Cele zece principii de manipulare a maselor, pe care se bazează democraţia occidentală

Publicitate

Noam Chomsky este caracterizat în media drept o figură importantă a stângii americane. Este mult mai cunoscut ca activist politic, și nu ca eminent lingvist la MIT (Massachusetts Institute of Tehnology), pentru că a fost prezent întotdeauna în primele linii ale demonstranților pentru drepturile civile în Statele Unite.

Chomsky este de părere că o societate decentă trebuie să depășească represiunea și opresiunea, reminiscențe istorice, creând condiții optime pentru exprimarea creativității umane, incompatibilă cu lipsa de libertate.

Chomsky este de părere că deși încă nu suntem capabili să concepem regulile unei societăți în care fiecare individ să aibă condiții perfecte de dezvoltare, dar că putem creiona principiile care să o guverneze.

În opinia lui Chomsky avem două sarcini intelectuale importante în sfera politică și socială. Prima este de a imagina această societate viitoare dreaptă, ceea ce impune crearea unei teorii sociale umaniste, care să se bazeze, pe cât posibil, pe concepte ferme și umane despre esența sau natura umană. Cealaltă este înțelegerea naturii puterii și a opresiunii din societatea actuală.

Noam Chomsky a formulat zece principii manipulării, pe care se bazează democraţia occidentală – strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona şi deturna atenţia mulţimilor de la manevrele claselor politice şi financiare. Metoda este una simplă, canalizarea atenţiei în direcţii false.

Care sunt cele zece principii pentru manipularea maselor.

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

Publicitate

3. Să aplici treptat toate mă­su­rile dure. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, de­vine suportabil, dacă este livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gândire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.

6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţionaleste instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar me­dia, aceea care îndobitoceşte pu­bli­­cul şi-l ţine legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi simţământul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Toate, dar toate cele zece principii formulate de Chomsky le-ați simțit și le simțiți prezente în fiecare zi, în orice colț de lume sau de societate ați trăi, insinuându-se, acționând împotriva noastră, făcându-ne mai nesiguri, mai temători pentru ziua de mâine, mai puțini liberi și mai incapabili să ne construim o viață demnă.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Curiozități

Starea de spirit iti afecteaza in mod direct sansatatea. Cateva metode pentru ati imbunatati starea de spirit

Publicitate

Mintile si corpurile noastre sunt legate într-un mod pe care inca il descoperim. Dar un lucru este clar – modul în care ne simțim are un impact profund asupra sănătății noastre și vice-versa. De exemplu, anumite alimente pot stimula starea de spirit, în timp ce altele ne pot trage în jos.

Nu este o coincidență faptul că atunci când te simți cu moralul la pamant sau suprasolicitat la birou, sănătatea pare să sa-si ia un tribut. Și în timp ce știința nu poate explica intotdeauna de ce, există suficiente dovezi pentru a susține faptul că atunci când nu ești intr-o stare buna de spirit, corpul plătește prețul. Sa vedem care sunt cei trei vinovati principali.

Motivul 1: Stresul constant face ravagii in corpul tau.

Stresul nu este dăunător doar pentru mintea. El are repercusiuni fizice reale, de asemenea. Sa fii stresat din cauza unui viitor examen sau a unei prezentari importante la locul de muncă este normal. Dar, daca suferi de stres cronic sau o cantitate mare de stres se intinde pe perioade lungi de timp, astea pot duce la o serie de probleme de sănătate. (1)

Atunci când mintea iti este stresata în mod constant, aceasta afectează capacitatea organismului de a regla inflamatia care este rădăcina multor boli. Asta deoarece prea mult stres împiedică eliberarea de cortizol, un hormon care micsoreaza nivelul inflamatiei in organism. Cercetatorii cred ca stresul prelungit scade sensibilitatea tesuturilor la cortizol, reducand eficacitatea hormonului in reglarea raspunsurile inflamatorii: (2)

“Atunci cand sunt sub stres, celulele sistemului imunitar sunt în imposibilitatea de a răspunde la controlul hormonal și, în consecință, produc niveluri de inflamatie care favorizează boala. Deoarece inflamatia joaca un rol in multe afectiuni cum ar fi cele cardiovasculare, astmul și bolile autoimune, acest [studiu] arata de ce stresul are un impact puternic asupra lor.”

Stresul este, de asemenea, legat de cresterea in greutate, dureri de cap si obiceiuri nesanatoase, cum ar fi băutura si fumatul. (3)

Motivul 2: O perspectivă proastă poate slăbi sistemul imunitar.

Este paharul întotdeauna pe jumătate gol în viața ta? Această atitudine ar putea fi afecta sistemul imunitar. Un studiu a constatat ca, atunci cand participantii s-au simtit optimisti, au avut un răspuns imun mai puternic. De asemenea, atunci când au fost mai negativi și pesimisti, răspunsul imun a fost mai scazut. (4)

Publicitate

S-a constatat de asemenea ca o buna dispoziție data de o zi insorita ca reduce riscul de boli de inima, scade tensiunea arteriala si imbunatateste starea generala de sanatate a oamenilor, ajutându-i să se simtă mai bine, să trăiască mai mult și sa construiasca relații mai puternice. Ultima este deosebit de importanta pentru oamenii de știință pentru a afla mai multe despre corelația dintre singurătate și boală. (6)

Motivul 3: Lipsa de somn nu provoaca doar irascibilitate.

Faptul ca nu dormi suficient nu inseamna doar ca esti obosit sau iritat si ca te refaci cu câteva cești de cafea pe parcursul zilei. Deoarece organismul foloseste timpul de repaus pentru recuperarea și refacere, reducerea orelor de somn cu doar două sau trei ore, te face mai sensibil la o întreagă serie de probleme de sănătate.

Faptul ca nu te odinesti suficient chiar creste riscul de cancer. Chiar și șase până la șapte ore de somn în loc de opt, cate sunt recomandate, duce la boli de inima si un sistem imunitar mai vulnerabil. (7)

Îmbunătățeste-ti starea de spirit pentru a-ti îmbunătăți sănătatea

Imbunatatirea starii de spirit este mai ușor de zis decât de făcut, dar există câteva metode simple pentru a-ti ridica moralul. Mintea si corp – iti vor multumi.

1. Relaxați-vă

Vor exista întotdeauna factori de stres in viata. Ceea ce este important este modul în care te descurci cu ei. De la programarea timpului de relaxare pana la a învăța cum să spui NU, exista metode simple de a reduce stresul si pentru a te simti zen în cel mai scurt timp.

2. Adăugați mai mult optimism vietii

Știați că, de fapt, va puteți antrena pentru a fi mai optimisti? Practicand recunostint, alegând să zâmbiti, sa petreceti timpului cu oameni deosebiti și intinzand o mână altora va ajuta să va schimbati atitudinea. (8)

3. Faceti suficient sport

Exercitiile fizice nu doar va vor ajuta sa adormiti mai usor, dar ele stimulează, de asemenea, endorfinele si va vor face sa va simtiti mai fericiti. Alege antrenamentul preferat, fie că este o lungă plimbare cu câinele, fie alergat in parc sau practica yoga, și începeți să vă simțiți mai bine chiar de astăzi.

4. Dormiti mai mult

Nu e lene – este știință. Cu cat vei avea mai multe ore de somn de calitate, cu atât mai bine te vei simti. Setati o alarma cu aproximativ o oră și jumătate înainte de culcare ca un memento pentru a începe sa terminati ce mai aveti de facut inainte de culcare.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate