Cele mai frumoase vorbe intelepte ale lui Buddha in ultimul sau mesaj si marea lui dorinta!

Publicitate

„Să fim tot timpul recunoscători: poate n-am învăţat prea multe lucruri azi, dar cel puţin am învăţat câteva. Dacă n-am învăţat nici măcar atât, măcar nu suntem bolnavi. Şi dacă totuşi suntem bolnavi, cel puţin suntem în viaţă. Să fim recunoscători pentru aceste lucruri.“

“Cand nu voi mai fi, invataturile mele sa va fie ghid in viata.”

Cu trei luni inainte de disparitia ta, Buddha s-a adresat discipolilor sai si a spus:

“V-am invatat tot ce stiam in cei 45 de ani. Trebuie sa invatati bine si sa pretuiti aceste lectii. Trebuie sa le practicati si sa ii invatati si pe altii. Ele vor fi de mare folos pentru bunastarea celor vii si pentru bunastarea celor care vin dupa noi.

Anii mei sunt acum plini. Durata de viata ramasa este scurta. In curand, va trebui sa va parasesc. Dar va rog sa fiti cu sufletul curat si cu mintea pura. Oricine isi urmareste neobosit invatatura va merge dincolo de ciclul nasterii si a mortii.”

Atunci cand a fost intrebat pe cine vor asculta oamenii cand el nu va mai fi, Buddha a raspuns:

“Ce asteptati de la mine? Am predicat adevarul toata viata. Nu va ganditi ca lectiile mele se vor termina in curand. Ca nu veti mai avea un maestru printre voi. Nu ganditi asa. Cand voi pleca, invataturile mele sa va fie ghid de viata.

Am ajuns la sfarsitul zilelor mele. Asa cum un carucior uzat mai poate cara doar cateva mancaruri, si corpul meu ma mai poate cara putin timp. Prin urmare, fiti o lampa care straluceste in intuneric si un refugiu pentru voi insiva. Nu cautati alt refugiu. Adevarul sa fie lampa si refugiul pentru voi. Nu cautati lumina in alta parte, o aveti in suflet.”

La varsta de 80 de ani, chiar de ziua lui, Buddha a murit fara a arata puteri supranaturale. El ne-a invatat ca iubirea este in noi toti si ca viata trebuie traita in prezent.

Mai jos va las cu cel mai frumos citat al lui Buddha:

“Sa fim tot timpul recunoscatori: poate n-am invatat prea multe lucruri azi, dar cel putin am invatat cateva. Daca n-am invatat nici macar atat, macar nu suntem bolnavi. Si daca totusi suntem bolnavi, cel putin suntem in viata. Sa fim recunoscatori pentru aceste lucruri.

Citate care îţi vor schimba percepţia despre ceea ce credeai că este realitatea:

„Nu locuiţi în trecut, nu visaţi la viitor, concentraţi-vă atenţia asupra momentului prezent“.

Publicitate

„Secretul sănătăţii, atât pentru minte, cât şi pentru trup, nu este să plângem după trecut, nici să ne îngrijorăm pentru viitorul, ci să trăim cu înţelepciune şi seriozitate momentul prezent“.

„În fiecare dimineaţă ne naştem din nou. Ceea ce facem astăzi este cel mai important.“

„Fii milos faţă de toţi oamenii, fie ei bogaţi sau săraci. Fiecare are suferinţa lui. Unii suferă mai mult, alţii mai puţin.”

„Cine dăruieşte va avea un real câştig. Cine se supune va fi liber, va înceta să fie sclavul pasiunilor. Omul drept se debarasează de rău şi, prin dezrădăcinarea poftei trupeşti, a amărăciunii şi iluziei, atingem cu adevărat Nirvana.“

„Răul este necesar pentru ca binele să poată triumfa.“

„Oricâte cuvinte sfinte citeşti, la oricâte dai glas, ce bine îţi pot face dacă nu acţionezi potrivit lor?“

„Ura nu este stăvilită de ură, ci numai de iubire. Aceasta este regulă eternă.“

„În ceruri, nu există diferenţă între Est şi Vest. Diferenţele le creează oamenii, apoi se autoconving de faptul că acestea sunt adevărate.“

„Omul prost concepe ideea de «sine». Cel înţelept nu vede niciun fundament pentru a clădi ideea de sine. În acest fel, cel din urmă are o concepţie corectă a lumii şi conchide cu îndreptăţire că toţi compuşii creaţi de durere vor fi destrămaţi din nou. Adevărul, însă, va rămâne.“

„Nimeni nu ne poate salva dintr-o situaţie decât noi înşine. Nimeni nu poate şi nimeni nu o va face pentru noi. Noi suntem cei care trebuie să mergem pe drumul care ni se aşterne în faţă.“

„Degeaba citiţi cuvinte sfinte, degeaba le rostiţi. Ele nu servesc la nimic dacă nu acţionaţi în consecinţă.“

„Lucrează pentru propria ta mântuire. Nu fi dependent de alţii.“

„Trei lucruri nu vor putea fi niciodată ascunse: soarele, luna si adevărul.“

„Poţi să cauţi prin întreg universul pe cineva care îţi merită mai mult dragostea şi grija decât le meriţi tu însuţi şi nu vei afla o astfel de persoană nicăieri. Tu însuţi, asemeni oricui din univers, îţi meriţi dragostea şi grijă.“

„Mintea este totul. Devii ceea ce gândeşti.“

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Nu ceea ce Aduni, ci ceea ce Răspândeşti spune ce fel de viaţă ai trăit !

