Ce se întâmplă în organismul nostru după o ceașcă de cafea

Ce se întâmplă în organismul nostru după o ceașcă de cafea

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 December 2020 in PsihologieRemedii NaturisteSanatateViata

Milioane de oameni își încep ziua cu un pahar de cafea, dar puțini știu cum le afectează această băutură organismul.

Creierul

Cofeina este un stimulent puternic care nu numai că mărește energia, ci și îmbunătățește temporar performanța creierului. Potrivit cercetărilor, cofeina este o substanță psihoactivă care are un efect pozitiv asupra legăturilor chimice din creier.

Consumul cu măsură poate mări atenția și poate crește nivelul de concentrare. Se crede că, cofeina începe să acționeze după 30 de minute și rămâne activă câteva ore după consum. Trebuie să ne amintim că un exces de cofeină din organism afectează negativ sistemul nervos, în măsura în care poate duce la o criză nervoasă.

Ochi

Cofeina accelerează, de asemenea, sistemul nervos simpatic, care este responsabil pentru respirație, digestie și circulație. Instinctele sunt ascuțite, receptorii cerebrali sunt stimulați și se produce adrenalină. De asemenea, cafeina accentuează temporar vederea, în timp ce dilată ușor pupilele. Este adevărat, această creștere nu poate fi observată cu ochiul liber.

Dinții

Consumul de cafea adesea poate oferi dinților o culoare gălbuie. Dar, în general, studiile au arătat că, cafeaua este bună pentru dinți, deoarece conține o cantitate mare de polifenoli, care combat eficient bacteriile din calcul. Însă acest beneficiu este valabil doar cu condiția să beți cafea fără aditivi (zahăr, lapte).

În general, ca o notiță pentru cititori, cafeaua dulce cu lapte nu este doar nu sănătoasă, ci chiar dăunătoare. Anticipând întrebarea „de ce?”, Vom răspunde că de îndată ce „polifenolii dizolvă stratul superior al plăcii dentare, zahărul sau laptelui, are acces ușor la smalțul dentar curățat. Acest lucru poate duce la demineralizarea smalțului și chiar a cariilor. ”

Inima

Cofeina crește sensibilitatea canalelor nervoase. Astfel, impulsurile electrice care „accelerează” sistemul cardiovascular trec prin ele mai ușor. În exterior, acest lucru se manifestă la 10-15 minute după ce ați băut o ceașcă de cafea: pulsul accelerează și tensiunea arterială crește.

Creștere depinde de cantitatea de cafea pe care ați băut-o, dacă corpul dumneavoastră este obișnuit cu cofeina, cât ați mâncat înainte și dacă ați luat vreun medicament. Cercetătorii spun că, în majoritatea cazurilor, două cești de cafea pe zi nu prezintă riscuri pentru o persoană sănătoasă. Dar nu se recomandă depășirea acestei cantități.

Stomac

Dacă stomacul are o aciditate crescută, cafeaua poate provoca arsuri la stomac. Acest lucru se datorează faptului că are capacitatea de a relaxa sfincterul, care protejează esofagul de arsurile la stomac.

Pentru cei cu cu o aciditate scăzută a stomacului, cafeaua este benefică. Potrivit cercetătorilor, cafeaua crește secreția de suc gastric cu 10-15% și ajută la digerarea mai rapidă a alimentelor.

Intestinele

Cofeina accelerează digestia alimentelor și, în general, stimulează intestinele. Unii cercetători ne sfătuiesc să nu bem cafea imediat după masă. Deoarece alimentele încă mai au nevoie de timp pentru a digera corect.

Iată câteva lucruri interesante despre efectele cafelei asupra sănătății:

1. Boabele de cafea conțin antioxidanți din grupul chininelor. Interesant este că devin mai puternici după ce boabele sunt prăjite.

2. Consumatorii de cafea își reduc riscul de diabet de tip 2.

3. Cofeina din cafea vă face antrenamentul sportiv mai ușor.

4. Cafeaua conține o mulțime de magneziu natural, care participă la toate procesele metabolice fără excepție și este un antidepresiv natural.

5. Consumul de cafea reduce riscul de ciroză hepatică.

6. Datorită cofeinei și a altor substanțe nutritive, cafeaua poate ameliora durerile de cap.

7. O doză de cofeină dintr-o ceașcă de cafea vă poate îmbunătăți memoria timp de până la 24 de ore.

8. Cafeaua poate preveni dezvoltarea sclerozei multiple.

9. Cafeaua te poate face mai fericit, deoarece stimulează eliberarea hormonilor de bucurie dopamină și serotonină.

10. 3 până la 5 căni de cafea pe zi reduc riscul de înfundare a arterelor.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!