Cel mai mic mușchi are doar 1,27 mm! 10 lucruri interesant despre mușchii corpului nostru

Cel mai mic mușchi are doar 1,27 mm! 10 lucruri interesant despre mușchii corpului nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 December 2022 in CuriozitățiSanatate

200 de mușchi sunt încordați doar pentru a face un singur pas. Inima este cel mai rezistent mușchi din corp, lucrează în mod constant.

Iată cele mai interesante lucruri despre mușchii noștri:

1. Câți mușchi avem în total?

În total, avem între 640 și 850 de mușchi în corp. În timpul unei simple plimbări, corpul folosește până la 200 de mușchi. Țesutul muscular este cu 15% mai dens și mai greu decât grăsimea, așa că o persoană antrenată poate depăși în greutate o persoană plină, dar neatletică, de aceeași înălțime. Mușchii reprezintă în medie 40% din greutatea corporală.

2. Topul mușchilor pe categorii

Cel mai rezistent mușchi uman este inima, cel mai scurt este etrierul (încordează timpanul din ureche). Lungimea sa este de 1,27 mm. Cel mai lung mușchi din corpul uman este sartoriul (mușchiul croitor între bazin și tibie). Cel mai rapid mușchi este mușchiul care clipește. Există opinii diferite despre care mușchi al corpului este cel mai puternic.

Se spune adesea că cel mai puternic mușchi este limba, dar limba este formată din mai mulți mușchi, așa că această părere este falsă. Mușchii de mestecat sunt foarte puternici (se presiune că pot ajunge la o rezistență de până la 100 de kilograme), la fel ca gambele și mușchii fesieri.

3. Mușchi sunt foarte diferiți

Mușchii umani nu sunt la fel. Prin urmare, ei trebuie antrenați în moduri diferite, iar timpul de recuperare pentru diferite grupe de mușchi este diferit. Tricepsul se recuperează cel mai repede, mușchii spatelui cel mai încet. Acest lucru trebuie luat în considerare în timpul antrenamentului, mușchii au nevoie de odihnă, deoarece creșterea fibrelor musculare are loc datorită efectului supracompensării. Recuperarea totală a mușchilor are loc la 48 de ore după exerciții intense.

4. Rezistenta musculara

Rezistența este capacitatea unui mușchi de a rămâne funcțional mai mult timp. Cel mai rezistent mușchi al corpului uman, așa cum am spus, este inima. Potrivit medicilor, „marja de siguranță” a inimii medii este de cel puțin 100 de ani. Mușchii încep să obosească atunci când rămân fără glicogen, iar oboseala se datorează și cantității mari de calciu din mușchi.

Anterior, se credea că principalul vinovat al oboselii este acidul lactic. Universitatea Columbia a realizat un studiu în care șoarecii au înotat zilnic timp de trei săptămâni, iar bicicliștii au făcut exerciții fizice timp de trei zile. S-a dovedit că, după exercițiul în structura chimică a receptorului de rianodină, care este responsabil pentru contracția musculară, au apărut modificări grave – a apărut un gol în membrana celulară prin care calciul s-a infiltrat în celulele musculare.

5. Mușchii și emoțiile

Se știe că mișcarea mușchilor faciali este direct legată de emoții. La începutul secolului trecut, omul de știință rus Ivan Sikorsky a întocmit o clasificare a expresiilor faciale: mușchii din jurul ochilor sunt responsabili pentru exprimarea fenomenelor mentale, mușchii din jurul gurii sunt pentru exprimarea actelor de voință și restul mușchilor feței exprimă sentimente.

În 2011, oamenii de știință au reușit să descopere că expresiile faciale apar cu mult înainte de naștere. Chiar și în perioada prenatală, copilul este deja capabil să miște mușchii feței, să zâmbească, să ridice sprâncenele surprinzător sau să se încrunte.

Mușchii faciali reprezintă 25% din numărul total de mușchi, în timp ce omul zâmbește sunt implicate 17 grupe de mușchi, în timpul furiei sau plânsului – 43. Una dintre cele mai bune modalități de a menține pielea netedă a feței este sărutul. Astfel se încordează de la 29 la 34 de grupe musculare.

6. Mușchii și genele

În mod uimitor, antrenamentul muscular are un impact nu numai asupra persoanei în sine, ci și asupra genelor sale. Ele suferă modificări care ajută în continuare fibrele musculare să fie pregătite pentru noi sarcini.

Pentru a dovedi sau infirma acest lucru, oamenii de știință de la Universitatea din Aarhus au recrutat un grup de 20 de voluntari și au efectuat cu ei un exercițiu aerobic de 20 de minute pe o bicicletă de exerciții. După studiu, subiecților le-a fost luată o biopsie a cvadricepsului pentru a vedea cum s-au schimbat genele în celulele lor. S-a dovedit că activitatea fizică activează genele legate de mușchi.

Acest lucru se datorează faptului că celulele stochează ADN-ul cu ajutorul grupărilor metil. Dacă sunt îndepărtate, informațiile genelor sunt convertite în enzime și proteine, care sunt necesare pentru arderea caloriilor, câștigarea masei musculare și consumul de oxigen. După experiment, numărul de grupuri de metil a scăzut la toți participanții la studiu – adică mușchii adaptați la creșterea metabolismului.

7. Mușchii și telepatia

O persoană simplă nu este capabilă să stabilească controlul asupra tuturor mușchilor corpului, prin urmare, contracțiile musculare inconștiente pot servi ca un indicator al gândurilor ascunse sau al acțiunilor intenționate pentru oamenii cunoscători. Psihologii și „telepații” pot folosi cunoștințele despre aceste procese.

Wolf Messing, unul dintre cei mai faimoși telepați, și-a explicat abilitățile fenomenale printr-o cunoaștere aprofundată a încordării mușchilor. El a spus: „Această capacitate nu reprezintă citirea minții, ci, ca să spunem așa, „citirea musculară”… „Când o persoană se gândește profund la ceva, celulele creierului transmit impulsuri către toți mușchii corpului.”

8. Mușchiul palmar lung

Doar unul din șase oameni are mușchi palmari lungi la ambele mâini. Unii îi au doar pe una dintre mâini. Aceste fibre musculare sunt responsabile pentru eliberarea ghearelor la animale. O persoană, desigur, nu are nevoie de o astfel de funcție. Mușchii palmari lungi sunt astfel un vestigiu folosit de chirurgi, dacă este necesar, ca material pentru transplantul muscular.

9. Mușchii și ciocolata

În mod ciudat, unul dintre cele mai benefice alimente pentru inimă și mușchi în general este ciocolata neagră. Cercetările efectuate la Universitatea Wayne din Detroit au dezvăluit efectul substanței epicatechină conținută în ciocolata neagră asupra creșterii mitocondriilor în celulele musculare.

Oamenii de știință de la Universitatea din L’Aquila au efectuat și un studiu în care au dat subiecților 100 de grame de ciocolată timp de 15 zile și le-au măsurat tensiunea arterială. În timpul experimentului, tensiunea arterială s-a normalizat la oameni, circulația sângelui s-a îmbunătățit. În consecință, consumul moderat de ciocolată neagră poate fi considerat ca o prevenire a bolilor de inimă și a aterosclerozei.

10. Pierderea musculară

Mușchii nu sunt la fel mereu. După 40 de ani, încep să se atrofieze, o persoană începe să piardă de la 2 până la 3% din țesutul muscular pe an, după 60 de ani – până la 5%.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!