Cel mai important mineral pentru inima ta

Cel mai important mineral pentru inima ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Microelementele joacă un rol important în funcționarea organismului și în mare măsură determină starea de sănătate a omului. Unul dintre aceste minerale este magneziul. Statisticile arată că aproximativ 50-80% dintre oameni resimt nevoia de magneziu (Mg) în cursul vieții lor, ceea ce afectează negativ starea de sănătate.

Magneziul (Mg) participă în mecanismele biochimice, multe dintre ele asigură un schimb optim de substanțe. Aceste procese includ:

  1. Sinteza ATP (adenozin trifosfat)
  2. Îmbunătățirea stării vaselor de sânge
  3. Funcționarea mușchilor și a sistemului nervos (inclusiv starea mușchiului cardiac)
  4. Formarea țesutului osos și a dinților
  5. Optimizarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru prevenirea diabetului de tip 2.

Magneziul și inima

Deficitul de magneziu (Mg) în celule provoacă probleme în metabolismul celulelor și funcționarea mitocondriilor, ceea ce poate duce la complicații grave asupra sănătății. Astfel, magneziul (Mg) este extrem de important pentru funcționarea inimii.

Nu trebuie să uităm cât de important este să menținem un echilibru optim între magneziu (Mg) și calciu (Ca).

Deficitul de magneziu (Mg) duce la spasme musculare, ceea ce din nou afectează negativ funcționarea inimii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care au exces de calciu (Ca), deoarece acest element provoacă contracții musculare.

Magneziul (Mg) acționează ca un electrolit, participând la fenomenele electrice din organism. Fără electroliți (magneziu (Mg), potasiu (K) și sodiu (Na)), semnalele electrice nu vor fi trimise și primite. Fără astfel de semnale, inima nu va pompa sânge, iar creierul nu va funcționa corect.

Deficitul de magneziu (Mg) duce la probleme ale inimii. Hipertensiunea, aritmia, bolile cardiovasculare și decesul subit sunt toate posibile cauze ale lipsei de magneziu (Mg) și/sau a unui raport incorect între microelementele magneziu (Mg) și calciu (Ca).

Magneziul și controlul tensiunii arteriale

Controlul tensiunii arteriale este necesar, deoarece acest indicator este un factor de risc pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Așa cum s-a menționat deja, magneziul (Mg) ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Astfel, consumul acestui microelement îmbunătățește circulația sângelui.

Alimente cu concentrație ridicată de magneziu (Mg)

Varianta optimă pentru menținerea nivelului normal de magneziu (Mg) în organism este introducerea în dietă a unei cantități semnificative de legume cu frunze verzi. Sucurile din verdeață reprezintă o modalitate minunată și eficientă de a „ridica” nivelul de magneziu (Mg) și de a hrăni organismul cu substanțe nutritive.

Iată câteva dintre legumele cu frunze bogate în acest microelement:

  • Spanac
  • Frunze de sfeclă
  • Varză de Bruxelles, varză
  • Sfeclă roșie
  • Frunze de sfeclă
  • Broccoli

Alte alimente bogate în magneziu (Mg):

Nuci și semințe crude de cacao – 28 de grame de semințe crude de cacao conțin până la 64 mg de magneziu (Mg) și o gamă largă de antioxidanți, fier (Fe) și fibre care hrănesc microflora intestinală benefică.

Avocado – 1 avocado conține în medie până la 58 mg de magneziu (Mg), grăsimi sănătoase și o serie de vitamine. Avocado este, de asemenea, o sursă de potasiu (K), care anulează proprietățile hipertensive ale sodiului (Na).

Seminte și nuci – semințele de dovleac, susan și floarea-soarelui au o concentrație ridicată de magneziu (Mg). 4 linguri de semințe asigură 48%, 32% și 28% din doza de magneziu (Mg), respectiv. Caju, migdalele și nucile braziliene sunt, de asemenea, prezente în această listă.

Pește gras – somonul oceanic conține o cantitate semnificativă de magneziu (Mg). În jumătate de file sau 178 de grame de somon se găsesc până la 53 mg de magneziu (Mg).

Ierburi și condimente – conțin multe substanțe valoroase în concentrații mici, inclusiv magneziu (Mg). Urme de acest microelement se găsesc în următoarele ierburi și condimente: coriandru, pătrunjel, semințe de muștar, fenicul, busuioc, cuișoare și altele.

Fructe și fructe de pădure – cel mai înalt conținut de magneziu (Mg) este prezent în: papaya, zmeură, roșii, căpșuni și pepene galben. De exemplu, o papaya conține până la 58 mg de magneziu (Mg).

Indicele de magneziu (Mg) și calcifierea arterelor

Conținutul de magneziu (Mg) din sânge este invers proporțional cu dezvoltarea calcificării coronariene.

Într-un studiu în care au participat persoane fără probleme cardiovasculare evidente, indicatorii voluntarilor cu cea mai mare și cea mai mică concentrație de magneziu (Mg) în serul de sânge au fost comparați. Persoanele cu cea mai mare concentrație de magneziu (Mg) în serul de sânge au prezentat:

  • Un risc redus cu 48% de a dezvolta hipertensiune arterială
  • Un risc redus cu 69% de a dezvolta diabet de tip 2
  • Un risc redus cu 42% de a dezvolta calcificare coronariană

Factori, simptome ale deficitului de magneziu (Mg)

Principalul motiv al apariției deficitului acestui microelement este consumul de alimente semipreparate.

Nivelul de magneziu (Mg) scade din cauza stresului, transpirației în timpul eforturilor fizice, deficitului de somn, consumului excesiv de alcool și utilizării medicamentelor (în special diuretice, statine, fluor, antibiotice fluorochinolonice).

Primele semne ale lipsei acestui mineral includ spasme/crize dureroase la nivelul picioarelor în timpul întinderii, dureri de cap/migrene, pierderea apetitului, greață, vărsături, oboseală și slăbiciune. Toate acestea pot indica necesitatea unui aport sporit de magneziu (Mg).

Un deficit cronic de acest microelement duce la simptome grave, cum ar fi contracții cardiace neregulate și spasme coronariene, amorțeală și furnicături la nivelul membrelor și chiar schimbări de comportament.

Dozare

Doza recomandată de magneziu (Mg) variază între 310 și 420 mg pe zi (acest lucru depinde de vârstă și gen). Trebuie menționat că în acest caz pot exista variații în dozare.

Magneziul (Mg) este, în general, un microelement sigur. Cu toate acestea, persoanelor care suferă de insuficiență renală li se recomandă să evite consumul excesiv de magneziu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!