7 beneficii principale ale ceaiului verde
1. Bogat în compuși benefici biologic activi
Ceaiul verde este mai mult decât o băutură tonică și răcoritoare. Conține mulți compuși care susțin sănătatea, și au un efect benefic asupra organismului.
Ceaiul verde este bogat în polifenoli. Aceștia sunt compuși naturali care pot reduce inflamația din corp și o pot proteja de multe afecțiuni. Ceaiul verde conține și catehine. Acest antioxidant natural este cel mai puternic și benefic compus din ceaiul verde. Ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la reducerea formării de radicali liberi în organism. Cu alte cuvinte, încetinește îmbătrânirea corpului.
Un studiu realizat de oamenii de știință japonezi, care a implicat 40.000 de voluntari, a arătat că cei care au băut 5 sau mai multe căni de ceai verde pe zi au avut cu 30% mai puține șanse să moară din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a problemelor cardiace.
Apropo, pentru beneficii maxime pentru sănătate, ceaiul verde trebuie băut fără să adăugați lapte, deoarece laptele reduce valoarea antioxidantă a ceaiului.
2. Îmbunătățește funcția creierului
Ingredientul activ cheie din ceaiul verde este cunoscutul stimulent, cofeina. Datorită lui ceaiul verde nu numai că revigorează, dar și îmbunătățește semnificativ funcția creierului. Cofeina din ceaiul verde nu este la fel de mare ca în cafea, dar este suficientă pentru a crește arderea neuronilor și concentrația neurotransmițătorilor precum dopamina și norepinefrina.
Oamenii de știință au dovedit că cofeina îmbunătățește funcțiile creierului, cum ar fi memoria, concentrarea, viteza de reacție, starea de spirit etc.
Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține un alt compus care stimulează creierul. Este aminoacidul L-teanină. Crește activitatea neurotransmițătorului GABA, care are un efect calmant. GABA crește, de asemenea, nivelul de dopamină și undele alfa din creier.
Cercetările au arătat că combinația de cofeină și L-teanină poate avea un efect deosebit de puternic în îmbunătățirea funcției creierului. Cei care au participat la experiment au raportat niveluri de energie mai stabile și o productivitate mult mai mare atunci când au băut ceai verde, decât când au consumat cafea.
3. Protejează creierul de demență
Compușii bioactivi ai catechinelor care se găsesc în ceaiul verde au un efect protector asupra neuronilor creierului și contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Este o tulburare neurodegenerativă frecventă și este cea mai frecventă cauză de demență la persoanele în vârstă.
O altă tulburare neurodegenerativă comună asociată cu moartea neuronilor producători de dopamină din creier este boala Parkinson. Consumul regulat de ceai verde reprezintă o bună prevenire a acestor afecțiuni severe.
4. Întărește inima
Problemele cardiace, inclusiv atacul de cord, sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. Ceaiul verde ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și crește capacitatea antioxidantă a sângelui.
Oamenii de știință au descoperit că băutorii de ceai verde prezintă un risc mai mic cu o treime de deces din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care nu îl consumă.
5. Îmbunătățește arderea grăsimilor
Ceaiul verde este un ingredient în aproape toate suplimentele pentru arderea grăsimilor. Acest lucru se datorează capacității sale de a spori arderea grăsimilor și rata metabolică pe termen scurt. Cofeina pe care o conține nu numai că îmbunătățește performanța fizică, ci și mobilizează acizii grași din țesutul adipos și îi face mai disponibili pentru a fi utilizați ca sursă de energie.
Poate fi deosebit de eficient în reducerea grăsimii abdominale periculoase.
6. Reduce riscul dezvoltării rezistenței la insulină
Dezvoltarea diabetului este asociată cu niveluri ridicate de zahăr din sânge. Poate fi cauzată de incapacitatea organismului de a produce insulină sau rezistența la insulină.
Consumul regulat de ceai verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge.
7. Ajută la reducerea respirației urât mirositoare
Bacteria comună Streptococcus mutans, care trăiește în gura noastră, determină formarea plăcii. Este, de asemenea, unul dintre principalii factori în dezvoltarea cariilor.
Oamenii de știință au descoperit că catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea acestor bacterii, pot preveni răspândirea infecțiilor și pot reduce respirația urât mirositoare.
După cum puteți vedea, consumul de ceai verde are multe beneficii. Vă poate ajuta să vă simțiți mai bine, să pierdeți în greutate și să vă reduceți riscul de boli cronice. Consumând ceai verde regulat, îi vei îmbunătăți calitatea vieții și te vei simți răcorit și energizat.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.