Ce spun psihologii despre bani si fericire: Banii nu aduc fericirea atunci cand nu stim cum sa-i cheltuim.

Ce spun psihologii despre bani si fericire: Banii nu aduc fericirea atunci cand nu stim cum sa-i cheltuim.

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 April 2020 in Dezvoltare Personala

“Oricine spune că banii nu pot cumpăra fericirea, pur și simplu nu știe unde să își facă cumpărăturile.” – Gertrude Stein

1. Banii aduc Fericirea atunci cand scopul cu care ii cheltuim e mai mare decat interesul personal.

“Orice alta dorinta de avutie materiala este un capriciu, instinct si factor de marire a egoului, iar astfel de atitudini il indeparteaza pe om de el insusi. Banii aduc Fericirea cand cei care muncesc, nu muncesc doar pentru ei insisi, ci si pentru cei de langa. Un cadou pentru mama ta, o bucurie unui copil, o masa oferita unui prieten, o donatie facuta celor cu handicap, o calatorie pentru familia ta, un acoperis celor nevoiasi etc. Cel mai cunoscut exemplu, in acest caz, sunt copii nostri, lucram si ii ajutam neconditionat, pentru a-i avea si pastra fericiti. Cum ar fi sa facem la fel pentru ceilalti oameni?”, este de parere psihologul Alexandru Plesea.

2. Banii aduc fericirea doar cand cautam sa servim viitorul nostru si al celor din jur.

“Servirea viitorului este observatia spre unde ne indreptam si ce scop avem. Daca cei mai multi dintre noi cautam sa avem un acoperis asupra capului, este doar pentru ca asa am vazut la parintii nostri si la societate. Aceasta puternica programare ne face sa muncim toata viata pentru asta si, spre sfarsitul vietii, vom constata ca nu am facut nimic si pentru societate. Aceasta concluzie ne va intrista”, afirma psihologul.

3. Banii aduc Fericirea doar la cei care stiu ce vor face cu ei.

“Starile necontrolate si capriciile noastre ne fac sa cheltuim bani pe lucruri care isi pierd valoarea dupa un timp scurt. Daca stim ce vom face clar cu banii, munca noastra incepe sa prinda un sens mai puternic. De exemplu, familia e bine, eu la fel, banii ii cheltuim pe ce ne place si vrem, dar daca la cineva din familie apare vreun cost de spitalizare si e nevoie de bani, efortul depus pentru munca va creste considerabil. Cei mai multi oameni care inteleg fluxul banilor, se comporta ca si cum nu ar avea. Nu pentru faptul ca sunt zgarciti, ci pentru ca inteleg ca fara un scop mai mare decat cel personal, nu pot castiga mai mult”, declara specialistul Alexandru Plesea.

4. Sintagma “Banii nu aduc Fericirea” este pentru cei care inteleg gresit Fericirea.

“Fericirea nu este o stare dependenta de factorii exteriori, ea este o vointa pe care o generam din interior. Fericirea este puterea de a oferi mai mult decat ai primit. Continuitatea acestui proces este mediul in care Fericirea poate fi mentinuta. Orice alta forma de Fericire este identificata cu egoul si nu este decat confort, placere, dorinta, capriciu, moft sau interes. Fericirea devine atitutinea care este cautata tot mai mult in mediile societatii actuale.

Angajatorii cauta angajati fericiti, iubitul cauta o iubita fericita si invers, colaboratorii, la fel, vanzatorii de servicii/produse, la fel. Aceste asteptari nu duc la nimic bun, e nevoie de efort pentru fericirea celor din jur. Tot ce avem de facut este sa deschidem ochii si sa facem lucruri mai multe pentru ceilalti, astfel implinirea noastra interioara, cat si castigurile, vor creste”, conchide psihologul.

“Mulți oameni nu au grijă de banii lor decât atunci când ajung să îi termine, și alții fac la fel cu timpul lor.” – Johann Wolfgang von Goethe



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!