Ce vitamine sunt necesare după vârsta de 40 de ani

Ce vitamine sunt necesare după vârsta de 40 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in SanatateSfaturi

Dacă organismul nu primește suficiente vitamine, golurile nu pot fi umplute doar cu substanțe nutritive sau microelemente. La vârsta adultă, deficitul de vitamine poate provoca probleme digestive, probleme dentare și niveluri crescute de zahăr în sânge.

După vârsta de patruzeci de ani, procesul de asimilare a vitaminelor din alimente încetinește. Pentru a primi o cantitate suficientă de substanțe nutritive benefice, este necesar să se revizuiască regimul alimentar.

Șapte vitamine esențiale pentru cei de peste 40 de ani

D – vitamina D este adesea numită “vitamina soarelui”, deoarece este mai ușor asimilată în timpul expunerii la soare în condiții însorite. Dar există și o serie de alimente care pot compensa parțial deficitul de vitamina D: preparate din pește, cereale. Deficitul prelungit de vitamina D poate duce la diabet, probleme cardiologice și fragilitatea oaselor.

A – vitamina A este importantă pentru funcționarea organelor de vedere. Deficitul acesteia încetinește funcționarea sistemului imunitar, care protejează organismul împotriva virușilor. Sursa bogată de vitamina A include ficatul, morcovii, dovleacul, gălbenușurile de ou.

B12 – absorbția substanțelor din această grupă scade odată cu înaintarea în vârstă, iar acestea sunt importante pentru sinteza ADN-ului, stabilizarea tensiunii arteriale și furnizarea oxigenului organelor interne. Cea mai multă vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală: carne, ouă, lapte, pește.

B6 – este important pentru metabolismul substanțelor, normalizarea nivelului de zahăr și metabolismul grăsimilor. Surse bogate de vitamina B6 includ bananele, legumele, nucile și produsele din carne.

E și C – vitaminele au proprietatea de antioxidanți, neutralizând radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea prematură și moartea celulelor. Vitamina C contribuie la absorbția fierului, dar nu se poate acumula în organism. Rezervele trebuie completate în mod regulat. Vitamina E este mai bogată în uleiul de floarea-soarelui, leguminoase și migdale.

K – este o vitamină pe care organismul o poate produce singur în cantități mici. Deoarece această vitamină afectează coagularea sângelui, o dată cu înaintarea în vârstă este nevoie de mai multă. Se găsește în ficat, broccoli, carne, ouă de pui, pește și unele legume.

Deficitul de vitamine poate fi identificat prin analize, pentru aceasta este necesar să se consulte un specialist medical. Dacă deficitul nu poate fi acoperit prin alimentație, medicul poate prescrie suplimente de vitamine speciale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!