Cinci lectii de intelepciune oferite de Dalai Lama – Învaţă din greşelile tale: „Când pierzi, ai grijă să nu pierzi şi lecţia.“

Publicitate

Nu face rău oamenilor: „Dacă poţi, ajută-i pe ceilalţi, dar dacă nu poţi face asta, măcar nu-i face să sufere“.

Vă prezentăm în continuare câteva lecţii şi sfaturi oferite de celebrul lider spiritual care vă pot oferi o nouă perspectivă asupra vieţii.

Rareori i se întâmplă realizatoarei de televiziune Oprah Winfrey să rămână fără cuvinte în direct, însă acest lucru s-a întâmplat când l-a întrebat pe Dalai Lama dacă a trebuit să se ierte vreodată pe sine pentru ceva anume.

„Atitudinea mea faţă de ţânţari nu este foarte blândă, nici faţă de ploşniţe“, a fost răspunsul lui Dalai Lama, iar vedeta a fost uimită că acesta nu are niciun regret în 78 de ani (vârsta pe care o avea la momentul interviului – n.red.).

Iertarea şi compasiunea pentru oameni sunt doi dintre pilonii învăţămintelor lui Dalai Lama, iar site-ul lifehack.org a întocmit o listă a celor mai importante sfaturi oferite de liderul spiritual.

1. Suntem cu toţii la fel – membrii aceleiaşi familii umane: „Prin natura lor, fiinţele umane îşi doresc fericirea şi nu doresc suferinţa. Toţi ne dorim să obţinem sentimentul de fericire şi toţi încercăm să scăpăm de suferinţă, şi toţi au dreptul fundamental de a face acest lucru.

Din acest punct de vedere, toţi suntem la fel, indiferent dacă suntem bogaţi sau săraci, educaţi sau needucaţi, occidentali sau orientali, credincioşi sau atei, şi indiferent dacă suntem budişti, creştini, evrei, musulmani. Practic, din punct de vedere al valorii umane toţi suntem la fel.“

2. Dacă există iubire, atunci există şi speranţă pentru familii: „Dacă iubirea există, atunci există şi speranţa de a avea o familie adevărată, o legătură de rudenie adevărată şi o pace reală. Dacă iubirea din mintea ta este pierdută, dacă vei continua să-i vezi pe ceilalţi oameni ca pe nişte duşmani, atunci indiferent de cât de multe cunoştinţe şi cât de educat eşti, indiferent de cât succes financiar ai, va rezulta doar suferinţă şi confuzie.“

Publicitate

3. Gândurile bune nu sunt suficiente, trebuie să te implici activ: „În circumstanţele actuale, nimeni nu îşi poate permite să presupună că altcineva îi va rezolva problemele. Fiecare individ are responsabilitatea de a ajuta familia noastră globală în direcţia cea bună. Gândurile şi urările de bine nu sunt suficiente, trebuie să participăm activ.“

4. Înainte de a oferi iubire, trebuie să ştim ce înseamnă iubirea: „Înainte de a putea oferi iubire şi compasiune, este important să avem o înţelegere clară asupra acestor două concepte. În termeni simpli, compasiunea şi iubirea pot fi definite drept gânduri pozitive şi sentimente care dau naştere unor lucruri esenţiale în viaţă, precum speranţa, curajul, determinarea şi forţa interioară. În tradiţia budistă, compasiunea şi iubirea sunt privite ca două aspecte ale aceluiaşi lucru: compasiunea este dorinţa ca o altă fiinţă umană să fie eliberată de suferinţă; dragostea este dorinţa ca ceilalţi să fie fericiţi.“

5. Încrederea în sine este vitală pentru a putea face lumea un loc mai bun:„Odată cu realizarea propriului potenţial şi cu încrederea în propriile abilităţi, un om poate construi o lume mai bună. În conformitate cu propria mea experienţă, încrederea în sine este foarte importantă. Acest tip de încredere nu este una oarbă, ci este doar o conştientizare a propriului potenţial. Pe acează bază, fiinţele umane se pot transforma sporindu-şi calităţile şi reducându-şi defectele.“

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Singurul lucru pe care stie să-l faca femeia mai complet decat sa iubeasca.

Publicitate

“Uneori mi se pare ca nu esti femeie, ci lumina care cade pe flori.” – Virginia Woolf

Știe să plece.

Nicio minciună nu mai poate să o convingă.

Niciun adevăr nu o mai poate face să ne asculte.

E mult mai ușor să spargi prima gheață, decât să o spargi pe a doua. A indiferenței asumate. A respingerii conșitente.

Femeia care nu te cunoaște e reținută, te vede ca pe un pericol. Potențial. Și asta îi place. Femeia care te cunoaște bine, dar a ales să plece, te vede ca pe o sursă de nefericire. Sigură. Și asta nu-i place deloc.

Adevărul este că și femeile și bărbații plâng, fiecare în felul lor, după un final. Diferența e că femeile plâng imediat, iar bărbații mai târziu.

Așa suntem noi, barbatii. Stăm și ne gândim la câte un pahar cu vin la viața noastră și la tot ce-i dădea sens. Ne gândim la ce-am avut și ce-am pierdut. Ne gândim la acel moment când am schimbat, ca la o casă de schimb valutar ținută de un escroc, frumusețea uitată a prezentului pe promisiunile false ale viitorului.

Acel moment când uităm că valoarea relației pe care o avem este dată de tot ce am făcut și noi si ele pentru ea. Că a fost o dată ca niciodată când femeia (care acum ni se pare că ne cam stă în calea vieții) era o necunoscută. Și noi nu știam cum să spargem gheața.

Acel moment când uităm că lucruirle care ne unesc sunt mai multe decât cele care ne despart.

Acea secundă când ni se pare că putem să întindem oricât coarda și că femeia pe care o avem e un fel de apă care ia forma dorințelor noastre, dar pe care, ca pe o apă veritabilă, o găsim acum incoloră, inodoră și fără gust…

Când vine criza vârstei relației ni se pare că femeia e un fel de apă sprecială care nu are un punct de fierbere.

Publicitate

Greșit. Femeia are punctul ei de fierbere.

Și când ajunge la el… îngheață.

Atunci degeaba încercăm să mai spargem gheața aceasta de-a doua. Mai ales când prin ea vedem o femeie pe care altcineva o face fericită.

Decât să încerci să o aduci înapoi… e mai bine să nu o lași să plece! Dar aici vine partea care ne dă peste cap: Nu poți să oprești o femeie să plece. Totul e să o faci să nu vrea.

Iată 10 citate ale lui Paulo Coelho, care te vor motiva să atingi succesul mai uşor:

„Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.“

„Un singur lucru face visele imposibile: frica de eşec.“

„Când se repetă, o greşeală nu mai este o greşeală: este vorba de o decizie.“

„Nu eşti înfrânt când pierzi. Eşti înfrânt când renunţi.“

„Tocmai posibilitatea de a-ţi împlini un vis face viaţa interesantă.“

„Nu-ţi pierde timpul cu explicaţii. Oamenii aud doar ceea ce vor să audă.“

„Secretul vieţii este să cazi de 7 ori şi să te ridici de 8 ori.“

„Dacă vrei să ai succes trebuie să respecţi o regulă: Niciodată să nu te minţi pe tine însuţi.“

„Fii curajos ! Asumă-ţi riscuri ! Nimic nu poate înlocui experienţa.“

„Viaţa are o modalitate de a testa voinţa unei persoane fie prin faptul că nu se întâmplă nimic sau dacă totul se întâmplă deodată.“

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet