Cinci lucruri pe care probabil nu le știai despre creierul tău

Cinci lucruri pe care probabil nu le știai despre creierul tău

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 December 2022 in CuriozitățiStiintaViata

Sunt încă multe lucruri pe care nu le știm despre creier. Recent, oamenii de știință în neuroștiință au descoperit așa-numitele „celule ale creierului zombi” care sunt activate numai după ce mori. (Acestea sunt celule gliale, concepute pentru a curăța corpul după un accident vascular cerebral sau alte răni – ele încep să funcționeze imediat după moarte, în ciuda faptului că acest lucru nu mai are sens.)

Neurochirurgul Robert White se considera un „astronaut al creierului”.

1. Poți trăi doar cu jumătate de creier.

Creierul este un paradox curios. El este responsabil pentru tot ceea ce gândim și facem. Am putea spune chiar că, creierul ne face ceea ce suntem. Și totuși, suntem capabili să trăim cu doar jumătate de creier – sau chiar mai puțin. Cum se explică acest mister?

Prima hemisferectomie umană a fost efectuată în 1923 la Spitalul Johns Hopkins. Chirurgul Walter Edward Dandy, pentru a salva pacientul, i-a îndepărtat jumătate din creier, care era afectat de celulele ca n cer oase. Pacientul și-a revenit și a continuat să trăiască ca înainte, cu excepția faptului că brațul i-a cedat pe partea opusă emisferei eliminate.

Încurajat de acest succes șocant, Walter Edward Dandy a efectuat încă cinci intervenții chirurgicale la emisfere pacienților cu ca n cer la creier. Curând, neurochirurgul canadian C. G. Mackenzie a descoperit că hemisferectomia poate vindeca și epilepsia. A fost suficient să transforme o operație rară într-un tratament comun, dar nimeni nu părea să înțeleagă la momentul respectiv de ce funcționa operația.

Se dovedește că, creierul este foarte flexibil – o numim plasticitate. Majoritatea pacienților se comportă la fel ca înainte, cu excepția slăbiciunii musculare (și foarte rar a sindromului mâinii extraterestre, în care mâna pacientului pare să aibă o minte proprie). O jumătate de creier este suficient pentru a trăi!

2. Creierul te poate paraliza fizic.

În cartea Sleeping Beauties, autoarea Suzanne O’Sullivan descrie o serie de boli specifice. Într-un caz, o pacientă pe nume Tara și-a pierdut capacitatea de a-și mișca picioarele și un braț după o leziune a discului coloanei vertebrale. Dar era o neînțelegere: nervii ei nu erau răniți deloc. Tara a explicat că a „simțit discul în mișcare” atunci când a încercat să-și miște membrele, dar medicii i-au spus că este o boală psihosomatică. Ce înseamnă asta? Tindem să credem că este o condiție psihologică. De fapt, creierul, fiind arbitrul a tot ce se află în corpul tău, determină cum te miști, când și dacă să o faci.

Durerea a făcut ca creierul Tarei să o oprească să-și miște părțile corpului, făcându-le să amorțească. Dacă acest lucru pare imposibil, luați în considerare cazul sindromului de sevraj, care face ca o persoană să doarmă profund (uneori ani de zile!), în timp ce testele arată că totul este în regulă cu creierul. Tara a trebuit să învețe din nou să meargă, dar procesul a fost lent.

3. Corpurile victimelor accidentului vascular cerebral pot genera noi neuroni pentru a inversa paralizia

Potrivit unui articol publicat în The Lancet, supraviețuitorii accidentului vascular cerebral au primit stimulare a nervului vag pentru a „reînvăța” cum să-și miște brațele. Experimentul s-a dovedit a fi un succes. Și cu siguranță te vei întreba: „Cum este posibil acest lucru?”.

Charles Liu, neurochirurgul principal al studiului și directorul Centrului de Neuroreabilitare al USC, a spus astfel: stimularea nervoasă a determinat creierul să producă sau să elibereze noi neuromodulatori – și pentru că pacienții au „învățat” simultan mișcările, a întărit circuitele motorii din creier. Pacienții își puteau mișca brațele, care au fost paralizate ani de zile, pur și simplu prin stimularea propriului creier.

Acest experiment dă speranță persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral sau care suferă de epilepsie.

4. Efectul placebo funcționează pentru că creierul tău dorește.

Când se desfășoară un studiu de produse farmaceutice, cercetătorii oferă adesea unui grup de oameni medicamentul real și altui grup un placebo. Deoarece un placebo nu este, de fapt, un medicament, nu ar trebui să aibă niciun efect. Dar nu se întâmplă așa. De fapt, știința medicală încă nu știe exact cum sau de ce funcționează placebo. Acest lucru este într-o oarecare măsură legat de interacțiunea dintre creier și corp, descrisă mai sus.

Se formează relații neurobiologice și mintea influențează corpul fizic. După cum arată o serie de studii, placebo activează aceleași căi biochimice în creier ca și medicamentele. Potrivit cercetătorilor, oamenii sunt înzestrați cu „sisteme endogene” care pot fi „activate de așteptări pozitive”.

5. Creierul poate supraviețui în afara corpului

La sfârșitul anilor 1960, neurochirurgul Robert White a efectuat un experiment pentru a izola creierul. A scos creierul din corpul maimuței și, după ce a trecut prin procedurile de conservare, l-a conectat la o electroencefalogramă. Destul de ciudat, creierul a continuat să rămână activ.

Mai mult, a trimis impulsuri electrice, de parcă s-ar afla în interiorul unui corp viu. Acest lucru s-a întâmplat la intervale de timp.

Ce înseamnă toate aceste studii și experimente? Greu de spus. Și putem fi siguri că cele mai profunde mistere ale creierului este puțin probabil să fie rezolvate în curând.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!