Ceea ce noua ni se pare a fi rau se poate dovedi mai tarziu ca fiind bine pentru noi. “Tot raul spre bine”… Important este insa sa nu ne descurajam sau sa ne pierdem moralul, ci sa actionam pentru a transforma raul intr-o binecuvantare.

Ceea ce noua ni se pare a fi rau se poate dovedi mai tarziu ca fiind bine pentru noi. “Tot raul spre bine”… Important este insa sa nu ne descurajam sau sa ne pierdem moralul, ci sa actionam pentru a transforma raul intr-o binecuvantare.

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 May 2018 in Pilde

Lucrurile nu sunt niciodata batute in cuie. Cititi o povestire populara chinezeasca care a devenit celebra pe internet!

In vremuri de demult, intr-un sat din nordul Chinei traia un barbat care avea un cal superb. Calul era atat de frumos incat oamenii veneau de departe doar pentru a-l admira. Ii spuneau ca este binecuvantat fiindca este stapanul unui cal atat de frumos.

“Poate”, spunea el. “Dar ce pare o binecuvantare poate fi un blestem.”

Intr-o zi, calul a fugit. Pur si simplu disparuse. De data aceasta, oamenii veneau si ii spuneau cat de rau le pare pentru ghinionul pe care l-a avut.

“Poate”, a spus el. “Dar ceea ce pare a fi un blestem poate fi o binecuvantare.”

Cateva saptamani mai tarziu, calul s-a intors. Doar ca nu era singur; in urma lui veneau alti 21 de cai salbatici. Datorita legii pamantului, caii au intrat in posesia sa. Devenise acum bogat.

Vecinii sai au venit sa il felicite pentru averea si norocul sau. “Cu adevarat ai fost binecuvantat”, spuneau ei.

“Se prea poate. Dar ceea ce pare o bincuvantare poate fi si un blestem.”

La scurt timp dupa aceea, fiul sau – singurul sau fiu – a incercat sa calareasca unul din caii sai salbatici. Calul l-a aruncat cat colo, iar tanarul si-a rupt piciorul. Vecinii barbatului au venit si de data aceasta sa isi exprime compatimirea. “Mai mult ca sigur ca ai fost blestemat”, spuneau acestia.

“Poate”, a spus el. “Dar ceea ce pare un blestem poate fi o binecuvantare.”

O saptamana mai tarziu, regele a venit in sat ca sa recruteze toti tinerii apti fizic pentru a lupta intr-un razboi impotriva vrajmasilor din nord. Razboiul a fost unul oribil. Toti cei care au plecat la razboi din acel sat au fost ucisi. Doar fiul barbatului a supravietuit. Datorita piciorului sau rupt, nu a fost luat la razboi.

Chiar si pana astazi, in satul respectiv exista o vorba: “Ceea ce pare a fi o binecuvantare poate fi un blestem. Ceea ce pare a fi un blestem poate fi o binecuvantare.”

Morala povestirii este urmatoarea: Uneori, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi chiar si atunci cand circumstantele nu sunt in favoarea noastra. Ceea ce noua ni se pare a fi rau se poate dovedi mai tarziu ca fiind bine pentru noi. “Tot raul spre bine”… Important este insa sa nu ne descurajam sau sa ne pierdem moralul, ci sa actionam pentru a transforma raul intr-o binecuvantare. Dracul nu este niciodata atat de negru pe cat pare. Ceea ce face cu adevarat diferenta este modul in care privesti lucrurile.

~ povestire din folclorul chinezesc (autor: anonim)

Trei cai de a trai viata

Se spune ca erau trei prieteni care isi doreau sa urce un munte pentru ca in varful lui traia un batran plin de intelepciune pe care isi doreau sa-l cunoasca.

La un moment dat au ajuns la o rascruce, si fiecare a continuat sa-si aleaga drumul dupa cum il indemna sufletul.

Primul a ales o carare abrupta, ce urca drept catre varf. Nu-i pasa de pericole, dorea sa ajunga la batranul din varful muntelui cat mai repede.

A doua cale nu era chiar atat de abrupta, dar strabatea un canion ingust si accidentat, strabatut de vanturi puternice.

Al treilea a ales o carare mai lunga, care ocolea muntele serpuind in pante line.

Dupa 7 zile, cel care urcase pe calea cea abrupta a ajuns in varf extenuat, plin de rani sangerande. Plin de nerabdare s-a asezat sa-si astepte prietenii.

Dupa 7 saptamani, ametit de vanturile puternice care i se impotrivisera, ajunse si al doilea. Se aseza in tacere langa cel dintai, asteptand.

Dupa 7 luni sosi si cel de-l treilea, cu fata stralucindu-i de fericire, semn al unei profunde stari de liniste si multumire interioara.

Ceilalti doi erau furiosi pentru ca drumul lor a fost greu si au avut mult de asteptat, in timp ce drumul celui de-al treilea a fost o adevarata placere. Asa ca l-au intrebat pe batranul intelept care a ales cel mai bine.

– Ce ai invatat tu? il intreba pe primul.

– Ca viata este grea si plina de pericole si greutati; ca este plina de suferinta si adeseori ceea ce intalnesc in cale imi poate provoca rani; ca, pentru fiecare pas inainte, trebuie sa duc o lupta incrancenata care ma sleieste de puteri. Asadar… am ales eu calea cea mai buna catre tine?

– Da! ai ales bine… Si tu, ce ai invatat? il intreba pe al doilea.

– Ca in viata multe lucruri ma pot abate din cale; ca uneori pot sa pierd drumul, ajungand cu totul altundeva decat doresc… dar daca nu imi pierd increderea, reusesc pana la urma. Asadar… am ales eu calea cea mai buna catre tine?

– Da! ai ales bine… Si tu, ce ai invatat? il intreba pe ultimul.

– Ca ma pot bucura de fiecare pas pe care il fac daca aleg sa am RABDARE; ca daca privesc cu intelegere, viata nu este o povara grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie sa iau parte; ca iubirea care ma inconjoara din toate partile imi poate lumina sufletul daca ii dau voie sa patrunda acolo. Asadar… am ales eu calea cea mai buna catre tine?

– Da! ai ales bine…

Uimiti de raspunsurile batranului, cei trei prieteni au cazut pe ganduri. Si au inteles, in sfarsit, ca la orice rascruce POT ALEGE… iar viata fiecaruia este rezultatul alegerilor facute de-a lungul ei.

Macar pe undeva prin vreun colt de suflet… sa mai gasim putina rabdare, un strop de intelegere…. si multa iubire!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!