nu ești luat în seamă – ignoră. Dacă oamenii nu vin spre tine la fel de mult cât ai mers tu spre ei – abandonează ideea că ai nevoie cu adevărat de acea persoană.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!