Cele mai bune 15 surse de vitamina D: beneficii pentru imunitate, sprijin pentru creier și oase

Cele mai bune 15 surse de vitamina D: beneficii pentru imunitate, sprijin pentru creier și oase

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Vitamina D este o vitamină liposolubilă unică, care este din ce în ce mai des denumită „prohormon”.

Sarcina principală a vitaminei D este de a asigura capacitatea organismului de a „supraviețui” în condiții dificile. Reglează un număr mare de procese de adaptare.

În termeni generali, vitamina D este responsabilă pentru a face o persoană să se simtă bine, chiar dacă sănătatea și imunitatea sa sunt deja slabe.

Deficitul de vitamina D ne lasă fără energia vitală, devenim mai puțin productivi și mai puțin rezistenți la infecții, mai predispuși la apatie și depresie, ne pierdem părul și ne îmbolnăvim adesea. Riscul de a dezvolta boli cronice este serios crescut, iar tratamentul lor devine mai dificil de asimilat pentru organism.

Și, cu toate acestea, de la 40 la 80% din populația din orice țară prosperă din punct de vedere economic suferă de o lipsă de vitamina D.

Cum se întâmplă acest lucru?

Totul este foarte de simplu.

Vitamina D este o vitamină „însorită”. Este sintetizată din colesterol după expunerea la radiații UV de la nivelul pielii. Deci colesterolul este face și un lucru bun. Un alt motiv bun pentru a nu fugi de ouă.

Ce este vitamina D?

Uneori se numește 25-hidroxivitamină D. Se găsește în cantități mici în alimente, dar este sintetizată în principal prin expunerea la lumina soarelui.

Atunci când este combinată cu calciu, susține sănătatea generală. Aș adăuga și vitamina K2 la această combinație.

Calciul și vitamina D sunt responsabile de un metabolism osos sănătos și de rezistența normală a scheletului.

Cum este legată vitamina D de soare?

Evolutiv. Ne-am dezvoltat în aer liber, sub razele soarelui. Când lumina ultravioletă atinge pielea, o substanță numită 7-dehidrocolesterol este activată și transformată în vitamina D3.

De fapt, vitamina D poate fi numită prohormon, deoarece declanșează și controlează reacții importante, inclusiv endocrine.

Există în 2 forme:

  • Vitamina D2 (sub formă de ergocalciferol).
  • Vitamina D3 (sub formă de colecalciferol).

Prima formă se găsește în produsele vegetale, a doua în produsele de origine animală. Vitamina D3 este cea mai valoroasă pentru noi, deoarece are o biodisponibilitate ridicată.

De unde puteți să obțineți vitamina D3?

Alimente grase care conțin colesterol și peștele gras (vezi lista de mai jos).

Această formă este absorbită de 500 de ori mai rapid decât D2 de la plante și este de 4 ori mai eficientă.

Surse de top:

  • 1. Ulei de ficat de cod (este suficientă o lingură).
  • 2. Halibut.
  • 3. Macrou.
  • 4. Anghilă
  • 5. Somon.
  • 6. Peste alb.
  • 7. Păstrăv curcubeu.
  • 8. Sardine.
  • 9. Ouă.
  • 10. Ficatul de vită
  • 11. Laptele integral.
  • 12. Unt.
  • 13. Icre.
  • 14. Carne de vită.
  • 15. Miel.

Trebuie avut în vedere faptul că vitamina D3 se regăsește în cantități mari în carnea de la animale care stăteau la soare și pășteau iarbă și ouăle de la găinile care făceau același lucru. În condiții combinate, animalele nu primesc adesea radiații ultraviolete. Spre marele meu regret.

Deci, de ce avem nevoie de vitamina D?

Să aruncăm o privire rapidă la beneficiile sale.

1. Sănătatea oaselor. Calcitriolul (o formă convertită a vitaminei) lucrează împreună cu hormonul paratiroidian pentru a sprijini reînnoirea și densitatea oaselor.

