Cele mai interesante curiozitati despre somn

Cele mai interesante curiozitati despre somn

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 November 2018 in Curiozități

„Nu renunța la visele tale, continuă să dormi.” — Albert Einstein

Stim ca avem nevoie de somn la fel cum avem nevoie de aer. Somnul este essential atat pentru sanatatea fizica cat si cea psihica. Majoritatea informatiilor despre somn, dovedite stiintific, au fost descoperite in ultimii 25 de ani. Iata cateva curiozitati despre somn:

1. Recordul pentru cea mai lunga perioada de timp petrecuta fara somn este de 11 zile si ii apartine americanului Randy Gardner, inca din 1964. Alte surse sustin ca acest record a fost depasit in 1977 de Maureen Weston care a stat treaza 18 zile si peste 17 ore. De atunci, mass-media a mai relatat cazurile altor persoane care au sustinut ca nu au mai dormit de cel putin doua decenii.

2. Spaniolii petrec in medie dormind cu 40 de minute (pe noapte) mai putin decat europenii. Coincidenta sau nu, se pare ca Spania este tara cu cele mai multe accidente la locul de munca din Uniunea Europeana si cu un nivel al productivitatii muncii foarte scazut.

3. Parerea conform careia un somnambul nu trebuie trezit este doar un mit. Avand in vedere pericolele la care este expus suindu-se pe acoperisuri, poate fi mai periculos sa nu il trezesti decat sa il trezesti.

4. Somnul poate duce la divort. Asa s-a intamplat in cazul unui cuplu din India. Cei doi soti au fost nevoiti sa se desparta definitiv dupa ce sotul a rostit de trei ori in somn cuvantul “talaq” ce insemna “divort”. Conform legii musulmane, rostirea cuvantului “talaq” de trei ori este echivalenta cu un divort in toata regula.

5. Este imposibil sa stii daca cineva este cu adevarat treaz, fara o atenta supraveghere medicala. Si asta deoarece oamenii pot trage un pui de somn chiar si cu ochii deschisi.

6. Un studiu efectuat pe o durata de 6 ani la care au participat aproximativ un milion de adulti a demonstrat ca rata decesului este mai ridicata la cei care dorm 6-7 ore comparativ cu cei care dorm 8.

7. Desi pana de curand se credea ca visele au loc doar in timpul somnului de tip REM (miscarea rapida a ochilor), acestea pot aparea si in timpul celui de tip non-REM, doar ca sunt de durata mai mica.

8. In primul sau an de viata, un nou-nascut fura din perioada de somn a parintilor intre 400 si 750 de ore de somn.

9. De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.

10. Unii cercetatori sunt de parere ca motivul pentru care visam este acela de a fixa in memoria de lunga durata experientele care merita sa fie pastrate. Altii cred ca visam despre aspecte care pot fi uitate deoarece nu sunt importante (pentru a evita suprapunerea de amintiri si supraincarcarea memoriei).

11. Visele din timpul somnului REM (somnul cu miscari oculare) sunt mai ciudate, iar cele petrecute in somnul non-REM sunt mai apropiate de realitate, fara prea multa imaginatie (spre exemplu visezi ca intarzii la serviciu sau ca ai uitat undeva telefonul mobil).

12. Anumite miscari ale ochilor din timpul somnului REM pot fi similare celor care apar atunci cand vizionezi un film.

13. Elefantii stau in picioare atunci cand intra in starea de somn non-REM, dar pentru somnul REM se intind.

14. O plosnita poate supravietui un an fara sa se hraneasca, iar oamenii dorm in medie cu 3 ore mai putin decat maimutele primate.

15. Organismul unei femei are nevoie o ora in plus de somn fata de cel al unui barbat.

16. Specialisti din cadrul Ministerului britanic al Apararii au reusit sa reseteze ceasurile interne ale unor soldati, pentru ca acestia sa poata rezista fara somn 36 de ore. Niste fibre optice incorporate in ochelari speciali, care proiectau in jurul retinei soldatilor o lumina similara celei produse de rasaritul soarelui, ii faceau pe acestia sa simta ca abia s-au trezit. Sistemul a fost folosit pentru prima data la piloti, in Statele Unite.

17. Peste 100.000 de accidente care au loc in SUA in fiecare an sunt cauzate de soferii care atipesc la volan.

18. Deversarea de petrol din 1989, care a avut loc in urma scufundarii vasului Exxon Valdez in Alaska, dezmembrarea navetei spatiale Challenger la doar cateva zeci de secunde dupa lansare si accidentul nuclear de la Cernobal au fost atribuite unor erori umane in care si privarea de somn a jucat un rol.

19. Un anumit hormon, numit adrenocorticotropina, joaca un rol important in dificultatea cu care se trezeste fiecare persoana, in functie de cat de stresanta este trezirea pentru ea.

20. Chiar si cateva mici raze de lumina de la un ceas digital pot perturba somnul, chiar daca nu te trezesti pe deplin.

21. Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.

22. Ratele care se simt amenintate de pradatori sunt capabile sa imbine nevoia de somn cu instinctul de supravietuire mentinand o jumatate a creierului treaza, in timp ce cealalta intra intr-o stare de somn.

23. Expertii sunt de parere ca una dintre cele mai tentante distrageri de la somn este posibilitatea de a avea acces la Internet 24 de ore din 24.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!