Cinci lectii de viata care nu sunt predate la scoala, ci le invatam din propriile greseli

Cinci lectii de viata care nu sunt predate la scoala, ci le invatam din propriile greseli

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Fiecare zi din viata omului este o noapte intunecata. Nimeni nu stie ce se va intampla in urmatorul minut si chiar si asa oamenii merg inainte. Pentru ca ei cred. Pentru ca au Credinta.” – Paulo Coelho;

Scoala ar trebui sa invete copiii sa creasca in oameni intelepti, constienti, oferindu-le instrumentele necesare pentru a trai o viata frumoasa si implinita. Modul in care functioneaza scoala in majoritatea locurilor din intreaga lume este departe de a invata copiii acele lectii care sunt esentiale pentru a trai o astfel de viata.

Iata care sunt cele 5 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala, desi este foarte important ca fiecare persoana sa le stie.

1. A cunoaste nu este egal cu a intelege – Unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le-am invatat in scoala este ca a stii despre anumite lucruri inseamna sa le intelegi. Prin urmare, majoritatea dintre noi nu am invatat sa ne dezvoltam gandirea critica si sa ne bazam rationamentul asupra propriilor experiente si a intelegerii lucrurilor. In schimb, am invatat sa credem ceea ce ne-a fost predat, fara a ne opri si a pune intrebari daca ceea ce stim este adevarat sau nu si ce ne impiedica sa invatam si sa evoluam in persoane mai intelepte.

2. Esecul poate fi un lucru bun – Majoritatea copiilor sunt speriati de esec. Este o frica constanta pe care o simt. In scoala suntem invatati ca esecul este un lucru rau, ca ar trebui sa ne fie teama de el si ca in viata trebuie sa evitam esecul prin toate mijloacele. Insa, din moment ce greselile si esecul sunt, de fapt, o lectie de viata, frica de a face greseli ne poate impiedica sa ne dezvoltam, sa capatam experienta, sa incercam sa obtinem lucruri noi.

3. Concurenta nu este benefica – Din momentul in care copiii intra in scoala, ei sunt invatati ca trebuie sa fie competitivi si ca invatam mai bine daca sunt in concurenta cu cei din jurul lor. Studiile au aratat, totusi, ca atunci cand copiii colaboreaza acestia invata mult mai usor decat atunci cand concureaza. In plus, cooperarea ii ajuta pe acestia sa fie mai creativi, dovedind ca atunci cand vine vorba despre creativitate, convingerea ca competitia este benefica este doar un mit.

4. Banii nu pot cumpara fericirea – Motivul pentru care copiii sunt indemnati sa mearga la scoala este ca astfel vor reusi la un moment dat, in viata lor, sa castige destui bani care le vor permite sa traiasca o viata buna si fericita. Prin urmare, copiii ajung sa creada ca banii ar trebui sa fie scopul principal al vietii si ca sunt principalul factor care le va asigura fericirea si succesul.

5. Nonconformismul este un lucru bun – Fiecare persoana este unica, fara exceptie. Inca de tineri suntem invatati ca trebuie sa ne conformam societatii, sa respectam reguli si sa mergem pe o cale gata facuta de altii. La scoala, copiii trebuie sa se supuna autoritatii profesorilor, sa accepte si sa creada ce invata. Toate mintile minunate care au fost pe Pamant au ales sa nu se conformeze, sa aiba indoieli, sa isi puna intrebari si sa gandeasca singure.

“In fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns si, ca sa faci dragoste, aratatoarele ambilor insi trebuie sa indice aceeasi ora la acelasi timp. Doua persoane care sunt impreuna si se iubesc mult trebuie sa-si potriveasca aratatoarele, cu rabdare si perseverenta, cu jocuri si reprezentatii „teatrale”, pana cand inteleg ca a face dragoste e mult mai mult decat o intalnire.” – Paulo Coelho;

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!