Ce sunt mitocondriile și de ce este important să le îmbunătățim performanța

Ce sunt mitocondriile și de ce este important să le îmbunătățim performanța

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Bunăstarea noastră depinde direct de ceea ce mâncăm. Însă care alimente sunt cele mai benefice organismului? Pentru a înțelege această problemă, mai întâi trebuie să aflați ce sunt mitocondriile și cum să le îmbunătățiți activitatea.

Mitocondriile sunt microorganele care se găsesc în majoritatea celulelor. Ele generează energie prin combinarea nutrienților din grăsimi și glucoză cu aerul inhalat, adică oxigenul. O celulă singură poate conține sute de mii de mitocondrii care produc molecule de energie – adenozin trifosfați.

Mitocondriile sunt implicate în procesele metabolice și de aceea, pentru a preveni dezvoltarea diferitelor boli, este important să avem grijă de sănătatea acestora.

Substanțe care îmbunătățesc funcționarea mitocondriilor

1. Acid malic – se găsește în zmeură, struguri, citrice, mere verzi.

2. Resveratrolul este un antioxidant puternic care se găsește în strugurii roșii. Această substanță este capabilă să crească nivelul de proteine ​​implicate în producerea de organele.

3. Apigenina – gasită în legumele si fructele proaspete, protejează mitocondriile sănătoase de stresul celular și îmbunatațește funcția acestora.

4. Leucina este un aminoacid implicat în formarea proteinelor. Se găsește în fasole, ouă, lapte.

5. Acid lipoic – se găsește în principal în ficatul și organele de vită. Acest acid reduce perturbările în funcționarea organelor asociate cu modificările legate de vârstă.

6. Berberina este un alcaloid vegetal care este folosit activ în medicina chineză. O astfel de substanță este capabilă să suprime celulele ca n cer oase, însă o doză mare poate fi toxică și poate provoca disfuncție mitocondrială.

7. Pepenele galben este un fruct asiatic, un antioxidant puternic care este adesea folosit pentru a menține diabetul și poate îmbunătăți semnificativ funcționarea mitocondriilor.

8. Centella asiatică sau gotu kola este o plantă folosită activ în medicina chineză în tratamentul tuberculozei, bronșitei, astmului. Această plantă conține substanțe care îmbunătățesc procesele metabolice din organism și pot crește numărul de mitocondrii din creier, deși nu există date științifice exacte cu privire la efectul gotu kola asupra funcției mitocondriale.

9. Gynostemma este o planta care poate creste nivelul proteinelor mitocondriale.

10. Butiratul este o moleculă de acid gras produsă în organism de bacteriile „bune” în timpul procesării fibrelor alimentare. Butiratul are un efect antioxidant și previne deteriorarea organelor.

11. Hidroxitirosol – găsit în uleiul de măsline, are efecte antiinflamatorii și antioxidante, îmbunătățind funcția mitocondrială și reducând stresul oxidativ.

12. Acid succinic (succinat) – găsit în unele plante și chihlimbar, îl puteți cumpăra liber în farmacii. Acest acid restabilește structura mitocondriilor deteriorate de stresul oxidativ și le îmbunătățește funcția.

13. Calota chinezească este o plantă care are efect anti ca n cer igen, capacitatea de a reduce crizele epileptice și de a proteja organelele de efectele nocive ale deșeurilor bacteriene.

14. Creatina – un acid carboxilic care se găsește în corpul uman, este implicat în metabolismul energetic din creier și mușchi. Acest acid este capabil să restabilească funcțiile mitocondriilor deteriorate de stresul oxidativ.

15. Acetilcarnitina – o formă de L-carnitină, un supliment care întărește vasele de sânge și îmbunătățește funcția creierului. Acetilcarnitina previne deteriorarea organelor, minimizează mortalitatea celulară și crește numărul de mitocondrii sănătoase.

16. Salvie rosie – se gaseste in radacinile plantelor si este folosita pentru tratarea bolilor vasculare si cardiace. Salvia este capabilă să mărească activitatea proteinelor și să îmbunătățească funcționarea organelor.

17. Acidul cafeic – găsit în plante, minimizează probabilitatea de deteriorare oxidativă a mitocondriilor.

18. Ceaiul verde – conține o substanță care se acumulează în organele și activează activitatea anumitor proteine ​​asociate cu funcția lor principală.

19. Curcumină – se găsește în condimentul turmericul, folosit și ca aditiv. Curcumina protejează mitocondriile, mărește mitocondriile și previne moartea celulelor.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!