Cele mai periculoase specii de pești, pe care le cumpărăm adesea

Cele mai periculoase specii de pești, pe care le cumpărăm adesea

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 April 2023 in SanatateSfaturi

Peștele este o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega-3, precum EPA și DHA, care sunt benefici pentru sănătatea inimii și a creierului.

Consumul regulat de pește poate reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet. În plus, peștele este o sursă bună de vitamine și minerale, precum vitamina D, seleniu, iod și fier.

Cu toate acestea, există anumite lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când consumați pește. Anumite tipuri de pește pot conține niveluri ridicate de mercur sau alte metale grele, lucru care poate fi dăunător sănătății umane, mai ales pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează și copiii mici.

Este important să alegeți peștele care conține cele mai mici niveluri de metale grele și să nu consumați pește în exces.

În general, peștele proaspăt este cea mai bună opțiune. Dacă cumpărați pește congelat, asigurați-vă că este depozitat la temperaturi corespunzătoare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, trebuie să vă asigurați că peștele este gătit corespunzător pentru a preveni infecțiile alimentare.

Nu toate speciile de pești sunt benefice pentru sănătate. Există unele specii de pești pe care este mai bine să le evităm și să le consumăm doar în cantități mici și rar.

Despre beneficiile peștelui s-au scris multe cărți. Este confirmat de toată lumea că peștele și fructele de mare sunt benefice pentru sănătate. Dar în realitate, acest lucru nu este complet adevărat: nu toți peștii sunt benefici și există unii pe care este mai bine să îi evităm și să îi consumăm doar în cantități mici.

Iată care sunt aceștia:

1. Bibanul importat, pangasius și tilapia.

Majoritatea peștelui importat de acvacultură (90%) provine din Vietnam, unde se utilizează antibiotice interzise în multe țări.

Numai bibanul sălbatic pescuit în țara noastră poate fi considerat sigur pentru consum.

2. Codul importat (atlantic).

Consumul său nu reprezintă doar o posibilă problemă pentru sănătate, ci și un act de vandalism, deoarece din cauza pescuitului necontrolat și a altor condiții nefavorabile, codul atlantic este aproape de dispariție și de a fi inclus în Cartea Roșie.

Dar dacă nu vă puteți imagina viața fără cod, atunci vă puteți bucura liniștit de codul Oceanului Pacific, care este încă bogat în această specie de pește.

3. Tonul.

Acest pește popular, care este un aliment iubit de foarte multă lume, face parte din lista neagră din cauza nivelurilor ridicate de mercur. Mercurul poate fi toxic pentru sistemul nervos central și poate afecta dezvoltarea copiilor. Este recomandat să se consume doar cantități mici de ton și să se evite complet consumul de ton roșu.

4. Creveții.

Aceștia se află în fruntea listei de pești nesănătoși datorită conținutului ridicat de colesterol și toxine. În plus, mai mult de 90% dintre aceștia sunt importați.

Crevetele crescut în fermele din străinătate este importat împreună cu un „set” de agenți poluanți: antibiotice, substanțe chimice care intră în apă după curățarea cuștilor, precum și gunoi precum părul de șoarece și de șobolan, excremente, resturi de insecte, etc.

Aceasta fără a menționa bacteriile precum E. coli, care sunt adesea găsite în creveți.

5. Anghila.

Acest pește delicios este utilizat foarte mult la sushi. Cu toate acestea, a intrat pe lista neagră din cauza faptului că este extrem de poluat cu mercur și PCB-uri (bifenili policlorurați), care nu numai că distrug ficatul, ci se acumulează și în organism.

Fermele de pește, unde se cresc anghile, sunt de obicei foarte poluate cu diverse deșeuri și suferă de suprapopulare. O alternativă sigură la anghilă este calamarul din Atlantic sau din Pacific.

6. Limanda Atlantică.

Această categorie de pește include șalăul, calcanul, limanda, limba de mare și bibanul, capturate în Atlantic. Acestea au ajuns pe lista neagră din cauza gradului ridicat de poluare și a capturării excesive, care a început încă din anii 1800.

Potrivit ecologiștilor, populația de pește plat din Atlantic reprezintă doar 1% din cantitatea acceptabilă pentru pescuitul pe termen lung. O alternativă sigură este bibanul din Pacific.

Care este specia ta preferată de pește?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!