Aceste produse pot fi numite pe bună dreptate mijloace de prevenire a bolilor infecțioase. Un avantaj important este efectul lor antiseptic datorită conținutului semnificativ de fitoncide. Potrivit experților, ceapa și usturoiul își păstrează toate proprietățile benefice dacă sunt consumate crude.
Pentru a obține beneficiul maxim, este indicat să consumați un sfert de ceapă sau un cățel de usturoi în fiecare zi. În acest caz, organismul va primi o cantitate suficientă de compuși utili care opresc „transformarea” celulelor sănătoase în cele bolnave.
Despre ceapă
Proprietățile vindecătoare ale cepei au fost apreciate chiar de Hipocrate și Avicenna.
Ceapa conține uleiuri esențiale bogate în fitoncide, acizi organici, aminoacizi și o cantitate mare de antioxidanți. Toate acestea sunt substanțe care ameliorează inflamația generală a organismului și neutralizează radicalii liberi. De aici concluzia: ceapa încetinește procesul de îmbătrânire.
De asemenea, ceapa este foarte bogată în oligoelemente. În primul rând, conține fier (destul de mult), magneziu, potasiu (necesar pentru buna funcționare a inimii), zinc, sulf (care dă un miros caracteristic), calciu, fluor, bor, mangan, cupru, iod și altele. Toate aceste substanțe sunt implicate activ în metabolismul nostru și în buna funcționarea organelor.
Ceapa conține multă vitamina C, PP, E, grupa B. De asemenea, este bogata in quercetina (un alt antioxidant care lupta împotriva proceselor tumorale; se găsește mai mult în soiurile de ceapă roșie) si o serie de substanțe care distrug bacteriile dăunătoare din organism. .
Ceapa conține, de asemenea, o cantitate mare de substanță organică alicină, care este, de asemenea, un ulei esențial și un antioxidant puternic. Alicina este foarte benefică pentru vasele de sânge și pentru circulație. În plus, previne dezvoltarea tumorilor și neutralizează radicalii liberi.
Alte proprietăți benefice ale cepei:
- stimulează digestia;
- întărește imunitatea;
- reglează coagularea sângelui;
- reglează nivelul lipidelor;
- participă la formarea țesutului conjunctiv și osos;
- normalizarea nivelului de hormoni din organism;
- îmbunătățește producția de energie în celule.
Important: numai ceapa proaspătă, proaspăt decojită are toate aceste proprietăți utile. În urma depozitării cepei după decojire, majoritatea se volatilizează. De asemenea, toate aceste proprietăți sunt distruse prin tratament termic. Deci cel mai bine este să mănânci ceapa crudă.
Despre usturoi
Usturoiul, ca și ceapa, conține alicină, dar în cantități mult mai mici decât ceapa. În plus, atunci când este încălzită, această substanță este distrusă foarte repede, așa că dacă vă place mâncarea cu usturoi, încercați să îl consumați lângă mâncare, nu în aceasta.
Usturoiul conține și o mulțime de vitamine B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic si folic, piridoxina). Aceste vitamine sunt necesare pentru o bună funcționare a metabolismului și sunt deosebit de benefice pentru sistemul nervos.
În plus, usturoiul este foarte bogat în vitamina K. Previne dezvoltarea osteoporozei, este important pentru menținerea oaselor și articulațiilor sănătoase și este implicat în sinteza unui număr mare de proteine. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că persoanelor care au o coagulare crescută a sângelui și cu tendință de tromboză, le poate dăuna această vitamină în exces.
Alte beneficii pentru sănătate ale usturoiului:
- reduce nivelul de colesterol rău din sânge;
- ajută la lupta împotriva virușilor și bacteriilor;
- îmbunătățește circulația sângelui.
Cu toate acestea, este important de reținut că usturoiul, datorită conținutului ridicat de uleiuri esențiale (mult mai mult decât ceapa), este contraindicat persoanelor care au probleme cu pancreasul, vezica biliară, tractul gastrointestinal și rinichii. La persoanele care suferă de epilepsie, consumul de usturoi poate provoca o criză. În plus, usturoiul provoacă alergii și dermatită la unele persoane.
Astfel, comparând compoziția, proprietățile benefice, dar și efectele negative ale acestor două legume, ceapa poate fi considerată un produs mai benefic, mai valoros și mai sigur decât usturoiul. Asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim din a consuma usturoi, ambele legume pot fi în continuare consumate cu moderație.
Care este mai sănătos? Ambele produse sunt sănătoase. Cu toate acestea, dacă țineți o „competiție”, usturoiul câștigă. Această plantă conține mai multe substanțe active, inclusiv fitoncide. Consumul de usturoi ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” din sânge. Din acest motiv, o persoană este protejată de cheaguri de sânge.
Cu toate acestea, usturoiul are un dezavantaj: nu poate fi folosit des de persoanele cu stomacul bolnav.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.