Cinci adevaruri despre viata spuse de Albert Einstein pentru cei care vor sa cunoasca mai multe despre lumea in care traim

Cinci adevaruri despre viata spuse de Albert Einstein pentru cei care vor sa cunoasca mai multe despre lumea in care traim

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Succesul nu constă în a nu face greșeli, ci în a nu face aceeași greșeală de două ori.” – George Bernard Shaw

Biografia lui ajunge a fi adesea, mai covârşitoare, decît aportul său în ştiinţă. Savantul creativ, care a provocat o adevărată revoluţie în fizică.

Cercetătorul “complicat” , devenit cel mai faimos om din lume. Pacifistul pledant PRO bombei atomice, care mai târziu şi-a recunoscut greşeala. Tatăl teoriei relativităţii, care avea o atitudine critică faţă de mecanica cuantică.

Istoria lui este de-a dreptul incredibilă, şi anume această natură contradictorie îl face un adevărat erou al secolului XX. Einstein a depăşit toate reprezentările despre autoritate şi dogmatism, dorind doar să trăiască, să gîndească şi să acţioneze, urmându-şi propria intuiţie.

Independenţa sa este o lecţie de viaţă pentru fiecare din noi. Ce altceva am mai putea învăţa de la acest geniu? Iată cele 5 idei – cheie ale lui Einstein:

1. Spiritualitatea universală

Încă de la primele sale cercetări, Einstein susţinea că universul posedă o puternică spiritualitate. Spiritul uman poate determina legile mecanicii cerești şi căderea corpurilor, pentru a le regăsi apoi din nou în natură. Această coincidență „miraculuoasă“ nu este deloc întâmplătoare, ba chiar mai mult, este o dovadă că suntem supuşi unei transcendențe totale.

Universul nu este o creaţie a unei zeităţi, ci el este în sine o DIVINITATE! Universul devine un ,,Dumnezeu” sau un înţelept bătrân în viziunea lui Spinoza. Cercetarea științifică devine o practică spirituală, fizica devine metafizică. De-a lungul vieții sale, Einstein nu a încetat să proclame semnificația spirituală a operei sale științifice.

2. Puterea desăvârşirii

Universul zeificat nu se poate supune la nici o lege, în afara de legile desăvârşite. Această noţiune a desăvârşirii este greu percepută de cei care nu fac parte din lumea ştiinţei. Totuşi, de ce avem nevoie de o teorie științifică? Pentru a o raporta la realitate și a face pe baza ei predicții care se vor dovedi a fi corecte.

Einstein a vrut mai mult – structuri intelectuale perfecte, care se bazează pe principii simple și cîteva relații cauză-efect formulate clar. El a propus să renunțăm la ipotezele „potrivite“, care dau o explicație realistă, dar insuficientă. Eroare – rău, adevărul este minunat.

De exemplu, fizicienii folosesc zi de zi în scrierile sale, principiile lui Newton și legea atracției universale, formulată de el. Einstein însă, a pus la dubiu această teorie, pentru că a văzut în ea o slăbiciune conceptuală. El credea că era urâtă, și prin urmare – falsă. Astfel, a apărut o nouă teorie revoluționară – Teoria Relativităţii.

3. În primul rînd – IDEEA

Omul nu poate fi limitat doar la studiul universului, el trebuie să gândească şi să analizeze asta. Știința nu ar trebui să se bazeze pe o metodă inductivă de gândire: în primul rând faptele, apoi ideea. Deaceea, Einstein a ales metoda deductivă: în primul rând teoria, apoi – argumentarea cu fapte. Pentru el, teoria este pe primul plan.

4. Raţiunea – singura armă paşnică

Lumina universală – RAŢIUNEA – trebuie să conducă lumea. Einstein credea că omul trebuie să fie rațional și rezonabil în alegerea sa filosofică și politică. Aceste beneficii derivate din rațiune, neagă violenţa în toate formele sale.

Einstein a fost un pacifist înfocat, și numai teama de arma nucleară nazistă l-a făcut pe o perioadă scurtă apărătorul bombei atomice. Deci, ar trebui să soluţionăm conflictele cu ajutorul rațiunii, și nu prin puterea fizică, întrucît bunul simţ este întotdeauna militant pentru solidaritatea colectivă, şi nu pentru dezbinări.

5. Omul – cetăţean al lumii

Omenirea participă la ordinea cosmică universală. Aceasta este adevărata ordine a lucrurilor. Toți oamenii sunt la fel. Diferite națiuni, triburi, religii care împart lumea sunt doar o necesitate de a ierarhiza societatea pentru a supravieţui.

Acest universalism l-a provocat pe Einstein să se proclame cetăţean al lumii. Einstein sa alăturat mișcării sioniste și a devenit „protectorul generaţiei“ împotriva sistemului nazist şi antisemitismului otrăvitor.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!