Ce trebuie să faci pentru ca mâncarea să devină medicament – 15 reguli simple

Ce trebuie să faci pentru ca mâncarea să devină medicament – 15 reguli simple

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 October 2023 in CuriozitățiLifeStyleSfaturiSpiritualitate

Aceste reguli sunt prezentate în Manu-Samhita. Oamenii din civilizația vedică cunoșteau aceste reguli și le urmau.

1. Niciodată să nu mâncăm dacă nu ne este foame. Dacă această regulă nu este respectată și mâncăm chiar și atunci când nu ne este foame, hrana rămâne nedigerată, iar hrana nedigerată este otravă pentru organism.

2. Niciodată să nu mâncăm când suntem obosiți, furioși, iritați sau speriați. Orice emoție afectează Agni (focul digestiv) și circulația Prana (energia vitală) în stomac și intestine, ceea ce face ca hrana să se transforme în otravă.

3. Înainte de a mânca, să ne clătim gura, să ne spălăm pe ochi și să ne spălăm picioarele cu apă rece, sau mai bine, să facem un duș complet.

4. Trebuie să mâncăm cu fața spre est, nu spre nord, deoarece atunci când mâncăm cu fața spre nord sau vest, energia se îndepărtează de noi și Ojas (energia vitală) în corp scade.

5. Mâncarea trebuie pregătită cu dragoste. Mâncarea trebuie gătită cu recunoștință pentru Dumnezeu și abia apoi putem mânca. Prin urmare, hrana trebuie întotdeauna pregătită cu o atitudine pozitivă și cu gânduri plăcute, astfel încât să fie ușor de digerat.

Dacă pregătiți mâncarea într-o stare de spirit proastă, cu iritare, mânie, anxietate sau tristețe, atunci dați dovadă că nu sunteți recunoscători pentru mâncarea respectivă. Starea de spirit în care a fost gătită hrana o face de asemenea de proastă calitate și, prin urmare, este considerată impură și toxică.

6. Înainte de a mânca, trebuie să ne rugăm întotdeauna, deoarece consumul de hrană este un proces sacru. Când rostim o rugăciune, ne armonizăm psihologic.

7. Mâncarea ,,oferită” Lui Dumnezeu este numită “prasada”. Trebuie să punem pe farfurie doar cât putem mânca. Prasada nu trebuie aruncată, deci trebuie să mâncăm tot ce este pe farfurie. Dacă aveți animale de companie, puteți da resturile de prasada acestora.

Nu este permis să transferați prasada de pe o farfurie pe alta, astfel încât membrii familiei să mănânce resturile cuiva. Trebuie să folosiți veselă metalică, care este considerată curată și nu transmite karma.

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă propria sa veselă. Această regulă trebuie respectată în fiecare zi, nu doar atunci când cineva din familie este bolnav.

8. Înainte de a mânca singuri, trebuie să hrănim și pe alții. În vremurile antice vedice, când se pregătea prasada, gazdele ieșeau pe stradă și ofereau mâncare celor flămânzi.

9. Pentru a îmbunătăți digestia, este recomandat să mestecați o bucățică de ghimbir cu puțin suc de lămâie și puțină sare înainte de masă, pentru a stimula enzimele digestive.

10. Nu este permis să vorbim în timpul mesei. Conversațiile inutile disipează energia și afectează circulația aerului.

11. Dinții noștri nu sunt pentru decor, ci pentru a mesteca hrana în mod corespunzător, deci mestecați încet și nu înghițiți în grabă. Trebuie să mâncați în tihnă. Dacă sunteți grăbiți, este mai bine să săriți peste masă decât să mâncați în grabă.

12. Mâncarea trebuie să aibă un impact asupra tuturor celor 5 simțuri. Trebuie să ne bucure privirea, să ne încânte inima, să fie frumoasă și să emane un miros plăcut.

13. Niciodată să nu mâncăm mâncare care miroase neplăcut sau care a fost pregătită acum mai mult de 3,5 ore. Dacă hrana a fost oferită lui Dumnezeu, o puteți păstra mai mult de 3,5 ore.

14. După masă, trebuie să ne clătim gura, să ne spălăm picioarele cu apă rece și să ne clătim ochii cu apă rece.

15. Nu este permis să dormim imediat după masă. Putem dormi după o oră sau o oră și jumătate de la masă. În general, Ayurveda nu recomandă somnul de zi, deoarece slăbește toate procesele din corp și nu ajută la digestia hranei, deoarece încetinește circulația Prana în corp.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!