Ganglionii limfatici sunt glande mici aparținând sistemului limfatic care se răspândesc în tot organismul și sunt responsabile de filtrarea limfei, colectarea virușilor, bacteriilor și a altor organisme care pot provoca boli. Odată ajunse în ganglionii limfatici, aceste microorganisme sunt eliminate de limfocite, care sunt celule protectoare importante din organism.
Astfel, ganglionii limfatici sunt importanți pentru sistemul imunitar al fiecărui om, ajutând la prevenirea sau combaterea infecțiilor precum gripa, amigdalita, otita sau răceala. În cazuri mai rare, prezența frecventă a ganglionilor inflamați poate fi chiar un semn de ca n cer, în special limfom sau leucemie.
Deși în cele mai multe cazuri ganglionii nu pot fi văzuți sau simțiți, ei cresc în dimensiune și se umflă în timpul luptei împotriva infecției, iar în aceste cazuri pot fi simțiți în apropierea regiunii în care apare infecția.
Ce sunt ganglionii limfatici și unde sunt localizați?
Ganglionii pot fi găsiți individual sau în grupuri răspândiți pe mai multe zone ale corpului. Cu toate acestea, cea mai mare concentrație a acestor glande apare în locuri precum:
Gât : sunt mai concentrați pe părțile laterale ale gâtului, se umflă atunci când există o durere în gât sau o infecție la nivelul dintelui, de exemplu;
Clavicula : se umflă de obicei din cauza infecțiilor la plămâni, piept sau gât;
Subt braț: Inflamația poate fi un semn al unei infecții a mâinii sau a brațului sau o problemă mai gravă, cum ar fi ca n cerul de sân;
Între picioare: se inflamează atunci când există o infecție la nivelul piciorului, tălpii sau organelor genitale.
Când unul dintre aceste grupuri de ganglioni încearcă să lupte împotriva infecției, de obicei simțiți că zona este dureroasă, fierbinte și mici umflături sub piele.
Majoritatea ganglionilor limfatici inflamați dispar după 3 sau 4 zile de la eliminarea infecției și, prin urmare, nu este o alarmă. Cu toate acestea, dacă aceștia sunt umflați mai mult de 1 săptămână, este important să consultați un medic, deoarece pot indica o problemă mai gravă, precum ca n cerul, care trebuie depistat precoce și tratat.
Când este bine să mergi la medic
Este recomandat să consultați un medic dacă observați unele caracteristici legate de ganglioni, precum:
Palparea ganglionilor duri și ficși, adică nedeplasarea lor la atingere;
Ganglion cu un diametru mai mare de 3 cm;
Creșterea progresivă a dimensiunii;
Apariția ganglionului deasupra claviculei;
Apariția altor simptome, cum ar fi febră, scădere în greutate fără un motiv aparent și oboseală, de exemplu.
Este important să consultați un medic pentru a evalua caracteristicile umflăturilor, și dacă este necesar, pentru a efectua studii de laborator și imagistice adecvate pentru a confirma diagnosticul.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.