Cinci lectii de viata care nu sunt predate la scoala, ci le invatam din propriile greseli

Publicitate

“Fiecare zi din viata omului este o noapte intunecata. Nimeni nu stie ce se va intampla in urmatorul minut si chiar si asa oamenii merg inainte. Pentru ca ei cred. Pentru ca au Credinta.” – Paulo Coelho;

Scoala ar trebui sa invete copiii sa creasca in oameni intelepti, constienti, oferindu-le instrumentele necesare pentru a trai o viata frumoasa si implinita. Modul in care functioneaza scoala in majoritatea locurilor din intreaga lume este departe de a invata copiii acele lectii care sunt esentiale pentru a trai o astfel de viata.

Iata care sunt cele 5 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala, desi este foarte important ca fiecare persoana sa le stie.

1. A cunoaste nu este egal cu a intelege – Unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le-am invatat in scoala este ca a stii despre anumite lucruri inseamna sa le intelegi. Prin urmare, majoritatea dintre noi nu am invatat sa ne dezvoltam gandirea critica si sa ne bazam rationamentul asupra propriilor experiente si a intelegerii lucrurilor. In schimb, am invatat sa credem ceea ce ne-a fost predat, fara a ne opri si a pune intrebari daca ceea ce stim este adevarat sau nu si ce ne impiedica sa invatam si sa evoluam in persoane mai intelepte.

2. Esecul poate fi un lucru bun – Majoritatea copiilor sunt speriati de esec. Este o frica constanta pe care o simt. In scoala suntem invatati ca esecul este un lucru rau, ca ar trebui sa ne fie teama de el si ca in viata trebuie sa evitam esecul prin toate mijloacele. Insa, din moment ce greselile si esecul sunt, de fapt, o lectie de viata, frica de a face greseli ne poate impiedica sa ne dezvoltam, sa capatam experienta, sa incercam sa obtinem lucruri noi.

Publicitate

3. Concurenta nu este benefica – Din momentul in care copiii intra in scoala, ei sunt invatati ca trebuie sa fie competitivi si ca invatam mai bine daca sunt in concurenta cu cei din jurul lor. Studiile au aratat, totusi, ca atunci cand copiii colaboreaza acestia invata mult mai usor decat atunci cand concureaza. In plus, cooperarea ii ajuta pe acestia sa fie mai creativi, dovedind ca atunci cand vine vorba despre creativitate, convingerea ca competitia este benefica este doar un mit.

4. Banii nu pot cumpara fericirea – Motivul pentru care copiii sunt indemnati sa mearga la scoala este ca astfel vor reusi la un moment dat, in viata lor, sa castige destui bani care le vor permite sa traiasca o viata buna si fericita. Prin urmare, copiii ajung sa creada ca banii ar trebui sa fie scopul principal al vietii si ca sunt principalul factor care le va asigura fericirea si succesul.

5. Nonconformismul este un lucru bun – Fiecare persoana este unica, fara exceptie. Inca de tineri suntem invatati ca trebuie sa ne conformam societatii, sa respectam reguli si sa mergem pe o cale gata facuta de altii. La scoala, copiii trebuie sa se supuna autoritatii profesorilor, sa accepte si sa creada ce invata. Toate mintile minunate care au fost pe Pamant au ales sa nu se conformeze, sa aiba indoieli, sa isi puna intrebari si sa gandeasca singure.

“In fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns si, ca sa faci dragoste, aratatoarele ambilor insi trebuie sa indice aceeasi ora la acelasi timp. Doua persoane care sunt impreuna si se iubesc mult trebuie sa-si potriveasca aratatoarele, cu rabdare si perseverenta, cu jocuri si reprezentatii „teatrale”, pana cand inteleg ca a face dragoste e mult mai mult decat o intalnire.” – Paulo Coelho;

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Atunci când două persoane vor să facă parte una din viața celeilalte, vor găsi o cale. Nu uita, acolo unde este voință este și o cale!

Publicitate

Poate cel mai greu ne este în viață să înțelegem că există persoane alături de care nu vom putea trăi toată viața. indiferent ce am face, nu le putem face să rămână. Nu trebuie să ceri nimănui să fie în viața ta, cine trebuie să fie acolo va merge pe același drum cu tine!

