Ceaiul de sunătoare care salvează vieți: 10 motive pentru a-l bea în fiecare dimineață în loc de cafea

Ceaiul de sunătoare care salvează vieți: 10 motive pentru a-l bea în fiecare dimineață în loc de cafea

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

„Medicamentul împotriva a 100 de afecțiuni” – așa spuneau străbunicii noștri despre acest ceai.

Chiar dacă unii sunt convinși că medicina populară nu este altceva decât o relicvă a trecutului, nimeni nu poate spune că beneficiile sunătoarei sunt exagerate. Îmi amintesc și acum cum petreceam verile la bunica mea. De la sfârșitul lunii iulie mă ruga să strâng sunătoare și să îi aduc să o pună la uscat.

Bunica îmi povestea mereu despre proprietățile sunătoarei în timp ce despărțeam florile de tulpini, le legam cu un fir gros și le atârnam la uscat pe verandă. Când mă întorceam acasă la sfârșitul verii, bunica deja avea pregătită o pungă cu flori uscate pentru mine și le punea într-un pachețel, împreună cu plăcinte și alte dulciuri făcute de ea. Încă de atunci am învățat să beau acest ceai atunci când aveam o problemă.

Proprietăți profilactice ale sunătoarei:

1. Întărește sistemul nervos. Pentru asta, se prepară o tinctură de sunătoare. Măcinați 50 g de flori uscate și puneți-le în jumătate litru de vodcă. Lăsați la infuzat timp de 10 zile, strecurați și luați câte 20 de picături de trei ori pe zi.

2. Normalizează fluctuațiile vegetative. Pentru asta, trebuie să preparați niște ceai de sunătoare. Turnați apă clocotită peste sunătoare uscată și lăsați 10 minute ceaiul la infuzat. Beți această ceașcă de ceai cald dimineața.

3. Ajută la concentrare. Preparați ceai cu cantități egale de sunătoare și roiniță. Beți o ceașcă de ceai după micul dejun. Băutura este foarte utilă mai ales pentru studenți.

4. Restabilește activitatea tractului gastrointestinal. Pentru acest lucru trebuie să beți ceai de sunătoare timp de două săptămâni. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să nu beți mai mult de 4 căni pe zi.

5. Ameliorează reumatismul. Combinați 25 g de flori de sunătoare cu jumătate litru de ulei de măsline. Se toarnă amestecul într-un borcan de sticlă și se păstrează la loc cald timp de 5 zile. Așezați recipientul cu conținutul la soare, astfel încât lichidul să capete o culoare roșie aprinsă. Îndepărtați stratul de apă care s-a separat și masați zonele afectate cu uleiul rezultat.

6. Vindecă rănile și vânătăile. Uleiul de mai sus vă va ajuta, de asemenea, să scăpați de zona zoster, să vindecați mai repede vânătăile și chiar să ameliorați durerea de la entorse.

7. Rezolvă problemele stomatitei și gingivitei. Se amestecă 10 g de flori uscate cu 50 g de alcool (de 70%) și se clătește bine gura cu acesta. Insistă timp de 10 zile. Amestecul medicinal va elimina rapid afecțiunile menționate mai sus.

8. Elimină hemoroizii. Faceți o baie fierbinte în acea zonă cu o lingură de flori uscate de sunătoare la jumătate litru de apă. Pentru a fi mai ușor, puteți folosi un lighean. Dar puteți sta în acea baie doar 5 minute.

9. Combate herpesul. Luați jumătate de linguriță de ulei de in îmbogățit cu sunătoare și aplicați pe erupțiile cutanate cu o dischetă de bumbac înmuiată în el. Același remediu ajută la gripă, somnolență și depresie.

10. Rezolvă problemele tenului. Beneficiile infuziei de sunătoare sunt pur și simplu enorme atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. Sunătoarea acționează ca un agent antiinflamator, antimicrobian și de curățare.

Uleiurile esențiale, acizii, flavonoidele, vitaminele din diferite grupuri, alcaloizii și alcoolul ceritic ameliorează o întreagă listă de probleme de sănătate. Ceaiul, uleiul sau tinctura de sunătoare, aplicate în mod regulat, aduc rezultate în doar câteva zile.

Cel mai bine este să adunați sunătoare numai pe vreme uscată înainte de prânz: când soarele nu arde încă, dar nu este nici roua de dimineață. Florile pregătite corespunzător ar trebui să se usuce în 2 zile. Apoi, este mai bine să le depozitați într-un loc uscat și întunecat.

Florile de sunătoare uscate pot fi depozitate mulți ani fără să-și piardă proprietățile. Dacă nu știați despre asta, suntem siguri că nici cei dragi nu știu. Așadar, puteți împărtăși această informație.

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări aveți despre sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!