Cele mai sănătoase legume pentru pancreatita cronică, ale căror beneficii sunt adesea subestimate

Cele mai sănătoase legume pentru pancreatita cronică, ale căror beneficii sunt adesea subestimate

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pentru a vă reface sănătatea după o exacerbare a pancreatitei, este necesar să respectați o dietă cruntă pentru o perioadă lungă de timp, cu excluderea tuturor alimentelor care stimulează excesiv secreția gastrică și pancreatică.

În acest articol, vă vom prezenta care sunt cele mai benefice legume care vă vor ajuta să vă recăpătați rapid forțele pierdute după inflamarea pancreasului și să vă umpleți de minerale și vitamine.

Legume benefice pentru pancreatita cronică:

1. Dovlecel

Această legumă trebuie pur și simplu inclusă de pacienți în meniul lor, deoarece este bogată în potasiu și vitamine B. După tratamentul termic la alegere (fierbere, abur sau coacere), fibra brută se transformă dintr-o masă tare și periculoasă într-o masă moale de consistență delicată, care, atunci când este pasată într-un blender, poate deveni o supă perfectă.

Dovlecelul conține vitaminele A, B, C, H, PP și celebra vitamina a tinereții – E (tocoferol) – un antioxidant natural care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să încetinească îmbătrânirea. Datorită conținutului ridicat de vitamina C și beta-caroten, care contribuie la întărirea generală a organismului, dovleceii sunt benefici pacienților care se recuperează, persoanelor debilitate și sunt foarte potriviți pentru hrana bebelușilor.

Proprietățile utile ale dovlecelului pot fi observate în analiza compoziției minerale a acestei legume: potasiu, sodiu, magneziu, fosfor și fier. Mai mult decât atât, raportul dintre potasiu și sodiu este astfel încât consumul dovlecelului elimină excesul de săruri de sodiu din organism. Dovlecelul este bun persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Datorita combinației de fier si vitamina C, dovleceii sunt buni în alimentația persoanelor care suferă de anemie, spun medicii.

Cantitatea de supă cremă de dovlecel pe porție nu trebuie să depășească 250 de grame în echivalent cu dovlecel proaspăt, deoarece volumele mari pot provoca balonare și formare de gaze.

2. Broccoli

Această legumă este cea mai benefică din familia cruciferelor pentru pancreatita cronică. În primul rând, broccoli conține o serie de proteine și aminoacizi perfect echilibrată, precum și clorofilă , care ajută la stabilizarea membranelor celulare ale pancreasului. În plus, această legumă întărește sistemul imunitar, scade nivelul ridicat de colesterol și te protejează împotriva depresiei.

Ce vitamine conține broccoli:

  • un număr mare de vitamine C și K;
  • B9 și B6;
  • B2, B1, B3 și B5, precum și E, în cantități mai mici.

Prezența tuturor acestor substanțe face ca produsul să fie foarte valoros pentru imunitate și foarte benefic pentru pancreatită.

Proprietăți utile ale broccoli-ului:

  • îmbunătățește vederea;
  • întărește ficatul;
  • are un efect pozitiv asupra vaselor de sânge și a inimii;
  • curăță organismul datorită conținutului de compuși antioxidanti;
  • crește rezistența la răceli și boli infecțioase.

Cel mai bine este să gătiți broccoli la abur, deoarece reține mai multe vitamine și antioxidanți benefici.

3. Țelină

În primul rând, trebuie menționat că țelina este contraindicată în urolitiază datorită prezenței unei cantități mari de oxalați în compoziția sa. Când exacerbarea scade, tulpina poate fi adăugată în alimentație numai după tratamentul termic (gătit). Tulpina de țelină reface rezervele de vitamine A, E, C.

Proprietăți utile ale rădăcinii de țelină

1) Infuzia de rădăcină de țelină are un efect expectorant reflex. Datorită uleiurilor esențiale, ea facilitează expectorația sputei;

2) Uleiurile esențiale de rădăcină de țelină stimulează digestia și îmbunătățesc apetitul;

3) Rădăcina de țelină reduce nervozitatea și îmbunătățește somnul;

4) Rădăcina de țelină ajută la reducerea simptomelor cauzate de scleroza multiplă, în special supa de țelină;

5) Normalizează ritmul cardiac. Dacă aveți tahicardie, ea reduce ritmul cardiac, iar dacă aveți bradicardie, ea crește ritmul cardiac. Aceasta este o proprietate unică a țelinei;

6) Uleiurile esențiale reduc procesele de putrefacție din intestine. Astfel, se reduce formarea de gaze și are loc o digestie mai bună a alimentelor;

7) Țelina este bună pentru persoanele care vor să piardă în greutate. Se spune că numărul de calorii consumate pentru digestia țelinei depășește semnificativ conținutul de calorii al țelinei în sine. Există chiar și o dietă cu ciorbă de țelină, considerată cea mai eficientă pentru slăbit.

8) Rădăcina de țelină are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene puternice.

9) Multe suplimente alimentare pentru tratamentul și prevenirea gutei conțin extract de țelină;

10) Ajută la îndepărtarea pietrelor la rinichi, dar este un proces lung și dureros care necesită supraveghere medicală;

11) Conținutul de fibre face din țelină un tratament foarte bun pentru constipație;

12) Magneziul este un oligoelement magic, iar țelina conține destul de mult magneziu. Prin urmare, incluzând țelina în alimentația ta, poți îmbunătăți starea inimii, a sistemului nervos și muscular;

13) Vitaminele A, E, și antioxidanții ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului și îmbunătățesc starea pielii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!