De ce depinde soarta omului? Evenimentele care au loc în ea sunt întâmplătoare? Fiecare persoană s-a gândit măcar o dată la aceste aspecte. Pentru a înțelege această problemă, oamenii studiază filosofia.
Oamenii de știință și-au creat lucrările astfel încât descendenții să-și poată învăța gândurile și să speculeze pe subiecte importante. Cu mulți ani în urmă, oamenii erau interesați și de problemele binelui și răului, ale vieții și ale morții, ale păcatelor și ale virtuților. Filosofia este strâns legată de istorie, religie, literatură, psihologie.
Fiecare persoană se confruntă cu alegerea viziunii sale asupra lumii. Cu alte cuvinte, ea decide în ce Dumnezeu va crede. Unii oameni aleg să nege existența oricărei forțe supranaturale. Ateii se opun religiei și cred că totul în viață depinde doar de ceea ce face o persoană.
Și toate evenimentele sunt asociate doar cu alegerile sale. Dacă decizia este luată corect, atunci rezultatul va fi unul favorabil. În caz contrar, vă puteți pregăti pentru probleme. O astfel de viziune asupra lumii a existat printre oameni încă din vechi timpuri.
Copiii au fost învățați de mici că nu există Dumnezeu. În viață, doar munca și răbdarea pot obține rezultate mari. Și totul se încheie cu moartea, ceea ce este inevitabil. Și după moarte ce urmează? Un grup de oameni crede că renașterea sufletului este posibilă. În viața următoare, o persoană devine un animal și invers.
Un alt grup preferă să creadă că fiecare subiect trăiește aceeași viață de mai multe ori. Ca argument, ei citează prezența unei stări atât de neobișnuite precum déjà vu. Oamenii își amintesc pur și simplu evenimentele pe care le-au trăit deja.
Desigur, fiecare teorie are dreptul să existe. Musulmanii cred că soarta oamenilor este scrisă în Coran de mai multe generații. Viețile lor sunt strâns legate de Allah. Credința oamenilor este atât de puternică încât sunt gata să asculte complet de tot ce este scris în Coran.
Ortodocșii știu că totul în viață se întâmplă după voia Domnului. Dar uneori oamenii nu apreciază ceea ce au. Întotdeauna vor ceva mai mult. Și când apar necazurile, atunci au o singură întrebare: „De ce?” Însă aceștia nu cred că din orice necaz ar trebui să învețe ceva.
Foarte des, o persoană supărată Îl acuză pe Dumnezeu pentru toate problemele sale. Îi pune o întrebare complet logică preotului:
„Dacă Dumnezeu este bun și milostiv, și îi iubește pe toți copiii, atunci de ce trimite El necazuri și boală?”
Preoții răspund în unanimitate la această întrebare. Nenorocirile care se întâmplă în viața unei persoane nu sunt trimise de Dumnezeu.
Acțiunile creștinului au fost cele care au provocat acest rezultat nesatisfăcător. Iar Domnul pur și simplu nu are nicio legătură cu apariția necazurilor și problemelor. Îl doare să vadă cum suferă oamenii, dar El speră că până la urmă ei înșiși vor putea să-și înțeleagă greșelile și să încerce să le corecteze.
Există mai multe variante pentru care unele evenimente vin în viața omului. Problemele și necazurile pot contribui la creșterea spirituală a unei persoane. Prin ele, sufletul este curățat, iar puterea interioară devine mai mare.
De asemenea, dificultățile sunt un motiv pentru a-ți testa credința. Dacă o persoană nu a renunțat și a continuat lupta, atunci dorința lui de a sluji lui Dumnezeu este sinceră. În plus, orice s-ar întâmpla este spre bine.
Sfântul Efrem Sirul, vorbind despre providența lui Dumnezeu, s-a exprimat astfel: „… Să primești cele ci ți se întâmplă ca bune, știind că nimic nu se întâmplă fără Dumnezeu”.
Într-adevăr, în viață nu poate fi nimic mai rău decât să realizezi că Domnul te-a părăsit. Atunci orice eveniment își pierde orice sens, iar existența se transformă într-o formă de ființă fără sens. Este aproape imposibil să trăiești fără credință.