Publicitate

Ştii… timpul are un fel al său de a se mişca repede şi de a nu-ţi da răgaz să devii conştient de trecerea anilor. Parcă mai ieri eram tânăr, abia căsătorit şi mă urcam la bordul noii vieţi, alături de partenera mea de cuplu. Într-un fel, parcă s-a întâmplat cu ani în urmă şi mă întreb unde s-au dus toţi aceşti ani. Ştiu că i-am trăit pe toţi. Am străfulgerări în care văd cum era odată, cu toate speranţele şi visele.

Dar iată că acum trăiesc… iarna vieţii mele şi sunt luat prin surprindere. Cum am ajuns aici atât de repede? Unde s-au dus anii şi unde s-a dus tinereţea? Îmi amintesc clar, cum întâlneam oameni mai în vârstă decât mine şi cum gândeam că aceşti oameni erau la ani distanţă de mine, astfel încât această iarnă părea atât de departe, încât nici măcar nu mi-o puteam imagina prea bine.

Dar, iată-mă aici… prietenii mei sunt pensionari şi au încărunţit… se mişcă mai încet şi eu văd în ei, persoane vârstnice. Unii sunt într-o formă mai bună, alţii într-o formă mai proastă decât mine, dar la toţi constat o mare schimbare… Nu mai regăsesc în ei pe cei de care îmi amintesc că erau tineri şi vibranţi, ci, ca şi mine, vârsta lor începe să se arate şi acum suntem noi acei oameni mai în vârstă, pe care îi vedeam şi în care nu ne imaginam că ne vom transforma. Acum, în fiecare zi am sentimentul că până şi a face un duş reprezintă o provocare pentru ziua respectivă! Iar a trage un pui de somn după-amiaza, nu mai înseamnă răsfăţ, ci obligaţie! Căci, dacă nu dorm din proprie voinţă, adorm pe locul în care mă aflu!

Astfel, intru acum în acest alt anotimp al vieţii mele, nepregătit pentru toate durerile şi junghiurile, pentru pierderea puterii şi a capacităţii de a merge şi de a face lucruri pe care mi-.am dorit să le fac, dar nu am reuşit niciodată! Cel puţin însă ştiu că iarna a sosit şi nu ştiu cât va dura . Va începe o nouă aventură!

Da, am regrete. Există lucruri pe care nu aş fi vrut să le fac, lucruri pe care ar fi trebuit să le fac, dar, într-adevăr, sunt şi multe lucruri de care mă bucur că le-am făcut. Toate s-au întâmplat într-o singură viaţă.

Publicitate

Aşa că, dacă nu te afli în iarna vieţii tale, lasă-mă să-ţi reamintesc că ea va sosi mai repede decât îţi închipui. Deci, orice ce ţi-ai dori să realizezi în viaţă, te rog să realizezi repede! Nu amâna prea mult! Viaţa trece repede. Fă azi tot ceea ce poţi, căci nu poţi şti cu siguranţă, dacă te afli sau nu în iarna vieţii tale! Nu ţi s-a promis că tu vei avea parte de toate anotimpurile, aşa că trăieşte pentru azi şi spune toate lucrurile pe care vrei ca cei dragi să şi le amintească… şi speră că ei te vor aprecia şi iubi pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru ei, în toţi anii trecuţi!

„Viaţa” este un dar pentru tine. Felul în care îţi trăieşti viaţa este darul tău pentru cei care vin după tine. Transformă-l într-unul fantastic.

TRĂIESTE-TI BINE VIATA! BUCURĂ-TE DE AZI ! FĂ CEVA AMUZANT ! FII FERICIT ! FĂ DIN ACEASTĂ ZI, UNA GROZAVĂ!

Ţine minte „Adevărata avere este sănătatea, nu nişte amărâţi de bani.”

ÎN SFÂRSIT, GÂNDESTE-TE LA URMĂTOARELE:

AZI ESTI MAI BĂTRÂN DECÂT AI FOST VREODATĂ, TOTUSI ESTI MAI TÂNĂR DECÂT VEI FI DE ACUM INAINTE. BUCURĂ-TE DE ACEASTĂ ZI DE LA UN CAPĂT LA ALTUL AL EI.

Copiii tăi devin tu, dar nepoţii tăi sunt perfecţi! Să ieşi din casă este bine, să te întorci acasă este mai bine!

Uiţi nume, dar… este bine, căci alţi oameni uită şi că te-au cunoscut vreodată!!!

Nu-ţi mai pasă de lucruri de care îţi păsa, dar cu siguranţă îţi pasă că nu-ţi mai pasă de ele.

Dormi mai bine pe un fotoliu cu televizorul zbârnânindu-ţi în faţă, decât într-un pat. Acesta se numeste „pre-somn.”

Îţi lipsesc zilele când totul mergea doar apăsând pe un buton de „pornit” şi „oprit,”

Acum că îţi permiţi bijuterii scumpe, nu le mai poţi purta în siguranţă, nicăieri.

Ceea ce odată erau pistrui, sunt acum pete hepatice.

Ai trei mărimi de îmbrăcăminte în dulapul tău… dar două dintre ele nu vor mai fi purtate niciodată.

Dar VECHI este bun în anumite sensuri: cântece vechi, filme vechi şi, mai ales, prieteni vechi!

Nu ceea ce Aduni, ci ceea ce Răspândeşti spune ce fel de viaţă ai trăit !

Autor necunoscut

Așadar, prieteni dragi (vechi și noi), începând de astăzi, prima zi a restului vieții voastre, bucurați-vă de viață , zi de zi, ceas de ceas !

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet