Ce se întâmplă cu creierul în timpul unei nopți nedormite?

Ce se întâmplă cu creierul în timpul unei nopți nedormite?

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in PersonalitatePsihologieSanatate

Studiile arată că până la o treime din adulți suferă de insomnie și probleme de somn cel puțin o dată în viața lor. Ca rezultat al lipsei de somn, apare o senzație de oboseală, slăbiciune și dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice.

Pe lângă aceste lucruri, specialiștii spun că lipsa de somn poate avea consecințe mult mai grave – poate afecta creierul.

Cât îmbătrânește creierul în timpul unei nopți nedormite?

Doar o singură noapte nedormită poate face creierul să se simtă cu câțiva ani mai în vârstă, conform unui studiu realizat în comun de câțiva cercetători danezi, elvețieni și germani.

Au fost observate schimbări semnificative în structura creierului la subiecții care au fost privați de somn timp de o singură noapte. Noaptea fără somn cauzează epuizare, îngreunează viața de zi cu zi și afectează atât creierul, cât și restul corpului.

Un studiu făcut recent arată că o singură noapte nedormită poate cauza schimbări semnificative în structura creierului, făcându-l să pară cu unu sau chiar doi ani mai în vârstă.

Într-un studiu internațional, o echipă de cercetători a analizat datele de rezonanță magnetică nucleară a creierului a 134 de participanți sănătoși, cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani.

Oamenii de știință au expus participanții la diferite condiții de somn timp de 5 nopți – de la privarea totală de somn timp de 24 de ore, la privarea parțială de 3 ore fără somn pe noapte și privarea cronică, care includea 5 ore fără somn pe noapte. Studiul includea și un grup de control de subiecți care au dormit timp de 8 ore pe noapte.

Participanții din fiecare grupă au fost atent supravegheați și analizați. În fiecare dimineață, a fost efectuată o scanare a creierului pentru a se calcula vârsta sa vizibilă, iar rezultatele au arătat că grupul de subiecți cu lipsa completă de somn a avut schimbări semnificative în structura cerebrală și o creștere mare a vârstei creierului, cu unul sau doi ani mai mare.

Vestea bună este că o noapte nedormită poate fi compensată.

Cu toate acestea, după cum explică cercetătorii după studiu, există și o veste bună. Ei spun că acest efect de “îmbătrânire a creierului” poate fi inversat, dacă o persoană poate compensa orele pierdute de somn.

Interesant este că după o singură noapte de somn recuperat, vârsta creierului revine la starea sa “normală” și nu mai diferă de valorile inițiale de măsurare.

“În concluzie, am dovedit că la tinerii participanți din studiu, doar pierderea bruscă și completă a somnului schimbă morfologia creierului într-un mod care îl face să pară mai în vârstă și că toate aceste schimbări sunt reversibile. Creierul se poate întoarce la starea sa anterioară și poate fi corectat cu niște somn suplimentar, care îmbunătățește structura sa și o repară”, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, nimeni nu recomandă să dormiți mai puțin de 8 ore pe zi. Bine, acest lucru este discutabil, studiile spun că bărbații au nevoie de mai puțin somn (7-8 ore), iar femeile au nevoie de mai mult somn (8-9 ore), datorită producției de hormoni, pentru care este necesar somnul. Cert este că somnul este necesar pentru întreg organismul, inclusiv creierul, ca să poată funcționa normal.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!