Ce sunt Acatistele si cat de mult ne ajuta cand suntem bolnavi sau avem necazuri

Ce sunt Acatistele si cat de mult ne ajuta cand suntem bolnavi sau avem necazuri

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2018 in Spiritualitate

Când necazurile și bolile îți fac traiul amar ție sau celor dragi, un acatist citit timp de 40 de zile sau participarea la slujbele religioase în timpul cărora se citesc acatiste te ajută să treci cu bine peste toate.

Aduc forță și speranță

În zilele de post sau când suferi de boală grea, când ai certuri sau necazuri în familia, dacă nu poți avea copii sau te temi de primejdii, citirea unui acatist îți poate da forța de care ai nevoie și speranța că toate se vor face după voia Domnului, spre mai bine. Pentru fiecare problemă pe care o vezi fără rezolvare, acatistul este ca un leac sau un strigăt de ajutor către Dumnezeu. De pildă, la ceas de boală, cel care îți poate veni în ajutor este Sfântul Nectarie. Când te cuprinde frica de dezastre naturale sau războaie, ajută acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Dacă nu-ți găsești perechea, caută acatistul Sfintei Xenia. Viitoarele mămici se pot ruga pentru o naștere ușoară citind acatistul Maicii Domnului – Grabnică Ajutătoare sau pe cel al Sfintei Ecaterina.

În timpul citirii lor, se stă în picioare

Ceea ce au special acatistele este faptul că descriu episoade din viața sfinților sau evenimente legate de o anumită sărbătoare, ajutându-te să iei exemplu de la cei care au mers pe calea deschisă de Hristos. Modul în care sunt citite este indicat chiar de cuvântul „acatist“ care provine din grecescul „ahatistos” și care înseamnă neaşezat. Aceasta înseamnă că se cuvine să rămâi în picioare sau în genunchi la citirea lui, indiferent că îl asculți în biserică sau că îl citești acasă.

Când participi la slujba acatistelor

Acatistul este și o slujbă de mulțumire închinată Sfintei Treimi, Sfintei Cruci, Fecioarei Maria și anumitor sfinți. Se ține în ajunul sărbătorilor sfinților cărora li se dedică sau în zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei seara, înainte sau după slujba de Vecernie. Dacă se întâmplă să te afli la o mănăstire, întreabă când se face slujba acatistelor, pentru că are loc după Utrenie, care poate fi dimineața sau imediat după miezul nopții.

Ce sunt acatistele date în biserică

Tot acatiste sunt numite, impropriu, rugăciunile preoților la cererea credincioșilor. Pe o coală de hârtie, aceștia din urmă scriu numele celor pentru care se roagă și eventual ce și-ar dori pentru cei dragi, mai ales dacă sunt într-un moment de răscruce în viața lor. Cu câteva lumânări și o sumă de bani, le aduc preoților, la altar. Preoții se roagă și devin mijlocitori, ajutători pentru ca Domnul să împlinească gândurile bune ale creștinilor. Se spune că acatistele trebuie aduse cel puţin şase săptămâni la rând.

Pentru găsirea sufletului-pereche și pentru căsătorie se citește Acatistul Sfântului Anton. De asemenea, părintele Ilarion Argatu, marele duhovnic de la Cernica, îi sfătuia pe tinerii care nu se puteau căsători să citească, timp de 40 de zile, în fiecare seară Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana și în fiecare dimineață Acatistul Sfântului Nicolae.

Tot Acatistul Sfinților Părinți Ioachim și Ana se citește și de către cei care nu pot avea copii.

Știai că…

…unul dintre cele mai cunoscute și mai vechi dintre acatiste este cel închinat Maicii Domnului? După modelul acestuia, au fost scrise acatiste în cinstea sfinților.

…toate acatistele sunt cuprinse în două cărți de ritual: „Acatistierul“ și „Ceaslovul“?

…citirea acatistelor Sfinților Efrem, Stelian sau Nectarie îi ajută pe cei care vor să fie binecuvântați de Dumnezeu cu un prunc?

Sursa: clickpentrufemei.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!