Cel mai mare maestru este viata noastra! Ea ne va intoarce mereu unde am gresit, pentru a repara…

Cel mai mare maestru este viata noastra! Ea ne va intoarce mereu unde am gresit, pentru a repara…

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Fericirea este o atitudine. Ne facem pe noi insine fie indurerati, fie fericiti si puternici. In ambele cazuri avem la fel de mult de muncit.” – Francesca Reigler

Am cunoscut multi oameni care depun eforturi extraordinare sa creasca, sa gaseasca fericirea sau macar impacarea cu ei insisi in aceasta viata.

I-am vazut alergand dintr-un colt in altul al lumii, de la un mare intelept iluminat la altul, de la un vindecator la altul, de la un terapeut la altul, i-am vazut fericiti o vreme, apoi i-am vazut intorcandu-se la viata reala, coborand – parca – in acelasi abis ostil al relatiilor si al emotiilor ce le insotesc. I-am vazut pe cei credinciosi, uneori preoti, alteori oameni obisnuiti, ”cazand” violent in fata provocarilor vietii, uitand toata frumusetea, toata lumina si toata cunoasterea acumulata cu truda intr-o singura clipa de scapare, in fata unei simple situatii de viata.

Pare ca pacea si tensiunea, intunericul si lumina, frumosul si uratul, caderea si inaltarea se succed continuu, vin una dupa alta, sunt stari ale existentei, care trebuie acceptate si intelese ca fiind trecatoare. Ca vremea pare a fi viata noastra, ca valurile, intre cvonsistenta si inconsistenta, intre sus si jos, intre fericire si tristete, intre indiferenta si iubire.

Nici un om nu-i bun la modul absolut, nici un om nu-i absolut rau. Nici o stare dorita, precum iubirea, gratia, blandetea, extazul si fericirea nu sunt permanente, dar nici cele nedorite, nici deprimarea, nici dezastrul, nici intunericul, nici suferinta nu-s permanente. ”Trecerea”, toate trec, asta-i pecetea pe care ar trebui s-o deschidem pentru ca emotiile toxice sa nu ne mai invadeze si sa ne conduca atat de des si dezastruos catre atitudini si comportamente ce ne prelungesc agonia si ne forteaza din noi insine sa actionam impotriva noastra.

Cand alergam cu disperare dupa intelegeri si credem ca ele ar putea fi tainice, ascunse, mult mai departe de ceea ce alegem, facem, gandim si traim noi insine in experienta imediata a vietii, cand credem ca sursa nefericirii si a nelinistii sade in cauze pe care nu le putem verifica nicicand, ca suntem victime ale vrajilor, ale istoriei noastre de viata, ale existentei imperfecte in care ne-am trezit, se poate sa fugim de adevaratele cauze. Se poate ca acestea sa nu fie deloc ascunse, sa ne stea chiar in fata clipa de clipa, sa ne priveasca in ochi si sa ne traga de maneci din fiecare experienta banala a vietii de zi cu zi.

Aici, pe strada, in trafic, in patul conjugal, in bucatarie, la slujba, in ochii unui copil sau ai unui partener de viata s-ar putea sa se ascunda ”vrajitorul” pe care-l cautam in locuri pompoase si-n explicatii fragile, dar convenabile. Viata simpla pare sa contina remediile cele mai puternice pentru suflet, pentru minte si pentru corp. Oamenii de langa noi ne arata permanent unde si ce avem de schimbat pentru ca lumea noastra interioara sa-si recapete vigoarea, sensul, motivatia si puterea de a merge mai departe.

Oamenii de langa noi, uneori prin atitudini inconstiente, urate, prin alegeri impulsive si comportamente stridente ne cheama sa invatam rabdarea, intelegerea, iertarea, toleranta, fermitatea, cand sa spunem da si cand sa spunem nu, cum sa ne asumam responsabilitatea si cum sa iubim mai mult. Noi nu avem nevoie de agresivitate, de furie sau de lamentari, n-avem nevoie sa spunem ”nu” tipand, n-avem nevoie sa-i cerem altuia sa faca lucrurile intr-un fel sau altul, dar credem – in inocenta noastra – ca emotiile negative ne ajuta sa impingem lumea nedorita mai incolo, s-o indepartam. Experientele vietii simple sunt ”initiatice”; ele ne ofera permanent oportunitati, chiar si atunci cand ni se pare ca ne aduc un dezastru.

Viata obisnuita e un mare maestru, cel mai mare dintre toti, caci in ea ne regasim pe noi insine, in aceasta experienta a vietii suntem dezvaluiti in intregime. Daca suntem agresivi in relatia cu cineva e clar ca avem o problema cu agresivitatea, ca agresivitatea e un program in noi insine si-i clar ca treaba noastra ar fi aceea de a deveni mai linistiti, de a intelege lucrurile, inainte de a le judeca in alb sau in negru.

Marele maestru, viata noastra obisnuita, nu va sari peste nimic din ceea ce nu corectam in latura noastra intunecata, caci viata are obiceiul sa ne intoarca permanent la locul dureros si sa ne spuna prin durerea insasi ca avem ceva de vindecat. E aici totul, tot ce avem de stiut; cum ne comportam cu oamenii, cum traim, cum gandim, cum iubim, cum iertam sau nu facem lucrurile acestea; iata cat de evident si de aproape ne e leacul…

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!