Cinci teorii ale oamenilor de stiinta si filozofilor care te vor face sa intelegi realitatea

Cinci teorii ale oamenilor de stiinta si filozofilor care te vor face sa intelegi realitatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2018 in Dezvoltare Personala

“Multe dintre esecurile vietii apartin unor oameni care nu au realizat cat de aproape sunt de succes atunci cand renunta.” Thomas Edison

Realitatea nu este atat de evidenta si de simpla pe cat ne place noua sa credem. Cateva dintre lucrurile pe care le acceptam din start ca fiind adevarate se dovedesc a fi cat se poate de false.

Oameni de stiinta si filosofi au depus toate eforturile de a ne schimba perceptiile comune cu privire la interpretarea realitatii, iar exemplele de mai jos sunt o dovada vie a acestui fapt:

1. Marea glaciatiune

Marea glaciatiune este o teorie care sustine ca universul nostru este destinat sa se indrepte catre un sfarsit. Potrivit acestei teorii, Universul are o cantitate limitata de energie, iar atunci cand aceasta energie se va termina in cele din urma, universul va involua intr-o stare congelata.

Energia termica produsa de miscarea particulelor si eliminarea caldurii, o lege naturala a universului, presupune ca in cele din urma miscarea acestor particule va incetini si intr-o buna zi totul se va opri.

2. Teoria solipsista

Solipsismul este o teorie filosofica, care afirma ca nu exista nimic altceva decat constiinta individuala. La inceput pare a fi o aberatie, iar persoanele care accepta aceasta teorie neaga lumea din jurul lor. Cu toate acestea, in cazul in care te gandesti un pic, este adevarat ca numic nu poate fi verificat pe delin, decat propria ta constiinta.

Exista oare posibilitatea ca viata din jurul nostru sa nu fie altceva decat un vis incredibil de complicat? Oamenii care au fost supusi unor doze de LSD sustin ca in timpul administrarii substantei pot atinge cele mai convingatoare halucinatii. Este oare viata doar un vis pe care-l traim fiecare dintre noi in interiorul nostru?

3. Idealismul

George Berkeley, considerat a fi parintele idealismului, a sustinut ca totul exista doar ca o idee in mintea cuiva. Berkeley a descoperit faptul ca multi din colegii lui din acea periaoda considerau aceasta teorie stupida. Una dintre povesti spune ca unul dintre colegii lui a lovit cu piciorul o piatra in timp ce avea ochiii inchisi si a spus: “ Am demonstrat contrariul!”

Ideea era ca daca piatra ar fi existat doar in imaginatie nu ar fi avut cum sa o loveasca. Respingerea lui Berkeley este greu de inteles mai ales in zilele noastre. El sustinea ca este un Dumnezeu omnipotent si omniprezent, care vede totul simultan. Plauzibil sau nu?

4. Platon si Logos

Fiecare dintre noi am auzit de Platon. El este unul dintre cei mai cunoscuti folosofi si ca toti filosofii consacrati, acesta a avut cate ceva de spus despre realitatea noastra. Acesta sustinea ca in spatele realitatii percepute exista o lume de forme perfecte. Tot ceea ce vedem este doar o umbra, o imitatie a acelei realitati perfecte. Prin studiul filosofiei, spunea Platon, putem reusi sa “vedem” acele forme perfecte, inclusiv sa ne vedem pe noi in realitate si sa descoperim forma perfecta a fiecarui element in parte.

Dincolo de aceasta surpinzatoare teorie, Platon, fiind un monist, sustinea faptul ca totul este format dintr-o singura substanta. Cu alte cuvinte, conform lui Platon diamantele, aurul si rahatul de caine sunt toate una si acelas lucru, dar in forme diferite. Interesant este ca acest lucru a fost demonstrat de savanti intr-o foarte mare masura.

5. Prezentismul

Timpul il percepem ca fiind un aspect normal al vietii noastre si-l impartim de obicei in trecut, prezent si viitor. Prezentismul sustine ca trecutul si viitorul sunt doua concepte imaginare, adica false, iar singurul lucru real este prezentul.

Cu alte cuvinte, micul dejun de dimineata si fiecare cuvant care face parte din acest articol inceteaza sa mai existe, pana in momentul in care-l vei deschide din nou. Viitorul este la fel de imaginar, deoarece ceva nu poate exista inainte sau dupa ci doar in timpul, adica in prezent, asa cum sustinea Sf. Augustin.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!