De asemenea, vitamina reglează necesitatea altor substanțe nutritive (magneziu, vitamina K, fosfor etc.), care sunt, de asemenea, în felul lor, responsabile de funcția calciului din organism.

Știai că, calciul îți poate fi atât prieten, cât și dușman? Dacă transportul său este întrerupt, acesta se depune în țesuturile moi în loc de țesuturile tari (oase) – de exemplu, în artere, ceea ce reprezintă o agravare pentru bolile cardiovasculare.

Însă dacă vitaminele D3 și K2 îl direcționează în mod corespunzător, nu vor exista probleme.

Este deosebit de important să mențineți nivelurile normale de vitamina D la vârstnici pentru a evita așa-numita „fragilitate” a oaselor.

2. Sprijin pentru imunitate.

Celulele imune conțin receptori de vitamina D, ceea ce îi permite să participe la prevenirea sau ameliorarea rapidă a proceselor inflamatorii.

Dacă răciți frecvent sau aveți o boală autoimună, verificați nivelul de vitamina D. Acesta este un regulator important și un ajutor fidel al sistemului imunitar.

3. Participarea la controlul nivelurilor de zahăr.

Calciul și vitamina D3 sunt capabile să diminueze insulina ridicată – o controlează cu succes. Prin urmare, dacă vă confruntați cu o creștere a nivelului de glucoză, medicul dumneavoastră ar trebui să analizeze deficitul de vitamina D. De obicei, specialiștii competenți fac acest lucru mai întâi.

4. Sprijin pentru sănătatea inimii.

Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, deoarece aceasta controlează inflamația și nivelul colesterolului și menține sănătatea vasculară.

5. Stare de spirit și somn îmbunătățite.

Toate persoanele care suferă de depresie și anxietate este posibil să aibă un nivel scăzut de vitamina D. Dacă suferiți de insomnie, trebuie, de asemenea, să verificați nivelul de Vitamina D.

6. Echilibrul hormonilor.

Dacă aveți lipsă de vitamina D, aceasta poate interfera cu sinteza corectă a testosteronului și a estrogenului. Acest dezechilibru lovește tot organismul dintr-o dată și chiar poate crea o situație metabolică nefavorabilă.

7. Concentrarea atenției, învățării și memoriei.

Vitamina D ne susține capacitatea de a lua decizii, de a ne concentra, de a procesa, de a asimila și de a stoca informații în memorie. Acesta este motivul pentru care vitamina D este atât de importantă pentru copii, adolescenți și studenți.

8. Sănătatea pielii.

Este vorba în primul rând despre funcția imunitară și controlul inflamației, iar vitamina D este, de asemenea, responsabilă pentru restaurarea și regenerarea celulelor pielii.

Cine este expus riscului de a avea deficit de vitamina D?

1. Cei stau puțin timp la lumina solară, în special cei cărora le place să se dea cu protecție solară chiar și când ies la plimbare.

2. Persoanele cu probleme cronice de sănătate (obezitate, diabet, prediabet, hipertensiune arterială etc.).

3. Persoane peste 70 de ani.

4. Reprezentanții profesiilor care nu au timp suficient timp în timpul zilei pentru a se expune la soare.

5. Cei care sunt spitalizați pentru o perioadă prelungită.

6. Cei care suferă de boală celiacă și alte tulburări digestive care interferează cu absorbția vitaminei în tractul gastro-intestinal.

7. Bebelușii alăptați dacă mama nu are suficientă vitamina D.

8. Persoane a căror alimentație este scăzută în produsele de origine animală enumerate.

Pentru a rezuma, putem spune că dacă nu știți nimic despre nivelul dumneavoastră de vitamina D și, în același timp, suferiți de infecții frecvente, probleme ale pielii, zahăr neregulat, autoimunitate etc. – asigurați-vă că clarificați această situație împreună cu medicul dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!