Apoi apare întrebarea crucială: să îl fac să stea sau să îl las să își trăiască viața departe de mine?

Dacă optezi să ții în viața ta o persoană, cu forța, nu vei face decât să îți faci rău, mult rău! Poate că am auzit în jurul nostru cum oamenii spuneau că este foarte bine să luptăm pentru cei dragi nouă. Sunt de acord, însă doar dacă cei la care ținem vor să și rămână alături de noi.

Am avut destule relații în viață, atât amoroase cât și de prietenie, așa că pot spune că atunci când s-au încheiat aveam impresia că eu am fost cea care a tras de relație. Nu spun că mă așteptam să îmi fie recunoscători o viață întreagă, însă am înțeles, din atitudinea lor că nu eram la fel de importantă precum fuseseră ei pentru mine.

Oameni buni, nimeni nu vrea să cerșească atenție!

Cel puțin eu nu mai vreau să acord timp oamenilor care nu merită prezența mea, în viața lor. Nu vreau să rămân cu forța în viața cuiva.

Nu vreau să fiu singura care își amintește că trebuie să dea un telefon, nu vreau să forțez nimic.

Atunci când două persoane vor să facă parte una din viața celeilalte, vor găsi o cale.

Nu uita, acolo unde este voință este și o cale!

Din păcate a trecut destul timp până să înțeleg acest aspect, acela că trebuie să las anumite persoane să plece din viața mea!

Am învățat apoi că nu pot preveni lucruri care se vor întâmpla oricum. Am învățat că trebuie să mă apreciez întâi pe mine și că nu am nevoie de nimeni care nu are nevoie de mine. Atât de simplu!

Știu că nu este ușor să te desparți de oamenii la care țineai cândva, mai ales după ce investești sentimente și timp în acea relație, însă amintește-ți întotdeauna că cine este menit să rămână alături de tine, o va face!

Publicitate

Fiecare trăiește dragostea în felul său. Unii preferă iubirile intense, alții emoțiile de-o viață. Unii se îndrăgostesc repede, alții prea greu. Dincolo de asta, femeile și bărbații au iubit cu adevărat doar atunci când s-au detașat de pofte și interese și au înțeles dragostea ca un moment de suflet, unul sacru și de lungă durată. În rest, multe s-au rătăcit în paturi străine și mulți au cucerit pe-o noapte. Iar asta nu e dragoste, e instinct. Iubirea sinceră trece dincolo de instinct, ea pune fericirea celuilalt cel puțin la același nivel cu fericirea proprie. Iubirea e când accepți lumea și viața omului drag.

Atunci când vei trăi fiecare moment, când vei dori fiecare sărut, când îți va fi dor cu adevărat și vei înțelege că fără omul ăsta nu poți fi fericit, atunci când te vei schimba pentru că iubești și când vei ceda în fața dragostei, abia atunci vei ști că e mai mult decât dorință. Vei fi alt om și vei iubi alt om. Vei lăsa deoparte capricii și orgolii și vei invita în viața ta o femeie pe care o crezi mai mult decât de ocazie sau un bărbat pe care îl simți acolo, în inima ta. Bărbat sau femeie, vei ști că de data asta e diferit. Nu mai vrei aventură, nu mai poftești nebunie de scurtă durată. Vrei un suflet de om iubitor. Vrei dragoste.

Trebuie să faci diferența între oamenii care te vor în patul lor și cei care te vor în inima și viața lor. Trebuie să știi că primii îți vor trimite într-o zi un mesaj scurt de adio și ultimii vor face tot posibilul să te păstreze alături. Trebuie să știi să alegi. Alegi pe cine să iubești, alegi ce să faci, alegi cu cine să faci. Apoi suporți consecințele. Nu că dragoste n-ar trece și ea prin pat. Trece și de cele mai multe ori rămâne acolo peste noapte. Doar că asta se întâmplă după ce accepți pe acel om în viața ta și după ce el te acceptă pe tine să fii parte a lumii lui. Trebuie să știi să iubești. Trebuie să știi să faci diferența.

Dragostea adevărată e când vrei să ai pe cineva în viața ta și nu în patul tău.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet