Ceea ce negi te otrăvește, ceea ce accepți te transformă

Ceea ce negi te otrăvește, ceea ce accepți te transformă

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 January 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

„Nu lăsa ceea ce nu poți schimba să te împiedice să schimbi ceea ce poți.” – John Wooden

Din păcate, mulți oameni subestimează cine sunt cu adevărat. O parte din durerea pe care o experimentează este din cauza modului în care se evaluează.

Din anumite motive, mulți cred că, dacă îndură cu fermitate și curaj această durere, acest lucru îi va ajuta să se împace cu lumea din jur și cu locul lor în ea, nici măcar nu bănuiesc că percep toate acestea printr-o prismă greșită a propriilor judecăți.

Este modul în care percepem ceea ce ni se întâmplă și reacțiile emoționale care sunt asociate cu acestea, aduc mari suferințe în viața noastră, obligându-ne să intrăm în conflict cu noi înșine. Și, în cele din urmă, aproape întotdeauna se dovedește că noi înșine suntem cauza prejudiciului cauzat de problemele noastre.

Evitând acceptarea imaginii reale a lumii și a problemelor care ne înconjoară, în multe cazuri, noi înșine, ridicăm în fața noastră obstacole de netrecut. O astfel de viziune asupra lumii face dificilă înțelegerea faptului că motivul suferinței nu este numai problema în sine, ci modul în care reacționăm la ea și dacă nu reacționăm deloc.

Calmul și pacea vin din interior

Oamenii care rezistă schimbării speră pur și simplu că dificultățile vor dispărea în viitor fără participarea lor. Ei speră să scape fără să schimbe tiparele de comportament care au cauzat problemele.

Fericirea nu poate apărea decât din acceptare

Când suntem incapabili să ne controlăm propriile emoții și reacții la factorii externi, ne îndreptăm cu ușurință spre a învinui alte persoane. Dar când dăm vina pe alții pentru ceea ce simțim, punem controlul asupra noastră în mâinile lor.

În mod logic, niciunul dintre noi nu ar preda voluntar controlul emoțiilor noastre către străini. Cu toate acestea, facem acest lucru de fiecare dată, pierzându-ne cumpătul atunci când cineva nu se ridică la așteptările noastre.

Schimbările interne duc întotdeauna la schimbări externe

Când convingerile noastre intră în conflict cu credințele altor oameni sau anumite circumstanțe din lumea externă refuză să corespundă ideilor noastre despre ele, acest lucru provoacă un disconfort psihologic profund.

Inițierea unui proces de schimbare internă ne va ajuta să ne concentrăm mai mult pe noi înșine.  Când luăm decizia de a fi complet sinceri cu noi înșine, la început poate fi foarte dureros, dar pe termen lung aduce libertatea pe care nici nu ne-am fi putut-o imagina înainte. Acest lucru ne permite să vedem clar cine suntem cu adevărat, care este adevărata natură a interacțiunii noastre cu lumea exterioară.

De fapt, numai noi înșine suntem capabili să aducem haos și anxietate în propriul nostru microcosmos. Noi înșine avem puterea de a ne răni mintea și emoțiile. Și în ciuda faptului că fiecare dintre noi are libertate personală și control asupra gândurilor, conflictul interior ne pune o povară grea.

Printre acestea se numără sentimentele de vinovăție, dezamăgire, resentimente, ură și dorința de răzbunare. Toate aceste emoții și combinația lor împing în cele din urmă spre conflicte cu sine, adesea deghizate în conflicte cu alte persoane.

Aceste emoții sunt rezultatul faptului că noi înșine interpretăm ceea ce ni s-a întâmplat incorect, concentrându-ne pe factori externi. Problemele încep atunci când această interpretare a evenimentelor din trecut afectează ceea ce facem în prezent.

Amintiți-vă, puteți trăi pe deplin în prezent doar atunci când acceptați trecutul.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!