Cele sapte reguli pentru o comunicare frumoasa intre soti

Publicitate

“În loc să te gândești la ce îți lipsește, încearcă să îți aduci în minte toate lucrurile pe care le-ai realizat și care le lipsesc altora.” – Anonim

A lasa pe cineva in inima ta poate fi incomod. Cateodata este de-a dreptul infricosator. Aduce la suprafata lucruri pe care nu stiam ca le avem in noi, printre care se numara si impotrivirea.

Cand vorbesc cu unele cupluri care urmeaza sa se casatoresca, intotdeauna ii intreb cum se descurca in conversatiile de zi cu zi. Aproape fara exceptie primesc raspunsul: „Acesta este unul dintre punctele noastre forte!”. Ani mai tarziu, insa, se intorc si imi spun doar „El refuza sa vorbeasca!” sau „Ea se inchide in sine!”. Din astfel de reprosuri se poate observa ca palavrageala pe care o iubeau inainte, si pe care o considerau o binecuvantare, a incetat sa mai existe.

Vei fi un sot intelept doar daca stabilesti clar faptul ca asa ceva nu se va intampla si la tine in casa.

Mama ta si cu mine am avut o perioada dificila in primele luni petrecute impreuna, cand am inceput sa ne deschidem unul fata de celalalt. Si asta ne-a surprins pe amandoi. Nu observaseram ca in anii petrecuti inainte de casatorie existasera unele retineri foarte mari. Dar ele erau acolo, chiar daca noi nu le vedeam.

Cand am inceput sa analizam impreuna problema, a devenit clar faptul ca eu eram speriat de unele lucruri si ca ea tindea sa tina in sine multe, si asta nu putea duce la nimic bun. Asa ca intr-o zi am hotarat sa luam taurul de coarne. Am hotarat sa discutam pana la capat, cel putin ca sa determinam daca vom putea comunica vreodata asa cum trebuie.

In timp ce analizam doar acest punct de inceput, am descoperit faptul ca multe dintre motivele care stateau la baza ezitarilor noastre erau de mult trecute. (Aceasta intamplare este o mare descoperire. Cand ai ajuns fata in fata cu adevarul ca nu mai esti legat de trecut, inseamna ca ai facut deja un important pas inainte.) Asa ca ne-am luat angajamentul de a ne stradui mereu sa mai dezgropam cate ceva, ici si colo, totul dupa niste reguli care ne-au ajutat sa ajungem la rezultate bune.

Asa ca am incropit acest mic acord, pe care am sa ti-l relatez aici in speranta ca iti va fi de ajutor. Evident ca nu are forma unui document, ci a fost mai mult o intelegere tacita. Am sa iti insirui aici, asa cum ni le-am scris si noi in inimile noastre:

1. Scopul nostru este sa devenim „cei mai buni prieteni”. De vreme ce prietenia se formeaza in timpul petrecut impreuna, vom avea zilnic cel putin o mica „vizita” la celalalt. Ne vom aranja programul astfel incat aceasta sa fie mereu printre prioritatile zilei.

Publicitate

2. Vom iesi impreuna in oras cel putin o data pe saptamana. La cina, pranz, sau cu orice alta ocazie, timpul petrecut citind ce se intampla in sufletul celuilalt este intotdeauna timp bine folosit. Nu vom lasa niciodata copiii sau serviciul, banii sau orice fel de intalnire, si nici tirania momentelor in care „nu putem” sau „trebuie” sa facem altceva, sa ne inghesuie timpul pe care ni-l facem unul pentru altul.

3. Ne vom face un scop din a fi sinceri pana la capat. Intrucat asta presupune sinceritate fata de sine, vom dedica pentru inceput o perioada analizei sinelui. Prin citire, studiere si discutare, vom cauta sa intelegem cum povestile noastre, ale fiecaruia, ne afecteaza casnicia.

4. Ca ideal, patruzeci si opt de ore va fi limita noastra de „ascundere”. Dar cum bineinteles ca sinceritatii absolute nu i se poate impune un termen-limita, am convenit ca atunci cand nu suntem in stare sa ne exprimam cum trebuie, ne vom stradui in continuare. Vom recunoaste in fata celuilalt ca ne aflam intr-un impas si ii vom cere sa ne mai acorde inca putina rabdare si intelegere.

5. In relatia noastra vor domni iertarea si intelegerea totala. Vom intreba, dar nu vom condamna. Vom cauta ca intre noi sa existe o atmosfera unde marturisirea unui lucru se loveste de urechi intelegatoare si blande. Si ne vom bucura ca exista un loc unde ne putem infrunta pe noi insine.

6. Vom respecta intimitatea celuilalt. Nu vom sufoca prin curiozitate excesiva. Constienti ca lucrul pe care il ascundem ar putea sa doara, vom oferi totusi celuilalt spatiul necesar. Intrucat revelatia vine din interior, nu vom intinde niciodata coarda.

7. Vom tine minte mereu faptul ca misterul este o binecuvantare. Va dura probabil o viata intreaga pentru a umple toate golurile si pentru a ajunge la o relatie perfecta si de aceea va trebui sa fim blanzi. Vom iubi din toata inima ceea ce ni se ofera azi, si vom astepta rabdatori ziua de maine.

La un moment dat, o sa devina evident de ce le-am spus „scopuri”. Dupa acel prim salt inainte, drumul catre Rai va mai avea cu siguranta si obstacole. A lasa pe cineva in inima ta poate fi incomod. Cateodata este de-a dreptul infricosator. Aduce la suprafata lucruri pe care nu stiam ca le avem in noi, printre care se numara si impotrivirea. Acesta este termenul folosit de psihologi pentru atunci cand fugim in directia opusa, spunand „Hai s-o lasam balta”.

(Charlie W. Shedd, Scrisori catre Filip, sfaturi unui tanar casatorit, Editura Bizantina, Bucuresti, 2011, pp. 33-36)

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii

Invataturile lui Iisus despre revelarea sinelui

Publicitate

Iisus nu vorbeste in mod explicit de revelarea Sinelui. Intre invatatura Sa si cea a lui Ramana Maharishi sau Nisargadatta Maharaj exista o diferenta evidenta. Privind la aceste 2 tipuri de invataturi spirituale, este clar ca exista doua abordari diferite ale mesajului spiritual.

Personal consider ca invatatura lui Iisus este mult mai eficienta in a-i ajuta pe oameni sa evolueze spiritual. Citind cartile cu invataturile lui Ramana Maharishi sau Nisargadatta in care sunt prezentate intrebari ale discipolilor si raspunsuri ale maestrilor, apare clar ca imensa majoritate a acelor discipoli nu intelegeau, nu patrundeau esenta invataturilor acestor maestri.

Si aceasta este intrucatva normal, fiindca acesti maestri vorbesc despre un nivel inalt spiritual, pe care n-ai cum sa-l intelegi daca nu-l traiesti. Din acest punct de vedere, diferenta fata de mesajul lui Iisus este imensa. Iisus vorbeste de lucruri simple, care sunt accesibile omului obisnuit. Calea descrisa de El este clara si punctele cheie ale invataturii Sale au certe legaturi cu viata obisnuita a omului (vezi si numeroasele Sale parabole).

Din cauza relativei dificultati a invataturilor maestrilor care au vorbit exclusiv de Revelarea Sinelui(dificultate care apare din cauza ca acest aspect nu poate fi cu adevarat inteles decat atunci cand este trait), apare o pacaleala careia ii cad prada multi care abordeaza aceste invataturi.

Multi cautatori ajung sa inteleaga intelectual teoria Revelarii Sinelui, si datorita presiunii la care ii supune ego-ul in vederea obtinerii de rezultate, ei ajung sa creada ca si traiesc aceasta stare, doar fiindca emotional ajung sa se apropie de ceea ce zice in teorie. Astfel, stari emotionale trecatoare care se aseamana cu ceea ce zice teoria sunt confundate cu starile netrecatoare.

Publicitate

Aceasta pacaleala este puternica si datorita unui alt aspect: acesti maestri nu insista mult pe aspectul dual bine/rau, fiindca ei se focalizeaza pe aspectele transcedente specifice Sinelui.

Ori acest mod de prezentare ii face pe multi sa creada ca ei pot atinge Realizarea Sinelui fara sa se preocupe in mod hotarat de eliminarea aspectelor rele care inca mai exista in caracterul lor. Evident ca acest mod de a proceda ii va impiedica sa atinga cu adevarat aspectele transcedente, si apoi datorita presiunii egoului in directia obtinerii de rezultate, vor cadea in capcana descrisa mai sus, in care isi vor inchipui ca au atins rezultatele spirituale ale Realizarii Sinelui.

Invatatura lui Iisus evita cu intelepciune aceasta capcana tentanta. Iisus vorbeste enorm de aspectul moral al practicii spirituale, si evita sa vorbeasca mult despre aspectul transcedent al realizarii spirituale.

Motivul este simplu: cine ajunge acolo vede cum este. In felul acesta este evitata capcana iluzionarii atingerii rezultatelor de nivel transcendent(in care multi se straduie sa se auto-convinga ca traiesc starile expuse ca fiind telul final, desi au mari restante morale), si se pune accent pe partea care are cea mai mare importanta din punt de vedere practic pentru imensa majoritate a oamenilor (care au importante hibe morale).

Iar rarele fiinte umane care au un caracter precum o piatra pretioasa, se vor descurca si fara descrierea amanuntita a nivelului ultim(lucru care oricum nu prea poate fi facut exact), fiindca le sunt deajuns chiar si cateva vorbe si Dumnezeu ii va indruma.

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate