Cel mai bun superaliment anti-îmbătrânire: rolul gelatinei în organism și cum să-ți mărești aportul

Cel mai bun superaliment anti-îmbătrânire: rolul gelatinei în organism și cum să-ți mărești aportul

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Dacă ai peste 45 de ani și crezi că genunchii care pocnesc, articulațiile dureroase, pielea încrețită și ridurile sunt consecințele inevitabile ale îmbătrânirii, acest lucru nu este în întregime adevărat. Pentru că toate aceste fenomene neplăcute pot fi rezultatul a zeci de ani de alimentație nesănătoasă.

Adevărul este că multe dintre semnele comune ale îmbătrânirii sunt direct legate de consumul de alimente foarte procesate, bogate în carbohidrați și grăsimi nesănătoase. Unei astfel de alimentație modernă îi lipsește un ingredient cheie care a fost prezent în mod constant în alimentația strămoșilor noștri – gelatina.

Studiile arată că lipsa alimentelor bogate în gelatină din alimentație este una dintre principalele cauze ale multor afecțiuni și a degradării corpului pe măsură ce îmbătrânim.

Deci, ce este gelatina?

Dacă ați crescut în ultimii 40 ani, puteți asocia gelatina cu acele cuburi de marmeladă viu colorate sau cu jeleurile de fructe colorate. Desigur, astfel de deserturi cu gelatină nu sunt deloc sănătoase. Dacă eliminați din ele coloranții chimici alimentari, zahărul și aditivii de aromă, puținul care rămâne poate fi numit un superaliment. Din păcate, nu este suficient pentru a menține un echilibru sănătos de nutrienți în organism.

În culturile tradiționale, gelatina a fost o parte omniprezentă a tradiției culinare. Strămoșii noștri nu puteau permite ca vreo parte a unui animal sacrificat să se piardă.

Pe atunci nu se consuma numai carnea. Ei fierbeau inclusiv oasele și cartilajele, deoarece aveau un conținut ridicat de gelatină. Nu numai că erau incredibil de gustoase, ci ofereau și un profil nutritiv unic, vital și un echilibru adecvat de aminoacizi esențiali.

Astăzi, cei mai mulți dintre noi reușim să obținem suficient triptofan și cisteină din alimentația noastră. Acești aminoacizi predomină în carnea musculară a animalelor.

Însă, pe lângă acestea, organismul nostru are nevoie și de glicină și prolină, care sunt bogate în oasele de animale. Acești doi aminoacizi sunt responsabili pentru structura fibroasă unică a colagenului (forma nativă a gelatinei).

Fără suficientă glicină și prolină în alimentație, schelele noastre celulare încep să se descompună. Acest lucru duce la multe dintre semnele fizice de degradare și îmbătrânire.

Dar beneficiile consumului de gelatină pentru organism sunt mult mai ample decât ar părea la prima vedere.

Beneficiile gelatinei:

– reduce inflamația sistemică,

– Promovează un nivel sănătos de zahăr din sânge

– previne degradarea ficatului

– promovează vindecarea rănilor, inclusiv cele ale tractului gastrointestinal,

– reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului),

– actioneaza ca un agent antiestrogenic,

– creste nivelul de glutation (principalul antioxidant si detoxifiant al organismului),

– promovează somnul profund

– îmbunătățește starea pielii și previne ridurile.

Cum să vă asigurați că obțineți suficientă gelatină din alimentație:

Pe lângă varietatea de carne pe care o consumi, încearcă să incluzi în alimentație mâncăruri precum piftie, supe și ciorbe în care ai fiert oase. Este o modalitate simplă, eficientă și delicioasă de a vă completa necesarul de gelatină, un produs puternic anti-îmbătrânire.

Orice combinație de carne de vită, miel, porc sau pui cu oase și cartilaj va funcționa pentru aceste feluri de mâncare. Pentru a obține cea mai bogată piftie, puteți adăuga la fiert urechi, pulpe sau cozi de porc, dar și picioare de pui.

În urma unui studiu s-a constatat că gelatina de pui și pulpă de porc este mai hrănitoare și conține mult mai mult colagen decât alte cărni cu oase. În urma consumului de colagen pielea ta va arăta mai tânără, iar articulațiile tale vor funcționa mult mai bine și vor rezista mai mult.

Adăugarea de mai multă gelatină în alimentația ta va ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea nivelului de stres, la îmbunătățirea somnului, la creșterea nivelului de glutation, la îmbunătățirea detoxifierii, la promovarea sănătății celulare și la reducerea inflamației.

Dacă nu ați început încă să faceți piftie bogată în gelatină, acum este momentul. Adăugând aceste feluri de mâncare în alimentația ta, vei putea observa cum semnele de îmbătrânire vor întârzia să apară.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!