Cele mai comune boli ale sufletului pe care le luam pe cale spirituala

Cele mai comune boli ale sufletului pe care le luam pe cale spirituala

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2019 in Spiritualitate

Singurii oameni care percep întregul tablou sunt cei care ies afară din cadru. – Salman Rushdie

Viziunea si practica noastra spirituala poate fi „infectata” de cateva „boli cu transmitere spirituala”. Iata principalii „contaminanti”:

1. Spiritualitatea de tip „fast-food”: Amestecati spiritualitatea cu o cultura occidentala care promoveaza viteza, multitasking-ul si recompensarea imediata si veti obtine probabil o spiritualitate „fast-food”. Ea provine din fantezia noastra, comuna si de inteles, ca eliberarea de suferinta umana poate fi un proces rapid si usor. Totusi, un lucru este clar: transformarea spirituala nu poate fi obtinuta dintr-o data.

2. Falsa spiritualitate: Este tendinta de a umbla, a te imbraca si a actiona asa cum ne imaginam ca ar face o persoana spirituala. Dar aceasta este doar o imitatie a realizarii spirituale autentice, precum sunt produsele contrafacute vandute ieftin pe la coltul strazii.

3. Motivatie confuza: Desi dorinta noastra de evolutie spirituala poate fi autentica, ea este deseori amestecata cu motivatii mai pamantesti, cum ar fi dorinta de a te simti iubit, dorinta de a fi legat de cineva, nevoia de a-ti umple goliciunea sufleteasca, credinta ca drumul spiritual iti va alunga orice durere si ambitia spirituala, adica dorinta de a fi cineva „special”, mai grozav ca altii.

4. Identificarea cu experientele spirituale: In aceasta boala ego-ul isi asuma meritul experientei spirituale si incepem sa credem ca noi suntem intruchiparea iluminarii. De obicei, fenomenul nu dureaza la nesfarsit, dar tinde sa se prelungeasca la cei care se considera persoane iluminate sau care au statutul de invatatori spirituali.

5. Ego-ul spiritualizat: Boala apare cand structura profunda a personalitatii este profund patrunsa de conceptii si idei spirituale. Ego-ul se retrage la adapost sub aceasta carapace „spirituala”, ceea ce il face impenetrabil la critici, sfaturi, feedback, stimuli proaspeti. Ne blocam cresterea spirituala reala tocmai in numele ideilor noastre indelung elaborate, dar pietrificate, despre spiritualitate.

6. Producerea pe banda rulanta de maestri spirituali: La ora actuala exista numeroase scoli si traditii spirituale la moda care ii fac pe discipoli sa creada ca ei se afla la un inalt nivel de iluminare spirituala, lucru departe de a fi adevarat. Totul se produce conform retetei: primeste lumina, traieste experienta mistica si – gata! – esti iluminat si pregatit sa-i iluminezi si pe altii in acelasi mod. Problema nu este ca astfel de oameni predau lectii despre spiritualitate, ci ca ei se cred a fi ajuns deja maestri.

7. Orgoliul spiritual: Dupa ani de eforturi, practicantul atinge un anumit nivel real de intelepciune, ceea ce ii stimuleaza mandria, sentimentul de „superioritate spirituala”. Boala se manifesta sub forma gandurilor de genul „sunt mai bun, mai intelept si deasupra celorlalti, fiindca eu sunt un om spiritual.”

8. Mintea colectiva: Cunoscuta si sub numele de gandire de grup, mentalitate de secta sau boala de ashram, este un virus insidios al dependentei. Intr-un grup spiritual se fac conveniente subtile si inconstiente despre cum ar fi corect sa gandesti, sa umbli, sa te imbraci, sa actionezi. Indivizii si grupurile infectate cu acest virus resping persoanele, atitudinile si circumstantele care nu se conformeaza regulilor nescrise ale grupului.

9. Complexul „poporului ales”: Acest complex de superioritate nu apartine exclusiv evreilor. Este credinta ca „Grupul nostru este mai evoluat spiritual, mai puternic, mai iluminat, pur si simplu, mai bun decat orice alt grup”. Acest crez maladiv nu trebuie confundat cu recunoasterea faptului ca ai gasit calea cea mai buna pentru tine, adica invatatorul spiritual sau comunitatea potrivita tie!

10. Virusul mortal – „Am ajuns!”: Aceasta boala este terminala, mortala pentru evolutia noastra spirituala. Este vorba de credinta ca „am ajuns” la scopul final al caii spirituale. Din momentul in care credem ca nu mai este nimic de atins, progresul spiritual si orice dezvoltare ulterioara inceteaza.

In dobandirea discernamantului pe calea spirituala este important sa ne descoperim bolile ego-ului si autoinselarii, al caror morb il avem cu totii. Atunci avem nevoie, mai mult decat oricand, de simtul umorului si sprijinul prietenilor spirituali veritabili. Cand infruntam obstacolele de pe cale, pot interveni si clipe cand cadem in disperare si ne scade stima de sine, sau ne pierdem credinta in disciplina pe care o urmam. Totusi, trebuie sa ne pastram credinta in noi insine si in ceilalti ca sa putem realiza ceva important pe lume.

Adaptare dupa ” Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!