Cele sapte pacate capilate – ai grija in viata sa stai departe de ele

Cele sapte pacate capilate – ai grija in viata sa stai departe de ele

Publicat de Patricia Esca pe 1 October 2018 in Spiritualitate

Se spune că mântuirea sufletului este cea mai importantă pentru un creștin, însă drumul până la puritatea absolută este de cele mai multe ori plin de obstacole, ispite și neputințe.

Conform dogmelor bisericești,omul vine pe lume încărcat cu păcatul strămoșesc,și,la rândul său,săvârșește păcate pe tot parcursul vieții,prin natura firii sale. Însă nu acestea sunt cele mai grave,ci păcatul pe care îl înfăptuiește cu bună știință. Sunt considerate capitale 7 păcate,cele care îngreunează cel mai mult calea credinței și apropierea de Dumnezeu.

Mândria

Omul care se prețuiește mai mult pe sine decât ar trebui cade cu ușurință în păcatul mândriei. Nu poate iubi cu inima curată,crezându-se vrednic de lauda celorlalți,indiferent de faptele sale. Dumnezeu îi ajută doar pe cei smeriți și cu sufletul curat. Însuși diavolul a fost izgonit din Rai din cauza mândriei,de aceea aceasta este considerată de Biserică un păcat capital.

Iubirea de arginți

Orice preot le explică credincioșilor că setea după lucrurile materiale împietrește inima omului,făcându-l nepăsător,zgârcit și crud față de suferințele altora. Așa cum Dumnezeu poate da din belșug,tot așa poate și lua,iar omul nu trebuie să cadă în ispita goanei după bani,care îl conduce doar către pierzanie.

Citeste si  5 sfaturi pentru a construi o legătură puternică cu Îngerul Păzitor

Desfrânarea

Un alt păcatcapital,condamnat de Biserică,este desfrânarea sau venerarea plăcerilor trupului. Trupul omenesc este considerat „templul Duhului Sfânt“ iar necinstirea lui atrage după sine egoismul,înstrăinarea și dezumanizarea. Preoții îndeamnă ca acestă patimă să fie lecuită prin post și rugăciune,care ajută la înfrânarea inimii și a dorințelor necuviincioase.

Invidia

Se spune că invidia naște în inimă lipsa de iubire,căci nu poate avea nimic în comun cu dragostea. Atunci când omul poftește la un bun al aproapelui său,ajungând chiar să îi dorească răul,se îndepărtează de Dumnezeu. „Să îți iubești aproapele ca pe tine însuți“,îi îndeamnă Biserica tot timpul pe credincioși,iar invidia sau părerea de rău pentru fericirea altuia este cu atât mai periculoasă cu cât din ea iau naștere o serie de alte păcate,precum ura aproapelui,clevetirea,ocara,înșelăciunea și chiar uciderea. Invidiosul se distruge atât pe sine,lăsându-se devorat de viermele invidiei,cât și pe celălalt,căruia îi provoacă o stare de tulburare știind că cineva îți dorește ceea ce este al lui.

Lăcomia

Bolile sufletești sunt considerate de Dumnezeu mai importante decât cele trupești,iar vindecarea lor e mai anevoioasă. Lăcomia îl face pe om avar,în permanență nemulțumit cu ceea ce are. Ea îndeamnă către nedreptate,pentru a obține cât mai multe caștiguri și conduce către căi necinstite. Mai mult,lăcomia sufocă mila,cea care ajută la mântuirea sufletului. Omul lacom disprețuiește de fapt lumea,urându-i pe cei săraci care îi cer ajutorul și râvnind la avuții nemeritate.

Citeste si  4 legi spirituale ale prosperitatii! Cum sa atragi bunatatea universului prin ceea ce faci!

Mânia

Se consideră că mânia este o consecință a inimii mândre. Cel mânios va ține minte răul,iar în loc să aleagă iertareasemenilor,își încarcă conștiința cu ură și gânduri de răzbunare. Preoții îi îndeamnă pe cei cuprinși deseori de mânie să meargă la spovedanie,să postească și să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Revolta sufletească i-a fost oferită omului pentru a se împotrivi răului și a lupta împotriva păcatului,și nu pentru a fi îndreptată împotriva aproapelui său. Preoții mai spun și că,dând prea multă hrană și odihnă trupului,îi furnizăm energia care alimentează agresivitatea,așa că o viața cumpătată poate să ferească omul de acest păcat.

Lenea

Cel din urmă păcat capital este lenea sau trândăvia. Cel leneș profită de cei din jur și nu apreciază eforturile altora. Lenea se poate tămădui doar prin ascultate și muncă,pentru că lui Dumnezeu nu îi plac cei risipitori. Leneșul nesocotește darurile primite,lăsându-le nefolosite. Talentul său rămâne necultivat și poate cădea cu ușurință în alte patimi precum cârtirea,nemulțumirea,cearta și furtul,pentru că este gata să mintă și să înșele pentru a își câștiga existența.

Citeste si  Elibereaza-ti sufletul de toate entitatile care iti seaca energia

Știai că…

…după învățătura Bisericii noastre,păcatul s-a născut o dată cu neascultarea lui Adam,care a mâncat din pomul oprit,cel al cunoașterii binelui și răului? Păcatul acesta a trecut la toți oamenii și astfel a intrat în lume. Numai prin Taina Sfântului Botez se poate ajunge în împărăția lui Dumnezeu și șterge păcatul strămoșesc.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!