Ceaiul de mentă: beneficiile și efectele sale asupra organismului

Ceaiul de mentă: beneficiile și efectele sale asupra organismului

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 January 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Medicii care promovează tratarea bolilor prin metode naturiste au vorbit mereu despre beneficiile ceaiului de mentă. Acesta este considerat un remediu excelent pentru sistemul digestiv și poate ameliora anumite simptome ale sindromului intestinului iritabil (IBS).

De asemenea, este utilizat pentru îmbunătățirea somnului, ameliorarea stresului și a activității mentale excesive, eliminarea respirației urât mirositoare și întărirea sistemului imunitar.

Beneficiile fantastice ale ceaiului de mentă:

1. Ajută la digestie

Ceaiul de mentă relaxează tractul digestiv și promovează fluxul corect de bilă, două acțiuni care mențin sistemul digestiv la un nivel optim.

Ceaiul de mentă poate reduce balonarea, durerile abdominale și flatulența. De asemenea, ameliorează spasmele intestinale, ale vezicii biliare și ale căilor biliare. Relaxând sistemul digestiv, ajută și la menținerea mișcărilor sănătoase ale intestinului, ceea ce ajută la prevenirea hemoroizilor.

2. Ameliorează simptomele IBS

După cum sa menționat deja, ceaiul de mentă este un remediu popular și este utilizat, în special, în sindromul intestinului iritabil (IBS). Consumul de ceai de mentă poate calma tractul gastro-intestinal, ceea ce reduce balonarea și durerile abdominale.

Un studiu din 2007 a constatat că uleiul de mentă a redus simptomele IBS cu 50% la 75% dintre cei care l-au folosit. De asemenea, menta calmează durerile inflamatorii ale tractului gastro-intestinal.

3. Îmbunătățește somnul

O cană de ceai cald de mentă poate îmbunătăți somnul, datorită mentolului din frunză, care permite relaxarea mușchilor corpului.

4. Ameliorează stresul

Mentolul din frunzele de mentă este un relaxant muscular și sedativ; el favorizează relaxarea generală a corpului și a minții. De asemenea, poate reduce tensiunea arterială datorită proprietăților sale antiinflamatoare.

5. Ajută vezica biliară și ficatul

Dacă aveți pietre mici în vezica biliară, ceaiul de mentă vă poate ajuta să le descompuneți. De asemenea, ajută la stimularea scurgerii bilei din vezica biliară în ficat, ameliorează durerea provocată de colici și spasme ale vezicii biliare.

6. Ajută la concentrare

Aroma de mentă stimulează creierul astfel încât, dacă beți o cană de ceai, vă veți putea concentra mult mai bine. Este ideal pentru studenți și pentru persoanele care lucrează mult.

7. Elimină respirația urât mirositoare

De ce credeți că menta este atât de folosită în pasta de dinți, apa de gură, guma de mestecat și bomboane: aroma și gustul ei puternic elimină respirația urât mirositoare. În plus, frunzele de mentă au proprietăți antibacteriene, care elimină unele bacterii, oferind respirație proaspătă.

8. Poate trata problemele tenului

Problemele hormonale ale pielii, cum ar fi acneea, pot persista de-a lungul maturității și sunt greu de tratat. Ceaiul crește nivelul de estrogen, iar această creștere poate echilibra adesea problemele hormonale și, astfel, poate ajuta la vindecarea acneei.

9. Ajută la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor

Multe afecțiuni umane sunt cauzate de stres sau de mușchii tensionați, acest lucru interferează cu fluxul sanguin și provoacă durere. Frunzele de mentă relaxează mușchii, astfel încât consumul de ceai va ameliora durerea și va permite sângelui să curgă din nou normal.

10. Combate tusea și mucusul

Când este adăugat în apă fierbinte, mentolul acționează ca un agent uimitor pentru a dilua mucusul care acoperă plămânii în timpul răcelii. Menta este de mare ajutor pentru durerile în gât și tusea seacă.

11. Tratează greața și răul de mișcare în timpul călătoriilor

Ceaiul de mentă are efect antiinflamator, antispastic și sedativ general asupra stomacului datorită conținutului de mentol. Elimină simptome precum greață, vărsături și amețeli, în special la femeile gravide și la cele care călătoresc cu mașina, pe mare sau cu avionul.

12. Stimulează sistemul imunitar

Ceaiul de mentă este, de asemenea, un stimulent incredibil al sistemului imunitar. Proprietățile antibacteriene și antimicrobiene ale ceaiului de mentă pot preveni apariția microorganismelor patogene, deci va împiedica apariția răcelii sau gripei.

13. Diminuează durerile menstruale

Consumul zilnic de ceai de mentă poate reduce, de asemenea, intensitatea durerii menstruale și a durerilor abdominale aferente. Stagnarea în regiunea pelviană este frecventă în timpul menstruației. Cu toate acestea, consumul mai multor lichide fierbinți, cum ar fi ceaiul de mentă, va favoriza fluxul de sânge în zona pelviană și, prin urmare, va ajuta mușchii pelvisului să se relaxeze.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!